Wat is een placenta praevia?

Drs Mama legt uit wat een placenta praevia is

Wat is een placenta praevia?

Je bent zwanger en je placenta ligt dichtbij of over de uitgang van de baarmoeder; placenta praevia. Wat is een placenta praevia precies, wat betekent dat voor je zwangerschap en kun je zo wel normaal bevallen? Op deze vragen en meer geven we je graag antwoord in deze video.

Wij zijn Drs Mama en wij hebben als missie om stellen gelijkwaardig een realistische voorbereiding te geven rondom de geboorte. Beiden zijn we arts én moeder en hebben daarmee een gouden combinatie van kennis en ervaring die we graag delen.

Wie placenta praevia zegt denkt vaak meteen aan een keizersnede. Hoewel bevallen met een keizersnede voor veel stellen een teleurstelling is hoeft dit met een goede voorbereiding niet zo te zijn. Maar eerst is het nog even afwachten hoe de voorliggende placenta zich ontwikkeld.

De verschillende vormen van een placenta praevia

Er zijn verschillende vormen van een placenta praevia

  • De placenta praevia marginalis: de placenta reikt tot aan de inwendige opening van de
    baarmoedermond
  • placenta praevia lateralis: de placenta ligt gedeeltelijk over de inwendige opening van de
    baarmoedermond heen
  • placenta praevia totalis: de placenta ligt geheel over de inwendige opening van de
    baarmoedermond heen.

Allemaal geven ze een verhoogd risico op bloedverlies tijdens de zwangerschap. De hoeveelheid bloed kan erg verschillen; van enkele druppels tot veel bloed met stolsels. Bel altijd met de gynaecoloog bij bloedverlies! Hij of zij zal je informeren over wat je wel of niet kan doen tijdens je zwangerschap.

Grote kans op een keizersnede

Een groot deel van de laag- of voorliggende placenta’s verschuift naar een normale positie tijdens de zwangerschap. Dit komt door de groei van de baarmoeder en wordt regelmatig gecontroleerd met extra echo’s. Rond de uitgerekende datum heeft nog 0,3 – 0,9% van de zwangeren een placenta praevia.

Als je een placenta praevia hebt, is het vaak niet mogelijk om op de normale manier te bevallen. Ligt je placenta helemaal of gedeeltelijk over de ingang van de baarmoederholte, dan is een keizersnede nodig. Ligt je placenta meer dan 2 centimeter van de ingang af, dan is de kans groot dat je vaginaal kan bevallen zonder overmatig bloedverlies. Daartussen zal de beslissing over al dan niet een keizersnede samen met je gynaecoloog worden gemaakt.

Een keizersnede wordt rond de 37 weken zwangerschap gepland. Steeds meer ziekenhuizen bieden de mogelijkheid van een ‘gentle sectio’ aan. Hierbij wordt zoveel mogelijk een vaginale bevalling nagebootst omdat dit bewezen voordelen heeft voor zowel ouders als kind. Door je hier samen goed op voor te bereiden behoud je de regie over wat voor jullie belangrijk is en zullen jullie ook deze geboorte beleven als het wonder dat het is.

Een goede voorbereiding is de sleutel naar een magische geboorte

Deze uitleg over de placenta praevia is een klein deel van een complete voorbereiding op een keizersnede. Los van een placenta praevia krijgt sowieso 1 op de 6 stellen een keizersnede. Als je echt niet voor verassingen wilt komen te staan is een goede voorbereiding nodig.

Daarom hebben we de 7 grootste misvattingen over keizersnedes opgesomd die we per e-mail naar je toe sturen. Het geeft je inzicht, voorbereiding en hopelijk stelt het je gerust op wat er misschien komen gaat. Klik op onderstaande knop voor meer informatie.

Groetjes, Mirte & Bregje

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
X