Masterclass omgaan met pijn bij de bevalling

Omgaan met pijn bij de bevalling

Achtergrond informatie over de functie van pijn tijdens de geboorte

 

 

 

Wat is pijn? Pijn is een signaal van weefselschade, die via zenuwen doorgegeven wordt via het ruggenmerg naar de hersenen. Daar is dit signaal te versterken of te verzwakken, door allerlei bewuste en onbewuste processen. De pijn van de bevalling wordt veroorzaakt door het samentrekken van de baarmoeder, openen van de baarmoedermond en indalen van de baby. Het is dus geen signaal van weefselschade, zoals gewoonlijk bij pijn.

Pijn tijdens de bevalling is nuttig, het heeft een functie. Door pijn wordt een cocktail aan bevallings-hormonen vrijgemaakt zoals endorfine, oxytocine maar ook stresshormonen, precies in de juiste verhouding. Stresshormonen zijn dus ook nodig om de baby in de juiste staat van paraatheid te brengen en om jou te laten presteren en motiveren. Te veel stresshormoon werkt echter de bevalling tegen en remt oxytocine. (De cirkel waar je uit wilt blijven.)

Pijn door krachtige weeën zorgt ervoor dat het lichaam endorfines aanmaakt. Endorfines zijn lichaamseigen pijnstillers. Een echt opiaat, zusje van de morfine. Die endorfines zorgen ervoor dat je je beter kan ontspannen. Door die ontspanning wordt meer oxytocine afgegeven. Oxytocine zorgt voor krachtigere weeën, die pijn doen. Dit zorgt dan weer voor de aanmaak van endorfines (vooral in de weeën-pauze) die zorgen voor ontspanning enz.