[ Visie ]

Wie zijn de oprichters van Drs Mama

[ Gelijkwaardigheid | Kennis | Kwaliteit ]

Het is ons maatschappelijk doel om meer gelijkheid te krijgen tussen ouders, daar waar de voorwaarden maatschappelijk gezien nog niet voldoende gecreëerd zijn. Wij hebben het idee dat elke ouder deze verandering eigenlijk wil, al zijn ze zich daar vooraf misschien nog niet zo van bewust.

Hoe fijn is het dat je daarachter komt nog voordat jullie baby geboren wordt. Dat je samen gelijkwaardig toewerkt naar de geboorte, vervolgens samen de geboorte beleeft, waardoor ook de periode daarna een betere fundering heeft en je als partner minder hoeft te missen van deze bijzondere tijd. Omdat je vooraf al bemerkt kan hebben dat je je niet wil conformeren aan de maatschappelijke norm en deel wilt uitmaken waar je kan bij het hechtingsproces met jullie baby.

 

Kennis over de geboorte, de baby en over het voorkomen en verhelpen van ongelukken draagt bij aan ontspannen ouderschap. Wel is het handig dat je de kennis die je tot je neemt van een zekere kwaliteit is. Drs Mama staat hiervoor, de combinatie van dokter zijn, wetenschap toe passen en in perspectief plaatsen en de vertaling maken naar ouderschap maakt dat we een gouden combinatie in handen hebben.

BREGJE FEUTH (39),   ARTS

Als dokter ben ik al jarenlang betrokken bij jonge kinderen en hun ouders. Eerst als arts in de kindergeneeskunde, inmiddels als jeugdarts. Nu ben ik zelf moeder van drie kinderen en heb ik dat wat ik aanvankelijk als arts begeleidde zelf aan den lijve mogen ondervinden.

Dat laatste heeft mijn kijk op bevallen en het ouderschap wel veranderd. Zo ben ik onder andere van mening dat de rol van de 'beval-partner' nog altijd ernstig onderbelicht wordt.

En dat terwijl wetenschappelijk onderzoek aantoont dat deze een cruciale rol speelt bij de beleving van en de tevredenheid over het hele bevalproces! Partners moeten daarom veel intensiever betrokken worden, een van de pijlers van Drs Mama. Je wordt tenslotte samen ouders.

Daar waar de meeste cursus toewerken naar de bevalling als ultieme climax, zou ik willen zien dat er meer nadruk komt op de voorbereiding op het ouderschap en vooral begeleiding in deze unieke fase van jullie nieuwe leven.

In die ambitie vond ik een gelijk gestemde. Alsof het zo moest zijn ontmoette ik Mirte en ik ben enorm trots dat ik mij samen met haar oprichter van Drs Mama mag noemen.

 

 

VOLGT...

MIRTE WIBAUT (35),  ARTS

Als je als koppel de geboorte samen weet te beleven dan start je het grootste avontuur in jullie leven op gelijke basis. De fundamenten voor al het moois, maar ook al het onzekermakends, moeilijks en vermoeiends wat nog komen gaat. Een basis die het eerste jaar nog weleens fors op zijn grondvesten kan schudden. Gelijkwaardigheid rondom de geboorte en daarna in de verzorging van de baby, begint al voordat de baby geboren wordt. Door je samen voor te bereiden op de geboorte en op de kraamtijd zorg je voor een stevige basis. Tal van onderzoek heeft het belang van de geboortepartner onderschreven en ouders die het voor elkaar krijgen om ook de kraamtijd samen in te vullen zoals zij die willen, hebben daarvan nog lang positieve effecten rondom hechting & gelijkwaardigheid.

Wat dat betreft draagt een zwangerschapscursus dus bij aan iets veel groters dan alleen een cursus. Samen 4x stil staan bij de geboorte en geïnspireerd raken om er gedurende de week nog vaak op terug te komen.

 

Een bijdrage kunnen leveren in dit proces vind ik het allerleukste wat er is. Door jullie iets te leren op een inspirerende manier, inzichten te geven in wat voor jullie belangrijk is en een vertaling te maken naar de praktijk, zodat jullie de geboorte en de baby-tijd kunnen beleven als het wonder dat het is.’

 

 

Tijdens haar studie kreeg Mirte haar eerste kind, een jaar later studeerde ze af als arts. Vanaf haar jeugd heeft ze een diepe fascinatie gehad voor de verloskunde en het idee was dan ook gynaecoloog te worden. Echter ze besloot om niet in het ziekenhuis te gaan werken omdat de lange werkdagen en diensten geen prioriteit hadden boven het opgroeien van haar eerste kind.

Van 2012 tot 2018 werkte ze als jeugdarts in de jeugdgezondheidszorg, waarbij ze dicht bij de ontwikkeling van baby’s en de ontwikkeling van hun ouders betrokken was. Altijd op zoek om een bijdrage te kunnen leveren door positieve bekrachtiging, deskundige uitleg, medische screening en hulp bij bijvoorbeeld huilbaby’s.

In 2017, het jaar dat ze voor de derde keer moeder werd richtte ze samen met Bregje Drs Mama op. Sinds 2018 kan ze zich daar volledig op richten.