Oh Baby | Borstvoeding

Oh Baby | Borstvoeding

In deze aflevering praten we over het geven van borstvoeding en alles wat daar voor de baby bij komt kijken

In theorie:

Borstvoeding geven is de meest gezonde optie voor de baby. Toch is het niet zo eenvoudig als borst uit tiet in kind en klaar.  Borstvoeding geven is behalve een waar wonder ook hogere wiskunde. Er komt ontzettend veel bij kijken. Welke voedingssignalen zijn er? Wat is een normaal voedingsritme? Kun je een kindje overvoeden? Is mijn melkproductie nog wel voldoende? Wat zijn regeldagen of clustervoeden? Heeft mijn baby misschien spruw of een te kort tongriempje?

In de praktijk:

Luister hoe je wakker kunt worden met knetterende melktieten, koolbladeren en tietenpads your new best friend blijken, kolfruimte hebben niet hetzelfde is als kolfruimte voelen, je als partner een beetje buiten spel kan komen te staan en het hoewel intiem ook best eenzaam kan zijn.

Mini Mini Masterclass | Borstvoeding

Er is veel te veel te vertellen over voeding geven om in 1 podcast te vangen. Wij focussen ons in deze minimasterclass op een aantal zaken betreffende de baby en borstvoeding. Volg voor een goede en realistische voorbereiding vooral een borstvoedingscursus en gun jezelf ondersteuning door mensen met verstand van zaken, zoals een lactatiekundige wanneer je tegen problemen aanloopt. 

 

Vooropgesteld dat ieder zijn eigen keuze mag maken; wetenschappelijk onderzoek toont aan dat borstvoeding  de beste voeding is voor een kind. Het is niet na te maken, er zitten honderden stoffen in en er worden nog steeds nieuwe stofjes in ontdekt. De samenstelling verandert continu met de behoeftes van de baby mee. Gooi daar de bewezen positieve gezondheidseffecten bovenop en je moet wel heel stevig in je schoenen staan om daar nog bewust van af te wijken. Toch is borstvoeding geven in Europa niet perse noodzakelijk voor een goede gezondheid. Het WHO advies om 6 maanden lang uitsluitend borstvoeding te geven is een mondiaal advies. In landen met minder goede gezondheids-voorzieningen kan borstvoeding geven levens redden, hier in Nederland word je ook prima groot met een fles. 

80% van de vrouwen in Nederland begint met borstvoeding. Na een maand geeft nog 50% borstvoeding en dit getal neemt rap verder af. Deze daling geeft al aan dat het -hoewel natuurlijk- niet perse vanzelfsprekend is. Al vlug kun je tegen allerlei ‘bijwerkingen’ aanlopen. Fysieke bijwerkingen, maar ook emotionele bijwerkingen kunnen ervoor zorgen dat je een andere keuze mogelijk wil overwegen.

Melk uit tiet in baby

Borstvoeding geven is meer dan melk uit tiet in baby, het kan in elke fase weer hogere wiskunde zijn. Dat begint met het op gang komen na de geboorte. De behoefte van de baby en de productie van de melk moeten op elkaar afgestemd worden. Na de geboorte is er niet zomaar ineens melk, je kindje moet regelmatig aangelegd worden om het lichaam van de vrouw te stimuleren melk aan te gaan maken. In de eerste dagen is dit soms wel 12 keer per dag. Dit betekent in de praktijk dat je gemiddeld een uur bezig bent, niet met alleen de voeding, maar ook de luier, boertjes en meer. Even rekenen levert al snel op dat je het in de eerste dagen soms met een uurtje slapen per keer moet doen. Als je dat niet weet, dan valt dat vies tegen. Het is een ware diepteinvestering die je in de kraamweek vaak al oplevert dat de frequentie naar de 10 tot 8 voedingen afneemt. Op dag 3 a 4 kun je door stuwing merken dat er melk geproduceerd wordt.

Zijn we er dan met melk in baby, dus iedereen happy?

Het begint met het lezen van voedingssignalen. Zoeken, sabbelen op het handje, huilen, het klinkt niet ingewikkeld. Maar met een vermoeid brein en een huilende baby is die duiding soms heel lastig. Zo is het sabbelen op de handjes in de eerste weken een voedingssignaal, maar rond 3 maanden past dit bij de ontwikkeling van de baby, waarbij die de handjes ontdekt. Of zijn het misschien krampjes? te veel voeding of juist te weinig? Zuigbehoefte zonder honger? De twijfel aan jezelf kan toeslaan; Is mijn voeding wel genoeg? Of is dit dan misschien die regeldag? 

