Oh Baby | Het eerste uur

Oh Baby | Het eerste uur

In deze aflevering praten we over het gouden uur, het eerste contact met jullie baby.

In theorie: 

Een magisch uur waarin jullie het eerste contact maken met jullie kindje en jullie baby met jullie. Die heldere blik waarin ie jullie in zich op lijkt te nemen, het huid op huid contact en het bijzondere effect die dit op jullie en de baby heeft, de navelstreng die nog even belangrijke stoffen blijft afgeven, de eerste voeding, de eerste emoties, de eerste hechting. Wisten jullie hoeveel er in dat eerste uur al kan gebeuren?

In de praktijk: 

Luister hoe het missen van zo’n eerste uur niet alles bepalend hoeft te zijn, hechting meer is dan het eerste uur benutten, het soms ook gewoon allemaal te groots is om echt tot je door te laten dringen, er altijd een mogelijkheid is om gemiste momenten in te halen, hoe fascinerend de breast-crawl kan zijn, en hoe bizar het is wanneer je beseft dat deze baby echt bij jullie blijft. 

De hobbel is genomen, de bevalling ligt achter jullie en de wondere wereld van de baby is nu echt begonnen. En hoewel bijna te groots om je echt op voor te kunnen bereiden bespreken wij de meest belangrijke onderwerpen zodat niemand ooit hoeft te zeggen; waarom heeft niemand mij dit verteld?!

Beluister de podcast

Mini Mini Masterclass | Het eerste uur

Het eerste uur na de geboorte wordt ook wel the golden hour genoemd. Baby’s zijn in het eerste uur vaak heel wakker en alert, nemen de wereld in zich op terwijl jullie bezig zijn met het ontzagwekkende besef dat dit jullie kindje is. Het is van groot belang om echt de tijd te krijgen voor die eerste momenten samen. Na dat eerste uur zakken baby’s vaak in een diepe slaap en worden ze alleen af en toe wakker voor voeding.

Maar laten we eerst even terug gaan naar het allereerste begin. 

De baby wordt geboren en direct op je borst gelegd. Vaak is je borst vrij gemaakt van kleding omdat huid op huid contact de zachtste landing is voor de baby. Terwijl de baby op je ligt en je zelf de opluchting, verbazing of ontlading ervaart wordt je kindje droog gewreven met een doek. Dit om het afkoelen te voorkomen en zo kan er ook direct gekeken worden hoe de baby reageert op prikkels. 

Cijfers en scores

Want na 1 minuut op deze aardkloot is het alweer tijd voor het allereerste rapportcijfer. De conditie van de baby wordt beoordeeld met de APGAR score. Een score van maximaal 10 punten, waarbij telkens 2 punten kunnen worden toegekend aan 5 items, te weten ademhaling, hartslag, kleur, tonus (of spierspanning) en reactie op prikkels.

Dit gebeurd op de achtergrond en krijg je als ouders vaak niet perse bewust mee. Je zit ook nog middenin de ontlading en verwondering. 

Maar voor dat dat eerste rapportcijfer wordt gegeven krijgen baby’s een minuut de tijd om te landen. Er gebeurd namelijk nogal veel in een baby-lijf om de overgang van baarmoeder naar landleven te maken. Zo verandert er van alles in de circulatie van de baby; er vloeit geen bloed meer terug naar de placenta, de bloedsomloop in het hart verandert door het sluiten van structuren en de longen met al zijn minuscule longblaasjes moeten ontvouwen, terwijl het laatste vruchtwater opgenomen moet worden in de wanden van de longen. Dat zijn nogal wat aanpassingen en daar krijg je dus ook even de tijd voor. Baby’s waar een krappe score van verwacht wordt omdat het einde van de bevalling al een verslechterde conditie liet zien, worden nog scherper in de gaten gehouden en daarvan wordt die minuut niet altijd afgewacht, omdat ingrijpen nodig is. Realiseer je dat pasgeborenen immens krachtige gezonde wezentjes zijn die ook na een stressvolle bevalling met een klein beetje hulp een prima start kunnen maken.

