Oh Baby | Huilen

Oh Baby | Huilen

In deze aflevering praten we over huilen, huilen en nog eens huilen

In theorie:

Baby’s huilen. Het is de enige vorm van communicatie die ze in het begin hebben. Huilen roept een fysieke reactie bij jou als ouder op om in actie te komen. Hoe ga je om met deze stress? Hoe leer je de signalen van je kindje lezen? Wanneer is er een probleem? Kan je een baby laten huilen of is dat slecht voor de hechting?

In de praktijk:

Luister hoe huilen in je vezels gaat zitten, hoe de fysieke stress je blik vernauwt, dat je je hier gewoon niet op kunt voorbereiden, dat schaamte niet helpt, hoe je zelf gillend de winkel uit wil vluchten en je licht getraumatiseerd achterblijft.

Beluister de podcast

Mini Mini Masterclass | Huilen

Baby’s huilen, en baby’s huilen veel. Huilen is normaal biologisch gedrag. Het is een vorm van communicatie, de enige manier om duidelijk te maken ‘ik heb iets van jou nodig’. 

Bij de ouder roept het stress op, en dat is precies de bedoeling. Door de onmiddellijke adrenaline die als reactie op het huilgeluid uit je poriën schiet kom jij in actie. De cry for help giert door je bloed. En dat is op z’n zachts gezegd niet relaxed. Je hartslag verhoogt, je waarneming vernauwt, het zweet breekt je uit en wie borstvoeding geeft begint te lekken. Waar vaak gedacht wordt dat partners het huilen minder horen -of er beter tegen kunnen -zegt de wetenschap toch iets anders. Ook bij partners verhoogt de cortisolspiegel even sterk als reactie op het huilgeluid. Partners, die hormonaal toch iets van een achterstand hebben ten opzichte van de net bevallende, maken aantoonbaar dezelfde reactie door. Sterker nog; hoe meer zij betrokken zijn bij de verzorging, hoe meer zij zich hormonaal aanpassen aan de behoeftes van de baby. 

Wat wil je me zeggen?

Waarom huilt je baby? Dat is een vraag die jullie jezelf honderdduizend keer gaan stellen de komende tijd. Huilen is de enige vorm van communicatie en het is aan jullie als ouders om te begrijpen wanneer huilen wat betekent, en dat is ongelofelijk ingewikkeld. Behalve dat het stress oproept, is het wel volstrekt normaal -zeker in de eerste 6 weken- dat baby’s in toenemende mate huilen. Ongeacht waar een baby geboren is of wie zijn ouders zijn; alle baby’s ter wereld volgen min of meer hetzelfde huilpatroon. Dat heeft met de neurologische ontwikkeling te maken, die min of meer bij iedere gezonde baby hetzelfde verloopt. Dit patroon is er een van in toenemende mate huilen, met een piek op de leeftijd van 6 weken, waarna het huilen spontaan weer afneemt. Vaak op moment waarop je ten einde raad iets geks hebt uitgeprobeerd, en vervolgens denkt, he dit is het, dit heeft geholpen! 

Piek bij 6 weken

Verschillende studies laten zien, dat de huilpiek bij 6 weken kan betekenen dat een baby zo’n 2,5 tot 3 uur per dag huilt. Dat betekent dus ook 2,5 uur per dag ultieme stress, zweetreacties en hoge hartslag. Daarna neemt het huilen af naar ongeveer 1 tot 1,5 uur per dag voor de rest van het jaar. En dat is dus normaal gedrag. 

Krampjes, pijn, wat is het?

Veel ouders interpreteren dat huilen als een probleem. Zo ziet het er ook uit, alsof de baby pijn heeft. Ze lopen paars aan, de buik wordt helemaal hard, ze trappelen met hun beentjes en lijken te persen. Dit wordt koliek-huilen genoemd, en doet ons altijd direct aan darmproblemen denken. Het ziet eruit als vreselijke krampen, maar daar hoeft het dus niets mee te maken te hebben. Het zijn meer een soort neurologische groeistuipen. Dit betekent ook dat er niet altijd een pasklaar antwoord of oplossing voor is. 

We kunnen dan wel zeggen: huilen is normaal, zelfs bij 2,5 uur per dag. Maar het vraagt je natuurlijk wel om iets ermee te doen. Hoewel je de oorzaak niet weg kunt nemen wil je je baby wel troosten, je wilt wel goed kijken, wat is nou precies het signaal wat je aan me geeft. 

Huid op huid contact

Als het huilen met jouw troost en aanwezigheid niet stopt, kun je ook altijd het huid op huid contact toepassen. Dit verlaagt bij jullie beiden het cortisol-niveau. Kleed je baby uit, kleed je zelf uit en voel de ontspanning weer een beetje terugkeren. 

Er zijn meer methoden beschreven die het huilen van een baby instant kunnen stoppen. Een fijn handigheidje als jij op een stress-moment de baby stil krijgt waardoor iedereen zich weer een beetje kan ontspannen en helder kan nadenken. Maar vergeet niet te luisteren naar wat je baby je eigenlijk wil vertellen. 

Gun jezelf tijd om te leren kijken

Stel je voor dat je iedere keer dat je baby huilt direct actief alles toepast om je baby stil te krijgen, dan is je baby stil, maar heb je dan geluisterd naar het signaal wat je kindje afgeeft? In plaats van direct er boven op te springen, zoals je lijf eigenlijk van je vraagt, zou ons advies zijn om eerst even diep adem te halen om de acute stress enigszins te laten zakken, om vervolgens goed te kunnen kijken naar je baby. Neem die paar seconden om te bedenken wat het probleem zou kunnen zijn. Is het honger? Ongemak? Vermoeidheid? Zie je wat je kindje doet voordat je het direct oppakt en gaat sussen om het huilen te stoppen? Soms lukt het baby’s zichzelf weer tot rust te krijgen, soms zie je wat het probleem is en kun je het voor ze oplossen, soms kun je er alleen maar zijn.

Gezonde hechting

En dat is wat gezonde hechting is. Hechting betekent niet, ik doe direct alles voor mijn kind wat ie nodig heeft, op de perfecte wijze. Het is vooral vallen en opstaan; dingen uitproberen, fouten maken en herstellen. 

Huilen zelf is niet schadelijk. Huilen zonder troost en nabijheid kan schadelijk zijn. Vooral de allerkleinste baby’s hebben jou van minuut tot minuut nodig om zichzelf te reguleren, maar in hun ontwikkeling worden ze steeds zelfstandiger en zijn baby’s van 3 maanden al veel beter in staat om dingen zelf op te lossen. En dat is hechting; het groeiende vertrouwen bij je kind dat het het zelf kan, en wanneer dat niet lukt dat er iemand is om hen te ondersteunen.