Wijzer in Verwachting | De Bekkenbodem

Wijzer in Verwachting | De Bekkenbodem

In deze aflevering praten we met Benno en Sabine over de geboorte van hun zoon Yippe.

Luister hoe Benno op zijn knieen het vruchtwater uit de kieren van de vloer zit te boenen, hoe Sabine zo stoned als een party-ganger op Lowlands in bad zit, hoe Benno zich bij 30 graden in het zweet werkt om mee te persen met Sabine en hoe Yippe al naar zijn vader kijkt vanuit het geboortekanaal.

Hierna duiken we met de ouders het verhaal dieper in en reflecteren we op hun intense ervaring samen, de badbevalling, angst tijdens het persen, het vertrouwen in de hulpverlening, maar ook dat de echte impact pas blijkt na de bevalling, waarin het herstel van de bekkenbodem zwaar valt en het toch moeilijk blijkt om over de climax van bevallen heen te kijken.

Mini Mini Masterclass | De Bekkenbodem

De bekkenbodem bestaat uit bindweefsel en spieren aan de onderkant van het bekken, die er voor zorgen dat de organen in het bekken worden gedragen en die aan de onderzijde het bekken afsluiten. Vrouwen hebben drie openingen in de bekkenbodemspier: urinebuis, vagina en anus. Mannen hebben er twee (urinebuis en anus).

Voor- tijdens- en na-
Tijdens de zwangerschap komt er veel druk op de bekkenbodem door de groeiende baby en door slapper wordende banden. Tijdens de bevalling moet de baby zich een weg banen door het bekken en door de bekkenbodemspier waarbij die spier flink wordt opgerekt. Na de bevalling is de bekkenbodem gezwollen en soms beschadigd. Mede afhankelijk van het verloop van de baring kun je daarom allerlei klachten overhouden.

Fanny Farts
Veel gehoorde klachten zijn minder controle over blaas en darmen, en pijnklachten. Zo zeggen artsen het, maar wat betekent dit in de praktijk? Dat je voelt dat je moet plassen of poepen maar gewoon de wc niet haalt. Of dat je een scheet laat waar het kraambezoek bij zit omdat je het niet op kunt houden. En er kan zelfs lucht ontsnappen uit je vagina, de fanny-fart. En ja, dit is heel normaal in de eerste weken na de bevalling. Meestal verdwijnen deze klachten vanzelf, soms is er meer tijd en oefening nodig.

Gun jezelf hulp
Het is heel belangrijk de bekkenbodem goed te laten herstellen en daarna te versterken door oefeningen voordat je deze weer gaat belasten door tillen, rennen en andere drukverhogende activiteiten. Als een bejaarde opstaan uit je bed is dus niet voor niets. En een rondje kunnen hardlopen in de kraamtijd moet echt geen streven zijn! Neem eventuele klachten serieus en gun jezelf een goede bekkenbodemfysiotherapeut, want je bent echt te jong voor Tena Lady.