Wijzer in Verwachting | De Ontsluitingsfases

Wijzer in Verwachting | De Ontsluitingsfases

In deze aflevering praten we met Florence en Guido over de geboorte van hun zoon Billy.

Luister hoe Florence denkt koekjes te moeten bakken in de overgangsfase, Guido tevergeefs een bevalbad probeert op te blazen, de postbode nog even langskomt, Florence Guido bijna dood knijpt en hoe zij een kindje krijgen en geen olifantje of hondje…

Hierna duiken we met de ouders het verhaal dieper in en reflecteren we op de verantwoordelijkheid die je kunt voelen, het moment despere, de thuisbevalling, partners als rots in de branding, hoe belangrijk iemand met kennis van zaken is en hoe het beste partnerverlof EVER eruitziet.

Beluister de podcast

Mini Mini Masterclass | De fases van ontsluiting

De bevalling kun je klassiek indelen in verschillende fases. Natuurlijk verschillen deze fases per baring van elkaar in duur en ervaring. De ontsluitingsfase is de fase van zachter en korter worden van de baarmoedermond, en uiteindelijk het openen van de baarmoedermond tot 10 centimeter. De ontsluiting is weer onder te verdelen in 3 fases; de latente fase, de actieve fase en de overgangsfase.

Latent & Actief
De latente fase kenmerkt zich door weeën die nog weinig frequent en van korte duur zijn. De baarmoedermond verweekt en verstrijkt in deze fase, en er is ondanks vaak pijnlijke weeën nog bijna geen ontsluiting. In deze fase zou je je nog af kunnen laten leiden van de weeën door te slapen, wandelen of (het cliche!) koekjes te bakken. Wanneer de baarmoedermond zich dan gaat openen kom je in de actieve fase, vanaf zo’n 4 cm ontsluiting. Hierbij zijn de weeën frequenter, heviger en duren langer, zo’n minuut tot 1,5 minuut. Vrouwen trekken zich in deze fase meer en meer terug in een eigen roes tijdens de weeën en kunnen geholpen worden in de weeën-pauzes om zich weer te ontspannen.

Moment despere
Vanaf 7 a 8 cm kom je in de overgangsfase. Deze fase kenmerkt zich door heftige weeën die elkaar snel opvolgen. Ze noemen dit ook wel het moment despere, omdat veel vrouwen hier het gevoel hebben volledig overgenomen te worden door de weeën. De weeën overweldigen je, je lijf neemt het echt over en je hebt bijna geen pauze meer om bij te komen. Een enorme climax bouwt zich in je op. Twijfel aan jezelf, het gevoel hebben het niet meer vol te kunnen houden en wanhoop zijn veel gehoorde omschrijvingen in deze fase. (vandaar moment despere, moment van wanhoop). Maar het is ook een fase van enorme oerkracht en power. Je realiseren dat dit het allerlaatste stukje ontsluiting is, dat je bijna toe bent aan de volgende grote fase waarna je je kindje zal gaan zien kan een gedachte zijn die helpt dit vol te houden.

Shine als partner
DIT is ook de fase waarin er een glansrol is voor de partner, dit is waar je zal shinen met het continue ondersteunen, met het aanmoedigen dat je vrouw het goed doet, dat ze het kan, want zij zal waarschijnlijk zeggen dat ze het vertrouwen verliest. Lock jezelf dus vast in elkaars ogen, ondersteun haar waar zij het nodig heeft en sleep haar door deze fase heen. Want na deze fase komt de persfase. En is het moment daar dat jullie baby geboren zal gaan worden en jullie samen de transitie maken naar ouders worden.