Oh Baby | Ouders worden

Oh Baby | Ouders worden

HAD IEMAND MIJ DIT NIET VAN TEVOREN KUNNEN ZEGGEN?!

Deze podcast is een ultieme poging om jullie voor te bereiden op wat er straks komen gaat. En we weten nu al dat we bij lange na niet de grootsheid van die transitie naar ouderschap kunnen vatten. Ouderschap is namelijk een geheel nieuwe identiteit waartoe je je moet gaan verhouden.

Toch gaan wij een dappere poging doen. Want hoewel ieder kind anders is, zijn er wel een paar zaken die handig zijn om te weten voordat je er tegenaan loopt of er over struikelt. Praktische zaken zoals huilen, slapen, reflux, clustervoeden, regeldagen, poepen, ontwikkelingsmijlpalen, sprongetjes en meer.

Verwacht van ons geen menukaart of handleiding van hoe je het moet doen. Je hebt namelijk de theorie en de praktijk. En die verschillen nogal van elkaar. 

Dit is de kick-off van de Podcast serie: alles over de baby: 

Lieve (aanstaande) ouders: groei! Groei de beeldvorming voorbij, groei als mens, groei als ouder en gun jezelf dat groei ook betekent dat je struikelt, een verkeerde weg inslaat, je jezelf tegenkomt, dat de weg hobbelig is. De enige manier om echt te kunnen groeien is gewoon maar gaan doen, met lef, plezier, eigen keuzes en vooral heel veel liefde!

 

Mini Mini Masterclass | Ouders worden

HAD IEMAND MIJ DIT NIET VAN TEVOREN KUNNEN ZEGGEN?!

 

Ja, lieve aanstaande ouders. Deze podcast is een ultieme poging om jullie voor te bereiden op wat er straks komen gaat. En we weten nu al dat we bij lange na niet de grootsheid van die transitie naar ouderschap kunnen vatten. Ouderschap is namelijk een geheel nieuwe identiteit waartoe je je moet gaan verhouden, zowel op fysiek, emotioneel, generationeel, hormonaal en maatschappelijk niveau. 

Je onderschat het altijd!

Fysiek heb je te herstellen van de geboorte, ook de partners, maar vervolgens duiken jullie head-first in slaapdeprivatie die je niet eerder meemaakte en dus ook altijd zal onderschatten. Je lijf is minder van jou, want zal fysiek de baby veel tillen, troosten, geborgenheid bieden en ondersteunen. Je hoort, ruikt en voelt meer. Kortom je staat aan. Emotioneel ben je een soort flipperkast, voor al die gevoelens die de revue passeren heb je vaak de woorden niet, en kan je stuiteren van super high, naar een huilbui zonder aanwijsbare reden. Hormonaal ben je zo gemangeld door zulke hoge doseringen hormonen dat je bijna radioactieve straling afgeeft. Generationeel ontstaat er een shift, omdat de generaties nu verbonden zijn door jouw ouderschap en baby. Verhoudingen veranderen, begrip ontstaat en ook dikke irritaties. En dan krijg je nog de maatschappelijke verwachtingen rondom het ouderschap over je heen. Hoeveel blijf je werken, heb je een papa of een mamadag, of ben je eigenlijk gewoon 24/7 ouders. Gaat je kind nu al naar de creche? Oh ben jij er zo een?? We horen in alle op of aanmerkingen continue de ouder-maffia spreken, maar misschien zijn dat ook wel de aannames die we zelf maakte voordat we ouders waren en leggen zo de lat voor ons zelf ook altijd te hoog. 

Puberteit

Kortom: ouders worden. Het gaat een blijvende impact hebben op je persoonlijkheid, zowel in positieve als negatieve zin. Je zult nieuwe kanten en krachten van jezelf leren kennen, in valkuilen stappen, tegen muren oplopen en moeten meebewegen. Want alles is nog hetzelfde, maar dan compleet anders. 

Het is een soort pubertijd, waarin je jezelf opnieuw moet leren verhouden tot deze nieuwe rol. Wie ben ik als ouder, en hoe wil ik zijn. En probeer een puber maar eens duidelijk te maken wat hem te wachten staat… 

Het is zo’n bepalende levensfase, zonder dat je precies kan duiden waar het hem dan precies in zit. je kunt je er niet op voorbereiden, het is voor iedereen anders, je weet alleen dat aan het eind van de rit een steviger, meer compleet persoon zal staan met meer levenswijsheid en gegroeid, terwijl de weg daar naartoe absoluut hobbelig was. 

Babykwalen

Toch gaan wij een dappere poging doen om jullie op deze nieuwe levensfase voor te bereiden. Want behalve je voorbereiden op de geboorte en wie jullie willen zijn als ouders, is er straks dus een heel nieuw persoon in jullie leven die veel van wat jullie doen en zijn zal gaan dicteren. En hoewel ieder kind anders is, zijn er wel een paar zaken die handig zijn om te weten voordat je er tegenaan loopt of er over struikelt. Praktische zaken zoals huilen, slapen, reflux, clustervoeden, regeldagen, poepen, ontwikkelingsmijlpalen, sprongetjes en meer.  Verwacht van ons geen menukaart of handleiding van hoe je het moet doen. Je hebt namelijk de theorie en de praktijk. En die verschillen nogal van elkaar. 

We nemen jullie mee in onze ervaring, en delen de kennis die wij over deze onderwerpen hebben. Want als je een beetje beeld krijgt en knowhow hebt dan zijn je verwachtingen meer realistisch en loop je straks minder tegen verrassingen of teleurstellingen aan. Het is de kunst om echt goed te luisteren, te horen dat er rijkelijke varianten zijn, dat je intuïtie altijd goed is om te volgen en even echt te voelen: alles gaat straks anders zijn, ook al is het hetzelfde.. 

Down the rabbithole

Met een puppy ga je op puppycursus, hoe fijn is het om je dan dus ook voor te bereiden op de baby. Luister de podcast dus vooral als de baby er nog niet is, en grijp terug op de afleveringen als je er middenin zit en je jezelf hoort verzuchten, ik ben vast de enige die zich zo voelt. Hopelijk geeft het houvast, troost en een bevestiging dat je zelf heel goed weet wat jij of je baby nodig heeft. 

 

En nee: het ouderschap wordt er niet een geplaveide weg van. Het wordt niet rimpelloos. Sterker nog, jullie gaan samen down the rabbithole en zullen je verbazen over poep op de muur, zure melk everywhere, lekkende borsten tijdens de seks, koud avondeten, diepe slaapdeprivatie en ondertussen ook nog kunnen ervaren hoe wonderbaarlijk mooi het leven is.