Alles over stuitligging

Drs Mama: alles wat je moet weten over stuitligging

Wat is een stuitligging?

Je bent zwanger en je kindje ligt in stuitligging. Wat betekent dit voor je zwangerschap en kun je zo wel normaal bevallen? Op deze vragen en meer geven we je graag antwoord in deze video.

Wij zijn Drs Mama en wij hebben als missie om stellen een eerlijke en realistische voorbereiding te geven rondom de geboorte. Beiden zijn we arts én moeder en hebben daarmee een gouden combinatie van kennis en ervaring die we graag delen.

Baby’s die in stuitligging liggen worden vaak middels een keizersnede geboren. Hoewel bevallen met een keizersnede voor veel stellen een teleurstelling is hoeft dit met een goede voorbereiding niet zo te zijn. Maar eerst is het nog even afwachten hoe de ligging van je kindje zich ontwikkelt.

De verschillende vormen van een stuitligging

Rond 30 weken zwangerschap ligt ongeveer 25% van de baby’s in stuitligging. Bij 36 weken is dat nog 3-4%. Er zijn verschillende vormen van stuitligging;

 • onvolkomen stuitligging;
  de baby ligt met zijn benen omhoog langs zijn lichaam
 • volkomen stuitligging;
  de baby ligt met zijn voeten bij zijn billen (kleermakerszit)
 • half onvolkomen stuitligging;
  een been ligt naar boven, het andere voetje ligt bij de billen
 • voetligging;
  een of beide benen liggen gestrekt naar beneden, waarbij de voetjes lager dan de billen liggen

Als de baby in stuitligging ligt kun je afwachten op een spontane draaiing of kan geprobeerd worden de baby uitwendig te draaien. Hierbij draait een professional met de handen op jouw buik de baby van stuit- naar hoofdligging. In bijna de helft van de gevallen lukt dit. Dan kun je vaginaal bevallen en zelf kiezen hoe of waar.

Stuitligging in de laatste fase betekent een grote kans op een keizersnede

50-80% van de zwangeren met een baby in stuitligging bevalt middels een keizersnede. Enige tijd werd gedacht dat bevallen middels een keizersnede bij stuitligging veiliger is. Echter wanneer je bevalt bij een gynaecologisch team met veel expertise hoeft dit niet zo te zijn. Voor ieder stel met een kindje in stuitligging is een persoonlijke afweging maken samen met de verloskundige en gynaecoloog een must.

Een keizersnede wordt meestal na de 39 weken zwangerschap gepland. Steeds meer ziekenhuizen bieden de mogelijkheid van een ‘gentle sectio’ aan. Hierbij wordt zoveel mogelijk een vaginale bevalling nagebootst omdat dit bewezen voordelen heeft voor zowel ouders als kind. Door je hier samen goed op voor te bereiden behoud je de regie over wat voor jullie belangrijk is en zullen jullie ook deze geboorte beleven als het wonder dat het is.

Een goede voorbereiding is de sleutel naar een magische geboorte

Deze uitleg over de stuitligging is een klein deel van een complete voorbereiding op een keizersnede. Ongeacht of je kiest voor vaginaal bevallen of met een keizersnede raden wij je aan om je goed voor te bereiden op een keizersnede. Bij een vaginale stuitbevalling heb je 50% kans om alsnog een keizersnede te krijgen en dus wil je je op alle scenario’s goed voorbereiden. Zodat jullie in elke situatie realistische verwachtingen hebben en de regie ook kunnen behouden bij een keizersnede.

Daarom hebben we de 7 grootste misvattingen over keizersnedes opgesomd die we per e-mail naar je toe sturen. Het geeft je inzicht, voorbereiding en hopelijk stelt het je gerust op wat er misschien komen gaat. Klik op onderstaande knop voor meer informatie.

Groetjes, Mirte & Bregje

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
X