Oh Baby | Poepen

Oh Baby | Poepen

In deze aflevering praten we over poep. 

In theorie: 

meconium, borstvoedingspoep, bruin/geel/groen. Iedere dag of 1x per week? Buikkrampjes, persen, obstipatie, diarree. Wat is normaal en wanneer trek je aan de bel?

 

De praktijk:

Luister hoe poep tegen de muur spuit en tot in de haren kan zitten, je het ook als plakkaatverf kan gebruiken, het er nooit uit lijkt te komen, het een hot topic kan zijn, of helemaal geen issue. Hoe dan ook; poep is no shit

 

Mini Mini Masterclass | Poepen

Ja, poepen is een onderwerp wat echt een ding kan zijn voor ouders. En zo kan het ook voorkomen dat poepen een onderwerp is wat zorgen geeft als je kind nog baby is, maar dat het daarmee ook het zorgen item blijft als je kind opgroeit. 

Wat moet je weten over poep.

De eerste poep die een baby heeft is meconium. De baby kan zijn eerste lozing al hebben in het vruchtwater, en ook tijdens de daadwerkelijke geboorte is er vaak een meconiumlozing, omdat door het nauwe geboortekanaal de poep naar buiten geperst wordt. In ieder geval moet de eerste meconium-lozing binnen 24 uur gebeuren. Daar zal op gelet worden door de verloskundige of kraamzorg. De kraamhulp controleert ook alle luiers, omdat er een hoop te zeggen is over de voedingstoestand en de gezondheid van een baby aan de hand van zijn ontlastingspatroon. 

Meconium is een verzameling van de afgelopen maanden doorgeslikt vruchtwater met daarin huidcellen, haartjes en darmmateriaal.

Het is plakkerig spul en het eraf boenen gaat het makkelijkste met warm water en olie. 

Vaak – vaker – vaakst

Vooral wanneer je borstvoeding geeft verschilt de frequentie van hoe vaak baby’s poepen. Het verschilt per baby, per leeftijdsfase en de marge van normaal poepgedrag is dus ook heel ruim. Maar echt heel ruim, waardoor je snel kan denken, serious; dit is toch niet normaal. 

Zo kan het normaal zijn dat de baby in het begin 8x per dag poept, maar is op een gegeven moment 1x in de 8 dagen net zo normaal. Sterker nog, je kan opeens een periode tegenkomen, waarin je 3x daags een poepluier had en dat het bij de leeftijd van 4 weken ineens omdraait naar 1x poepen in de 14 dagen. Nogmaals, crazy for our heads, maar heel normaal. Dat is ook direct weer zo’n les in het ouderschap, elke keer als je denkt een patroon gevonden te hebben en iets onder de knie hebt, dan verandert er weer iets. 

Bij flesvoeding is de frequentie wat regelmatiger, variërend van 3x per dag tot 1x per 3 dagen. 

Belangrijk is wel dat je zeker weet dat je baby goed groeit en voldoende binnen krijgt. Wanneer je hierover twijfelt is professionele hulp inroepen raadzaam. Iemand die met je meedenkt en problemen uitsluit kan zeker bij hele kleine babys een hoop onrust voorkomen.

Poepfrequentie kan dus wisselen, maar het hoeft niet.

Orale fecale reflex

Poepen is in principe een natuurlijke reflex. Je zal merken dat je baby soms al tijdens het drinken gaat poepen, of anders vlak erna. Dat is de orale fecale reflex. Zo gauw er iets in de mond gaat, gaat het signaal dat er ook weer plaats gemaakt moet worden in de darmen, waardoor er ontlasting op kan volgen. Wij hebben als volwassen die reflex al wat meer uitgesteld, maar ieder mens zal herkennen dat er aandrang kan ontstaan na eten. 

Poepen hoef je dus niet te leren, al zijn alle lichaamsfuncties voor baby’s nog relatief nieuw. En ook voor ons als ouders. Dat het soms lastig zal zijn signalen goed te duiden is een feit. Bij hele kleintjes zie je veel persen, rood aanlopen, trappelen met de benen en huilen, wat een heel scala aan signalen kan betekenen, en zeker niet altijd pijn, probleem of poep. Zo is het een valkuil dat we persen snel duiden als obstipatie.

Je baby helpen met een thermometer is eigenlijk nooit een goed idee. 

 

De samenstelling van poep verandert logischerwijs ook met het voedingspatroon. Volledig borst en fles-gevoedde babys gelige of licht bruine poep hebben met een yoghurt-achtige substantie, met soms zelf het idee dat er stukjes in zitten, terwijl je baby overduidelijk alleen maar vloeibare melk heeft gehad. Wanneer je overgaat op hapjes veranderd de structuur beduidend en zal je bij kinderen die vaste voeding krijgen onverteerde stukjes eten kunnen herkennen, zoals maïs of een sperzieboon. Ook wordt de ontlasting vaak meer gebonden. Soms gaat poepen dan met meer moeite gepaard. Wanneer de ontlasting echt hard is en het poepen zelf pijnlijk, kan er sprake zijn van obstipatie. Wanneer eenmaal obstipatie ontstaat is het raadzaam niet te lang te wachten met het zoeken van hulp. De verstopping lost zich op een gegeven moment niet meer vanzelf op en gaat van kwaad tot erger. De cirkel doorbreken door een klysma en of een laxeerdrankje kan hierbij behulpzaam zijn. Ga niet zelf dokteren maar roep professionele hulp in. Dan kan ook gekeken worden naar andere oorzaken van niet kunnen poepen.

No Dr. Google

Wanneer moet je sowieso aan de bel trekken? Als je kleine baby niet goed groeit, als de kleur van de poep wit is, de zogenaamde stopverf kleur, wanneer er bloed bij de ontlasting zit, bij buikgriep, en overall geldt, hoe kleiner de baby, hoe eerder je aan de bel moet trekken. 

En natuurlijk bij alle twijfel gun jezelf dan dat er iemand met verstand met je meedenkt, je bent ouder, geen superdokter. Dat zijn wij.