Regeldagen

Regeldagen komen altijd uit de lucht vallen. Volgens de boekjes zijn 10 dagen, 3 weken, 3 maanden; de geijkte momenten. En toch komt de waarschuwing nooit van te voren. Je begeeft je op een dag gewoon in een totale staat van verwarring, omdat je je kont niet kan keren, of de baby lijkt alweer te willen eten. He? heb ik niet genoeg voeding meer? Een ritme is in die dag of dagen ver te zoeken, je kind komt nauwelijks van je borst af en jij komt niet uit je pyama. 

Continue is het lichaam bezig om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen, maar na een tijdje is je baby alweer zo hard gegroeid dat er meer voeding per keer nodig is. Om jouw lijf aan te zetten om meer melk te gaan maken, zal de baby vaker aangelegd moeten worden en die geeft dat haarfijn zelf aan door niet te rusten voordat ie weer een paar druppels achter de kiezen heeft. Dat er op dat moment zelf geen liters extra melk zijn klopt, door de continue vraag geeft jouw baby het lichaam een signaal, je zal harder aan de slag moeten en morgen meer melk paraat moeten hebben. Waarna je vaak wakker wordt met vollere borsten of stuwing. Het fijne van een regeldag is dat het tenminste duiding geeft, hoewel dat vaak pas achteraf helder wordt. En als je het idee hebt dat de regeldagen inmiddels 3 dagen duren, dan is het misschien toch iets anders. 

Mond problemen

Ook als je een lekker ritme te pakken hebt kan de baby ineens minder goed drinken. Een mogelijkheid kan zijn dat je kindje last heeft van spruw. Spruw is een soort schimmelinfectie die in de mond van de baby zichtbaar is als witte plekken en die ook rode billen bij de baby en op de tepels van de moeder kan zitten. Ook al ingewikkeld want niet alle spruw geeft klachten en niet alle witte plekjes zijn spruw. Meestal gaat spruw ook zonder behandeling vanzelf over. Als de baby tijdens het voeden huilt of steeds de tepel loslaat dan zou dit mogelijk door spruw kunnen komen die dan behandeld moet worden. Of laat de baby steeds de tepel los vanwege een kort tongriempje? Je tongriempje zit onder de tong. Wanneer je kindje de tong naar buiten steekt kan deze een hartvorm aannemen. De punt van de tong wordt naar binnen getrokken omdat het tongriempje te kort is. Hierdoor kan de baby het vacuum aan de borst niet behouden en zal de tepel regelmatig loslaten. Dit kan opgelost worden door het tongriempje te klieven. Een zorgverlener met ervaring kan dit velletje inknippen waarna de baby beter aan de borst drinkt. 

Spruw, een kort tongriempje of dan toch reflux? Je snapt; hogere wiskunde….

Clusterfuck Clustervoedingen

En dan heb je nog als kers op de taart het clustervoeden. Het feestje wat bij de meeste baby’s zo rond de leeftijd van 10 dagen zijn intrede doet en vaak tot ongeveer 8 weken aanhoudt. De dag zit erop, je bent blij dat de 5 weer in de klok zit, spreekwoordelijk dan, je partner komt thuis van werk (please please ZORG VOOR LANGER PARTNERVERLOF OVERHEID!), iedereen exhausted en dan begint het pas. Vaak als je net een hap wil nemen van je warme avondeten begint de baby te huilen. Honger. Oke, prima kom maar even hier. Je baby valt aan, maar binnen de kortste keren kan je baby ook alweer afzetten tegen de borst en er genoeg van hebben. Of als een soort hyena-pup aan je tepel trekken uit frustratie. Je baby geeft geen duidelijke signalen meer. Het enige wat helpt, maar ook dat kan per 5 minuten verschillen is, rondlopen, bewegen, voeden, dan weer niet voeden, zingen, aanleggen, buikje wrijven, terwijl je avondeten koud wordt. 

Dit is dus heel normaal…. En soms om gek van te worden. Wat je baby probeert te doen is een soort voorraadje aanleggen voordat ie de nacht ingaat. Door continue kleine beetjes voeding tot zich te nemen. Daarbij is de melk in de avond vaak wat vetter en komt daarmee minder makkelijk uit de borst, vandaar het geduw en getrek. Deze periode kan makkelijk tot een week of 8 aanhouden. Waarbij je zeker in het begin nog niet de purks ervaart van het sprokkelen voor de nacht. Daarnaast is jullie baby ook bezig met de dag te verwerken, toch wel veel prikkels gehad en weer veel nieuwe indrukken, kortom: clustervoeden gaat vaak gepaard met het beruchte huiluurtje, wat zich beter laat omschrijven als huil-3 uurtjes. 

Mantra’s

Warm avondeten is een luxe. En samen aan tafel zitten al helemaal. Vaak is het een ploegendienst die op dit uur van de dag de uitkomst is. OOk dit is een fase, OOk dit gaat voorbij. Zorg dat de onzekerheid buiten de deur blijft, het is heel normaal, dit hoort helemaal bij de primaire behoeftes van een baby,

Oftewel aandacht, nabijheid en contact.