Wijzer in Verwachting | De Cirkel van Hormonen

Wijzer in Verwachting | De Cirkel van Hormonen

In deze aflevering praten we met Lisette en Bram over de geboorte van hun zoon Otis.

Luister hoe Lisette verrast wordt door haar uterus bicornis, Bram op het nippertje niet dronken wordt, Lisette groen ziet van misselijkheid, Karin en Gerda een TOPTEAM blijken en een geheim verbond met Lisette sluiten, en hoe na een lange persfase toch de knip en vacuüm eraan te pas moeten komen en hoe dit valt bij de aanstaande ouders.

Hierna duiken we met de ouders het verhaal dieper in en reflecteren we op de dierlijke laatste ontslutingscentimeters, hoe endorfines hun werk doen, hoe de knip door de realistische verwachtingen van de ouders en de communicatie door de gynaecoloog geen knip in dit mooie verhaal zet, en hoe ondanks de vacuüm Otis toch in de handen van zijn door emoties overmande vader belandt.

Beluister de podcast

Mini Mini Masterclass | De Cirkel van Hormonen

Laten we het even hebben over de hormonen-cirkel die voor je werkt! Tijdens de geboorte wil je in een flow terecht komen die voor je werkt en dat heeft alles met hormonen te maken.

Allereerst heb je het hormoon oxytocine die zorgt voor een samentrekking van de baarmoeder, de weeën. Weeën worden meestal als pijnlijk ervaren. Heb je een wee gehad, dan gaat je lichaam langzaam aan de slag met het aanmaken van endorfine. Dat is een lichaamseigen pijnstiller, het zusje van de morfine, een echt opiaat. Wat volgt is een ontspannen roes. En hoe meer ontspannen je bent, hoe meer oxytocine er afgegeven zal worden. Daardoor merk je op dat de weeën krachtiger worden, waar weer op gereageerd wordt door het lijf met nog meer aanmaak van endorfines. Dit is een cumulatieve cirkel. Oftewel, het bouwt op.

Sky rocket HIGH
Omdat je dus in het begin nog niet zoveel endorfine hebt aangemaakt kunnen de eerste weeën pijnlijk en scherp aanvoelen. Maar naarmate de weeën toenemen zal ook de endorfine opbouwen en kunnen steeds krachtiger wordende weeën beter verdragen worden. Partners zullen herkennen dat de weeën heftiger en duidelijker zijn, maar dat hun vrouw steeds meer afdrijft naar een andere wereld en daarmee de weeën beter aankan. Door de endorfines kun je je behoorlijk high voelen tijdens en na de geboorte.

Zelfs als je de endorfines niet voelt, maak je ze wel degelijk aan. Zeker als je weinig pauze hebt tussen de weeen, maakt de ontspanning zich minder van je meester en dan voel je de endorfines ook niet zo inkicken.

Deze cirkel van pijnlijke weeën- endorfines- en ontspanning is dus DE cirkel waar je in terecht wilt komen. Je bent dus niet bezig om weeën te beteugelen of weg te zuchten, nee, door de wee ten volle aan te gaan, over je heen laten rollen en er doorheen zien te komen zal de volgende wee nog krachtiger zijn en ontstaat er meer ontsluiting. Tussendoor focus je op ontspanning zodat die endorfines je om de oren klappen.

Adrenaline
Naast deze cirkel bestaat er ook een cirkel van pijn, stress en angst. Natuurlijk niet iets wat je wenst tijdens je bevalling, maar laat je hierdoor niet teveel afschrikken. Je hebt een beetje stress en adrenaline ook nodig om jezelf op te peppen het vol te houden en je baby klaar te maken voor het landleven. Als de pijn en stress doorslaan, kunnen ze de oxytocine en daarmee de weeën afremmen. Zoek samen van tevoren uit wat jullie zal helpen om weer het vertrouwen terug te winnen om in die ontspannen cirkel te komen. En laat je niet afschrikken door soms wat snufjes adrenaline. Die helpen je weeën echt niet meteen om zeep. (dan zou namelijk niemand meer met de auto naar het ziekenhuis kunnen bijvoorbeeld).

Ga dus niet stressen om het stressen, zoek naar je eigen mentale kracht, en heb handvatten als partner om je vrouw weer in de positieve cirkel te krijgen, zodat zij zich weer fullblown aan de hormonen over kan geven.