Drs Mama

[ Gelijkwaardigheid start vóór de wieg ]

Meer gelijkwaardigheid tussen ouders, dat is ons doel.  De voorwaarden daarvoor zijn echter nog niet altijd voldoende gecreëerd. Denk aan verlofregeling, verdeling van zorgtaken, kansen op hechting met de baby en kansen op de arbeidsmarkt. Een verandering is nodig! Daar willen wij ons steentje aan bij dragen, door (aanstaande) ouders bewust te maken van de voordelen van gelijkwaardig ouderschap en de kansen die dit met zich meebrengt. 

Hoe fijn is het dat je die kansen kunt grijpen nog voordat jullie baby geboren wordt. Samen gelijkwaardig toewerken naar de geboorte en vervolgens samen de geboorte beleven, legt een stevig fundament voor jullie start als gezin. Een evenwichtige verdeling van taken en verantwoordelijkheden, maar ook van privileges en kansen maakt dat jullie samen optimaal kunnen genieten van deze bijzondere tijd.  

Kennis over de geboorte, de baby en het voorkomen & verhelpen van ongelukken draagt bij aan ontspannen ouderschap. Wel is het belangrijk dat de kennis die je tot je neemt van een zekere kwaliteit is. Drs Mama staat hiervoor. Wij zijn artsen én ouders. Kennis én ervaring: een gouden combinatie. 

Bregje Feuth (40), ARTS

Als dokter ben ik al jarenlang betrokken bij jonge kinderen en hun ouders. Nu ben ik zelf ouder van drie kinderen en heb ik dat wat ik aanvankelijk als arts begeleidde zelf aan den lijve mogen ondervinden.

Dat laatste heeft mijn kijk op bevallen en het ouderschap wel veranderd. Zo ben ik onder andere van mening dat de rol van de ‘beval-partner’ nog altijd ernstig onderbelicht wordt.

En dat terwijl wetenschappelijk onderzoek aantoont dat deze een cruciale rol speelt bij de beleving van en de tevredenheid over de bevalling én het ouderschap. Partners moeten daarom veel intensiever betrokken worden, een van de pijlers van Drs Mama. Je wordt tenslotte samen ouders.

Daar waar de meeste cursus toewerken naar de bevalling als ultieme climax, zou ik willen zien dat er meer nadruk komt op de voorbereiding op het ouderschap en vooral begeleiding in deze unieke fase van jullie nieuwe leven.

In die ambitie vond ik een gelijk gestemde. Alsof het zo moest zijn ontmoette ik Mirte en ik ben enorm trots dat ik mij samen met haar oprichter van Drs Mama mag noemen.

Mirte Wibaut (36), ARTS

‘Als je als koppel de geboorte samen weet te beleven dan start je het grootste avontuur in jullie leven op gelijke basis. De fundamenten voor al het moois, maar ook al het onzekermakends, moeilijks en vermoeiends wat nog komen gaat. Een basis die het eerste jaar nog weleens fors op zijn grondvesten kan schudden. Gelijkwaardigheid rondom de geboorte en daarna in de verzorging van de baby, begint al voordat de baby geboren wordt. Door je samen voor te bereiden op de geboorte en op de kraamtijd zorg je voor een stevige basis. Tal van onderzoek heeft het belang van de geboortepartner onderschreven en ouders die het voor elkaar krijgen om ook de kraamtijd samen in te vullen zoals zij die willen, hebben daarvan nog lang positieve effecten rondom hechting & gelijkwaardigheid.

Wat dat betreft draagt een zwangerschapscursus dus bij aan iets veel groters dan alleen een cursus. Samen 4x stil staan bij de geboorte en geïnspireerd raken om er gedurende de week nog vaak op terug te komen.

Een bijdrage kunnen leveren in dit proces vind ik het allerleukste wat er is. Door jullie iets te leren op een inspirerende manier, inzichten te geven in wat voor jullie belangrijk is en een vertaling te maken naar de praktijk, zodat jullie de geboorte en de baby-tijd kunnen beleven als het wonder dat het is.’

Zeepaard Drs Mama

[ Gelijkwaardig ouderschap ]

 

Zeepaardje (Hippocampus).
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ook wel het hersengebied betrokken bij emotie, motivatie, genot en de plek van het emotioneel geheugen.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Super actief dus tijdens de geboorte. En daarom ons logo.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
En wist je dat mannetjes zeepaarden de baby’s dragen tot ze zelfstandig kunnen leven? Ik bedoel maar….

X