Becoming a parent

hoe realistische verwachtingen je ervaring kleuren.

Onze Gouden Tips voor de zwangerschap, geboorte en ouderschap… We gaven ze weg aan een groep enthousiaste (aanstaande) ouders tijdens de eerste Stokke Tripp Trapp Talk!
Wij hadden onlangs de eer om hier te mogen spreken als experts op het gebied van realistische verwachtingen rondom (aanstaand) ouderschap en gelijkwaardigheid tussen partners.

Groei
Tripp Trapp; grows with the child. Zoals de Tripp Trapp groeit met het kind, zo zien we groei en ontwikkeling op veel gebieden. Bedenk even hoe een auto er 100 jaar geleden uitzag en in wat voor bolides we heden ten dagen rijden. Wij verbazen ons er daarom des te meer over dat als het gaat om bevallen we er nog precies zo bij liggen als 100 jaar geleden.

Bevallen gaat bij het overgrote deel nog altijd liggend op je rug, je partner als muurbloem ernaast. Maatschappelijk gezien groeien we als het gaat om de geboorte maar weinig met onze tijd mee, en conformeren we ons aan een norm die uit de oertijd stamt.

De vrouw als letterlijk lijdend voorwerp, geen rol voor de partner weggelegd. De beeldvorming rondom zwangerschap, geboorte en ouderschap is toch vooral de vrouw als weekdier, die moeiteloos haar zwaar bevochten positie in de maatschappij als gelijkwaardig aan de man met eenzelfde opleiding, rechten en carrière, opzij zet om maanden lang alleen verantwoordelijkheid te nemen over het nieuwe leven wat zij liggend op haar rug gegeven heeft terwijl manlief een sigaar zat te roken op de gang en na twee dagen weer naar zijn werk toog, moeder de vrouw zogend en zorgend achterlatend. Maar deze beeldvorming is zo achterhaald!

Beeldvorming
Waarom gaan veel vrouwen alleen naar hun zwangerschapspufclub? Waarom leren vrouwen puffen en ademen maar leren we hen niet de regie te nemen over deze magische en unieke ervaring? Waarom worden partners niet gelijkwaardig aangesproken in de zwangerschapscursus en bij de verloskundige maar worden ze daar als wormvormig aanhangsel behandeld? Waarom moeten partners na 5 dagen weer gaan werken terwijl moeders maanden thuis zitten en ieder signaaltje van de baby leren lezen waardoor zij de hechtingsband opbouwen die partners pas krijgen ‘als het kind een bal terug kan schoppen’. Ondanks de beeldvorming dat partners op de tweede plaats komen in deze levensfase merken wij in de praktijk dat zij juist graag betrokken willen worden en serieus genomen in hun rol als aanstaand ouder. En wetenschappelijk gezien worden ze in die houding ook ondersteund.

Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar continue ondersteuning van de bevallende vrouw tijdens de geboorte. Wanneer zij een partner heeft die haar continu steunt, aanmoedigt, bekrachtigt en helpt tijdens de bevalling zal zij minder pijnstilling nodig hebben, loopt zij minder kans op een keizersnede, zal de bevalling vaker natuurlijk verlopen en is zij meer tevreden achteraf.

Ook biologisch gezien hebben partners hun tijd mee. Gekeken naar mannen die vader worden zien we al meetbare veranderingen optreden in hun hormoonhuishouding tijdens de zwangerschap. Behalve dat ook zij het liefdeshormoon oxytocine aanmaken wordt er tevens een daling van hun testosteron spiegel gezien wat hen sensitiever maakt in het ouderschap. En als enige dieren op aarde blijft dit bij de mens laag na de geboorte.

Voor ons wil dit zeggen dat we er klaar voor zijn; biologisch zien we bewijzen, wetenschappelijk onderzoek toont het aan; actieve betrokkenheid van partners is essentieel rondom de geboorte en ouderschap. Laten we hen serieus nemen en hen de kans geven hun rol te pakken.

Onze belangrijkste tip is; bereid je samen voor op alle magische gebeurtenissen die jullie staan te wachten en alle wervelende, spectaculaire maar soms ook ronduit heftige veranderingen die eraan zitten te komen.

Maar hoe bereid je je nu samen voor? Onze gouden Tips in een notendop. Voor wie meer wil weten volg een Drs Mama cursus en raak helemaal geïnspireerd! https://drsmama.com/

Voorbereiding/Vooraf
– Zoek een zwangerschapscursus die gericht is op de zwangere én de partner, zodat jullie dezelfde info krijgen en je daarmee samen verantwoordelijk voelen voor de geboortebeleving.
– Bespreek met elkaar wat belangrijk is voor jullie en hoe jullie elkaar daarin kunnen ondersteunen.
– Lees je in over het geven van (borst)voeding en lees dan meteen even ons artikel dat we schreven met Eva Jinek over haar ervaring met realistische verwachtingen ten aanzien van het geven van (borst)voeding. https://evajinek.kro-ncrv.nl/artikelen/we-mogen-best-iets-verdraagzamer-zijn-ook-als-het-over-borstvoeding-gaat
Geboorte en kraamtijd
– Claim het eerste uur na de geboorte. Dit is de fase waarin de baby vaak heel alert is en jullie de eerste kennismaking met elkaar hebben. Pas huid-op-huid contact toe (kan bij beide ouders); goed voor de hechting, het op gang komen van de borstvoeding en stressvermindering.
– Claim overigens ook je kraamtijd. De tijd om samen te herstellen van deze lichamelijke en emotionele rollercoaster. Bescherm jezelf tegen je hormonale overmoed en soms hormonale overspoeling. Blijf in je bed en maak samen regels voor het kraambezoek.

En verder
– Realiseer je dat je heel moe gaat zijn, maar dat dit voorbij gaat. Deze fase is niet representatief voor de rest van jullie leven.
– Realiseer je dat baby’s er recht op hebben om zeker tot 6 maanden niet door te slapen in de nacht omdat ze nog voeding nodig hebben.
– Weet dat huilen een stress-reactie oproept, zowel bij moeders als partners, die niet altijd betekent dat je alles voor je kindje kunt of moet oplossen. Huilen is niet schadelijk zolang je kindje jullie liefdevolle aanwezigheid voelt.

LIEFDE
Lieve (aanstaande) ouders: groei! Groei de beeldvorming voorbij, groei als mens, groei als ouder en gun jezelf dat groei ook betekent dat je struikelt, een verkeerde weg inslaat, je jezelf tegenkomt, dat de weg hobbelig is. De enige manier om echt te kunnen groeien is gewoon maar gaan doen, met lef, plezier, eigen keuzes en vooral heel veel liefde!

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
X