Mini Mini Masterclass | Het Morfine Pompje
Bevallen en pijn lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Sommige vrouwen zijn er nieuwsgierig naar, sommigen ronduit angstig. Verhalen erover zijn zeer uiteenlopend. Bijvoorbeeld dat pijn erbij hoort, dat het de natuur is, of dat je geen pijn voelt als je je maar goed ontspant. Of juist dat je gek bent om zonder pijnstilling te bevallen, zoals tegenwoordig ook niemand meer zijn kies laat trekken zonder verdoving..
Keuzes keuzes
Dat wij artsen zijn betekent niet dat wij je gaan vertellen hoe het moet of wat de beste keuze is. Ieder mag zijn eigen mening hebben en zijn eigen keuzes maken. Wel merken we in de praktijk dat veel keuzes worden gemaakt op basis van onvoldoende of onvolledige informatie, misvattingen of informatie die misleidend kan zijn. Het idee dat als je je maar goed ontspant niets een goede bevalling in de weg staat klopt niet. Wij wensen iedereen een pijnloze bevalling toe, maar de realiteit is dat de meeste vrouwen een behoorlijke mate van pijn ervaren tijdens de weeën.
Hoe je ook denkt over pijnbestrijding, het is zinvol om je te verdiepen in de mogelijkheden. Er zijn vormen van pijnbestrijding die je in de thuissituatie of de polikliniek kunt gebruiken, zoals lachgas of TENS.
Over naar de gynaecoloog
Voor medicamenteuze pijnbestrijding zal je overgedragen worden naar de gynaecoloog. Omdat de medicatie invloed heeft op de baring en de baby zullen de conditie van zwangere en kind intensiever in de gaten gehouden moeten worden.
In Nederland gebruikt ruim 40 % van de barenden een vorm van medicamenteuze pijnbestrijding. Het morfinepompje is, na de ruggenprik, de meest gebruikte pijnstiller tijdens de bevalling. Het is goed om je te realiseren dat wanneer de beslissing voor pijnbestrijding is gevallen er een aantal zaken eerst nog geregeld moeten worden. Ten eerste moet je dus naar het ziekenhuis als je daar niet al was. Ten tweede wordt met een CTG (of hartfilmpje) eerst 30 minuten gekeken naar de conditie van de baby.
Remifentanil
Bij een morfinepompje wordt er vervolgens een infuus aangebracht in je hand of arm, die aangesloten zit op een pomp. Door middel van een drukknop kun je als barende jezelf tijdens de wee remifentanil toedienen.
Dit is een morfineachtige stof, die de scherpe randen van de pijn doen verminderen. Het zorgt er vaak voor dat je beter kan ontspannen, waardoor er meer oxytocine vrijkomt die de weeen versterken en je dus als het ware weer vol in de cirkel die voor je werkt slingert. Het zelf kunnen toedienen van de stof geeft een gevoel van controle, wat de ontspanning verder kan versterken.
Bijwerkingen
Het middel werkt snel in en heeft een korte werkingsduur. Je kunt het niet onbeperkt toedienen, er zit een maximum hoeveelheid aan en een korte pauze tussen van enkele minuten. Veel voorkomende bijwerkingen zijn slaperigheid, misselijkheid, jeuk en een verminderde ademhaling. Bij een verminderde ademhaling kunnen er ook veranderingen in de hartslag van de baby optreden. Daarom wordt deze continu gecontroleerd met een hartfilmpje, het CTG. Tijdens de wee geeft remifentanil een krachtige pijnstilling. De versuffende werking kan ervoor zorgen dat je delen van de bevalling als het ware niet mee krijgt, wat sommigen mensen als vervelend kunnen ervaren.
Een ander nadeel van het morfinepompje is dat het na enige tijd iets minder effect gaat hebben. Waar het eerst alles voor je doet, kan het zijn dat het op een gegeven moment onvoldoende effect heeft. Hierdoor wordt vaak ontraden om te kiezen voor deze vorm van pijnbestrijding in een vroege fase van de bevalling. De ruggenprik wordt dan meestal aangeraden als betere variant.