Oxytocine

Oxytocine

In deze aflevering praten we met Lara en Patrick over de geboorte van hun zoon Monk

Luister hoe Patrick nog effe 3 optredens moet doen, de bloedmaan strak genegeerd wordt, Lara een ochtendbevalling manifesteerd, kleuter Dali vooral niet gestoord moet worden in zijn gangkast, Lara een ster blijkt in weeën downplayen, er nog een lange weg naar het ziekenhuis afgelegd moet worden, of niet, de verloskundige niet de vliezen maar de oxytocine-bubbel doorprikt, Patrick de verloskundige eigenlijk voor een dichte deur had moeten laten staan, de shit ineens helemaal aangaat en de oerknal snel door een raampje naar buiten wordt gewapperd. 

Hierna duiken we het verhaal dieper in en reflecteren we op hoe realistisch de verwachtingen zijn maar het toch anders verloopt dan gedacht, de zorgen in aanloop naar de geboorte de ervaring kleuren, het vertrouwen in elkaar en de oerkracht sterker is dan de angst, how vluchtig oxytocine blijkt te zijn, het controleverlies echt heftig wordt ervaren,  representatie van alle aspecten van bevallen belangrijk is en we meer de schaamte voorbij zouden mogen gaan. 

Mini Mini Masterclass | Oxytocine

Het knuffelhormoon, het liefdeshormoon, het gelukshormoon. Doe mij er meer van! Oxytocine is een hormoon dat wordt gemaakt in de hypothalamus in de hersenen. Het speelt een belangrijke rol bij sociale binding en vertrouwen. Het stimuleert het gevoel van intimiteit en verbondenheid. Tijdens de zwangerschap maakt niet alleen de zwangere, maar ook diens liefdespartner hier meer van aan dan normaal. Behalve dat een zwangerschap als bijzonder ervaren kan worden, zijn er ook stellen die dit als een heel romantische periode beschrijven. Dankzij de oxytocine wordt de romantiek geboost! 

Naast al deze liefde speelt het een uitermate belangrijke rol tijdens de geboorte. In de eerste plaats wekt oxytocine krachtige weeën op. Iedere weeën golf ontstaat door een puls van oxytocine. Voor een vlotte ontsluiting en geboorte helpt het om oxytocine maximaal te stimuleren, en dat kan op veel verschillende manieren

Aanraking

Alleen al iemands hand vasthouden of een aai of knuffel geven boost de aanmaak van het liefdeshormoon. Behalve dat hiermee krachtige weeën worden gestimuleerd, vermindert het ook stress en pijngevoel. Al die liefdevolle fysieke aanraking helpt de bevalling te vorderen en zorgt ervoor dat er een intens gevoel van liefde en verbinding ontstaat voor de mensen die betrokken zijn bij de geboorte. De liefdespartners, maar dus ook de hulpverleners. De intense verbinding die iedereen met elkaar kan voelen bevordert het teamwork. Wanneer jullie je zo verbonden, geliefd en gezien voelen tijdens de geboorte kun je je helemaal overgeven aan de pijnlijke weeën en je lekker laten gaan. Juist de ontremming wanneer je je zo vrij en veilig voelt stimuleert ook endorfines – de lichaamseigen pijnstilling – wat vervolgens weer meer ruimte geeft aan oxytocine. Een positieve flow of cirkel ontstaat.

Good vibes only

Naast liefdevolle aanrakingen kan een oprecht compliment je ook voorzien van een boost oxytocine. Aanmoedigen, motiveren en bekrachtigen stimuleren de aanmaak. Zeker in zo’n kwetsbare situatie als een bevalling, wanneer je door de endorfines echt een open zenuw bent, komt een gemeend compliment intens binnen. Kijk elkaar gerust diep in de ogen tijdens het geven of ontvangen van een compliment and feel the good vibes! En de weeën!

Muziek kan je in vervoering brengen, je oppeppen of doen ontspannen en behalve oxytocine ook dopamine, een ander gelukshormoon, stimuleren. Erbij zingen – als je daarvan houdt – kan de boost nog verder versterken. Sowieso je niet geremd voelen om geluiden te maken tijdens de weeën kunnen deze versterken. Dus trek je terug in de douche of op het toilet om je ongezien te wanen en uit volle borst mee te blèren op je guilty pleasure.

Zacht en gedempt licht, zoals bijvoorbeeld kaarslicht, oogt niet alleen romantisch, het stimuleert ook melatonine, wat synergetisch werkt aan oxytocine. Hiermee sfeer creëren is dus niet alleen voor de gezelligheid, zeker ook voor krachtigere weeën. 

Verlegen hormoon

Een nadeel van dit heerlijke hormoon, is dat het erg verlegen is. De minste inbreuk op je veilige ontspannen bubbel doet de oxytocine al verdwijnen. De verloskundige die binnenkomt, een vaginaal toucher, een hard geluid of een gevoel van spanning maakt dat de oxytocine, en daarmee soms ook je weeën, verdwijnen als sneeuw voor de zon. Gelukkig is ook de geboortepartner bevangen door oxytocine, waardoor het makkelijker wordt om alles wat de oxytocine bubbel bedreigt onmiddellijk en ongeremd de deur te wijzen, soms zelfs letterlijk. Iemand die te hard praat, niet vriendelijk genoeg is, of iets ongewenst doet, dankzij de oxytocine verdwijnen je sociale remmingen iets en is het veel makkelijker om op te komen voor het behoud van de magische bubbel. 

Huid op huid contact

Ook na de geboorte heeft oxytocine een heel positieve uitwerking. Zo krampt je baarmoeder goed samen wat het bloedverlies enigszins kan beperken, en zorgt het voor de aanmaak van moedermelk, mocht je bv willen geven. Ook voedt het de allesoverheersende liefde die je voor je kindje en jullie gezin kan voelen. En om dit nog verder te boosten is huid op huid contact met de baby voor alle ouders het absolute summum. De oxytocine die hierbij vrij komt kalmeert niet alleen je kindje, maar ook jezelf. Het vermindert ook nu stress en pijngevoel, en dit knuffelmoment kan voor alle ouders en de baby een helend en verbindend effect hebben. En niet alleen de ouders, ook grootouders, of wie de knuffels dan ook geeft of ontvangt profiteert van de positieve effecten. Niet alleen meteen na de geboorte, maar een leven lang kun je dit toepassen om stress te reguleren en te verbinden met elkaar.