Mini Mini Masterclass | Gebroken vliezen
My water just broke, my water just broke, my water just broke. Dit zinnetje zit vast in elke hollywoodfilm waar ook een bevalling in voor komt. Als je de films mag geloven begint elke bevalling ermee, waarna je met gierende banden naar het ziekenhuis moet rijden. Dit is uiteraard beeldvorming…
In real life begint slecht 10% van de geboortes met het breken van de vliezen. En dat kan allerlei verschillende vormen aannemen. Het kan de klassieke plens water zijn, maar dan meestal niet midden in een winkelcentrum, maar het kan ook zijn dat je een beetje verliest en dat het daarna weer even ophoudt, waardoor je een ander klassiek scenario treft en denkt: eh, plaste ik nou net in mijn broek?
Soms is het dus direct duidelijk, soms houd je wat langer vraagtekens. Je kan altijd de verloskundige bellen als je twijfelt natuurlijk.
Leeglopen
Je kan het vliezen breken een beetje vergelijken met het scheuren van je jeans. Op een gegeven moment zijn ze een beetje op en dun geworden, waardoor de scheur ontstaat. Je baby zit al die tijd lekker in een ballon met water en zal door de zwaartekracht een stukje naar beneden zakken. Vaak sluit ie met zijn hoofd, net zoals een stop bij een bad, de baarmoeder af, waardoor je niet leeg gietert. Uberhaupt komt je baby niet op het droge te zitten, je blijft vruchtwater aanmaken. Vaak zal de stopfunctie niet geheel zijn, waardoor je kleine beetjes vruchtwater blijft verliezen.
Wat moet je weten?
Breken je vliezen voor de 37 weken, dan wil je direct contact opnemen met de verloskundige en naar het ziekenhuis gaan. Tussen de 37 weken en 42 weken, hoef je met gebroken vliezen niet direct wat te doen, mits jullie baby goed is ingedaald. Na het breken van de vliezen kan het een tijdje duren voordat de eerste weeën ontstaan en soms laten die weeën echt op zich wachten. Krijg je binnen 24 uur weeën, dan kun je gewoon thuis of poliklinisch bevallen met je eigen verloskundige. Heb je na 24 uur nog geen weeën, maar wel gebroken vliezen, dan wordt je overgedragen aan de gynaecoloog om de baby wat extra te kunnen monitoren. De komende uren of dagen wordt in de gaten gehouden of er geen tekenen van infectie zijn. Met gebroken vliezen, maar zonder weeën, wil je het risico op infectie zo klein mogelijk houden, dat betekent: geen seks meer hebben, niet in bad en geen inwendige onderzoeken door de hulpverlening.
Daarnaast is het belangrijk om even te kijken naar de kleur van het vruchtwater. Is het helder, met eventueel een vlokje roze, dan is het goed. Is het geel, gifgroen, donkergroen, bruin, dan heeft de baby waarschijnlijk in het vruchtwater gepoept. Dit wil je direct aan de verloskundige laten weten en die kan bij twijfel natuurlijk ook mee beoordelen.
Ze hoeven niet te breken
Als je vliezen niet aan het begin van de bevalling breken, dan kan het zijn dat ze ergens midden in breken, net bij de laatste fase of dat ze helemaal niet breken en dat de baby in de vliezen geboren wordt. Je hebt dus geen gebroken vliezen nodig om te kunnen bevallen.
Vaak worden je weeën heftiger als je vliezen breken of gebroken worden.