Vijf keer twee

Vaak is een blik werpen op de baby al voldoende voor de verloskundige of arts om zijn conditie te bepalen. De tonus van de baby is direct te voelen en beoordelen tijdens de verplaatsing naar de borst, is de baby slap of is er spanning in de spieren voelbaar. De reactie op prikkels wordt dus beoordeeld door het droogwrijven. De ademhaling krijgt direct 2 punten wanneer er hard door gehuild wordt, maar ook baby’s die stilletjes zijn kunnen een prima ademhaling hebben, alleen dan moet je wat harder je best doen om dat goed te beoordelen. Kortom: het is beeldvorming dat baby’s MOETen huilen. De kleur van de baby is vaak nog niet roze 1 minuut na de geboorte, maar soms wat bleek, en vaak met blauwe handjes en voetjes. Met 5 minuten is dat meestal bijgetrokken. De hartslag wordt alleen actief gecheckt als de andere items niet voldoende zijn. 

Groeien in geboortegewicht

Als alles goed gaat met de baby, dan blijft die gewoon lekker bij jullie liggen. De baby is nog verbonden met de placenta met de navelstreng. Via de navelstreng gaat er nog een aantal minuten bloed naar de baby. Dit bloed zit boordevol ijzer, stamcellen en rode bloedcellen. De baby kan dit goed gebruiken, wint zelfs nog gemiddeld 213 gram aan geboortegewicht en het is daarom wenselijk de navelstreng pas door te knippen als deze volledig is uitgeklopt.

De placenta moet nog geboren worden en indien er schade is ontstaan aan de vagina zal er gehecht worden. 

Wanneer dat klaar is en de conditie van de baby en jullie allemaal goed is, dan is het tijd dat iedereen de kamer verlaat en start jullie gouden uur. Het uur waarin je eindeloos naar jullie baby kan staren, waarin jullie langzaam kunnen laten indalen wat er allemaal gebeurd is, waarin jullie waarschijnlijk nog even in de intimiteit zitten dat jullie de enige zijn die weten dat de baby geboren is en waarin je lekker huid op huid contact hebt. 

Trek als partner ook lekker je shirt uit en klim ook in dat ziekenhuisbed, of als je thuis bent, lekker samen in het grote bed. 

Huidhonger

Huid op huidcontact is een magisch goed. Het houdt de baby goed op temperatuur, het is een instant stress verlager, zowel voor de baby als voor de ouder, het boost oxytocine wat weer goed is als je borstvoeding wil gaan geven en het is goed voor de hechting. Deze effecten zijn er onafhankelijk van wie van de ouders dit met de baby doet. Dus mocht je als zwangere hier de mogelijkheid niet meteen voor hebben, dan kan je als andere ouder hetzelfde effect geven. En dit geldt in het uur na de geboorte, maar ook in de dagen en weken daarna. Dus als je bij 6 weken er helemaal doorheen zit, je baby maar blijft huilen, dan is de remedie die altijd helpt, uitkleden, baby uitkleden en boven op je plakken. 

De baby zal in zijn eerste uur ook voedingssignalen gaan laten zien, zoals kreunen, happen, zoekbewegingen met het mondje maken en sabbelen op de handjes. Als je je kindje dan een beetje ondersteund dan is het mogelijk dat de baby zelf op zoek gaat naar de tepel, de zogenaamde breastcrawl, en aanhapt. Ook bij flesvoeding is dit een goed moment om te gaan voeden, waarbij het voor de baby heerlijk is om nog steeds huid op huidcontact te hebben. 

 Inhalen

Mochten jullie om wat voor reden dan ook dit eerste uur hebben moeten missen, realiseer je dan dat je het altijd in kan halen. Huid op huid contact, opstarten van de borstvoeding, hechting, het is niet allemaal mislukt als je dit niet in het eerste uur hebt kunnen doen. Veel van de voordelen hebben ook op een later moment nog hun effect. Dus kleed je kindje uit en neem het lekker bloot bij jullie. Zorg ervoor dat alle randvoorwaarden er zijn voor jullie om dit te kunnen doen. Creeer rust, een prettige sfeer, geen afleiding van anderen of van eventuele pijn bij jezelf (omhoog met die pijnstilling) en geniet van dit bijzondere moment.