Hyperemesis Gravidarum

Hyperemesis Gravidarum

In deze aflevering praten we met Renée en Jeroen over de geboorte van hun zoon Sam.

Luister hoe zonder Jeroen het zaad bij het ei wordt gevoegd, Renée een kindje gaat kopen, ochtendmisselijkheid een zware understatement is, de weeen als eerste bij Jeroen beginnen, het bijna een Zoom-bevalling wordt, Jeroen aan ugly-crying in zijn eentje doet, hij meer huilt dan iedereen bij elkaar, Maartje de ster van het verhaal blijkt en Renée in haar doktersrol de paniek onder controle weet te houden.

Hierna duiken we met ouders het verhaal dieper in en reflecteren we op hoe je maximaal voorbereiden wanneer je je zo ellendig voelt houvast geeft, hoe oxytocine voelbaar geboost kan worden door liefde, hoe onzichtbaar maar onmisbaar zorg is, hoe niet alleen fysiek maar ook psychisch zwaar hyperemesis is, hoe belangrijk het is om een mens te behandelen en niet een protocol en hoe je heimwee kan hebben naar de bevalling.

 

Beluister de podcast

Mini Mini Masterclass | Hyperemesis Gravidarum

Yug! Misselijkheid! Iedereen kent het, dat vreselijke gevoel. Alles overheersend als je er middenin zit, maar als het weer weg is ben je het ook zo weer vergeten. Dat de meeste zwangeren misselijk zijn ergens tijdens hun zwangerschap weet ook iedereen. Zou dat bij elkaar opgeteld de reden zijn dat we zo weinig aandacht hebben voor deze kwaal?

En we zeggen kwaal, maar het is gewoon ernst. Hyperemesis Gravidarum, zeer ernstige zwangerschapsmisselijkheid en/of braken. 

Klacht/Kwaal/Ernst

80% van de zwangeren ervaart enige tijd misselijkheid en braken. Wat dat betreft zou je dus kunnen stellen dat het er inderdaad bij hoort. Dat betekent niet dat je je lot dan maar lijdzaam moet dragen en niet mag zeuren. De symptomen variëren sterk per persoon. De eerste tekenen openbaren zich rond de 5e of 6e week van de zwangerschap. Soms is het de eerste klacht waaraan je herkent zwanger te zijn. 

Per persoon verschilt het vervolgens hoe het zich ontwikkelt. Van een blijvend vleugje weeïg gevoel, toenemende kotsneigingen die weer afnemen tussen 13 en 20 weken, tot extreme misselijkheid en overgeven die de gehele 40 weken bij je kunnen blijven.

BIG impact

De oorzaak ligt in de veranderende hormoonhuishouding. het komt vaak in families voor. Of je zus, moeder of oma last hadden, kan dus iets voorspellen over jouw risico. De impact van HG kan zowel fysiek als psychisch erg groot zijn. Dat kun je je goed voorstellen als je de symptomen hoort;  3 keer per dag braken, niets kunnen eten of binnen houden, afvallen, duizelig zijn en flauw vallen, slechter evenwicht en coördinatievermogen, niet meer goed kunnen functioneren, bijvoorbeeld niet staand kunnen douchen, geen trap kunnen lopen, niet kunnen werken, en gewoon niet voor jezelf of je gezin kunnen zorgen. Dat dit gevolgen kan hebben voor jou als zwangere, en ook een impact kan hebben op je baby of baby’s klinkt dan logisch.  Het kan je het plezier in de zwangerschap compleet doen vergeten en je doen afvragen of je wel normaal bent. Onhandig is ook dat de ergste klachten zich vaak openbaren in de periode dat mensen de zwangerschap nog even voor zich willen houden. Je wil je klachten verbergen en kunt dus geen steun vragen. Het gevolg is dat zwangeren in stilte lijden en soms lang alleen met de ellende blijven rondlopen, zich afvragend of het wel normaal is en misschien onterecht lang lijden voor ze om hulp vragen. Zwangeren voelen zich vaak eenzaam, geïsoleerd, kunnen zich schuldig voelen tegenover hun omgeving en de baby tot depressie aan toe. 

Zoeken naar wat werkt

Voor de behandeling van HG hebben zowel de NVOG als de KNOV geen eenduidige richtlijn. hierdoor kan er nogal eens wat verschil zitten in de aanpak van HG. Om de misselijkheid tegen te gaan kunnen simpele adviezen zoals kleine maaltijden eten, voldoende rust nemen,  4x dd 250 mg gember te slikken en begeleiding door een diëtist, soms enige verlichting of houvast geven. Je kan ook medicatie krijgen. Ingewikkeld is dat het per persoon uitvinden is, welke adviezen en medicijnen bij jou passen en werken.  Heel belangrijk is om uitdrogingsverschijnselen tegen gaan. Dit kan betekenen dat je moet worden opgenomen om vocht toegediend te krijgen. Als de voedingstoestand verslechterd kan ook de baby minder goed gaan groeien. Voeding met een sonde kan dan geadviseerd worden maar heeft geen bewezen positief effect. Soms kunnen medicijnen enige verlichting geven. 

Gehoord worden

Zelf je klachten serieus nemen en serieus genomen worden zijn belangrijk in de zwangerschap. Je slecht voelen, om wat voor reden dan ook, hoort er niet gewoon bij en is reden genoeg om hulp in te schakelen.