Wijzer in Verwachting | Niet Vorderende Ontsluiting

Wijzer in Verwachting | Niet Vorderende Ontsluiting

In deze aflevering praten we met Ludo & Erika over de geboorte van hun zoon Benjamin.

Luister hoe Erika zichzelf een holiday gunt, Finse scheldwoorden helpen, Ludo dubbelgevouwen achterin de auto zit, de rollercoaster tot stilstand komt, er vast over het avondeten nagedacht moet worden, Erika het vertrouwen houdt en Ludo tijdens de laatste fase meewerkt naar de climax toe.

Hierna duiken we met de ouders het verhaal dieper in en reflecteren we op hoe belangrijk een veilige omgeving is, hoe details daarbij kunnen helpen, dat je opvattingen uit je geschiedenis meeneemt, dat realistische verwachtingen je helpen bij het schakelen en de regie behouden en dat je jezelf keer op keer kan verbazen.

Mini Mini Masterclass | Niet Vorderende Ontsluiting

In de ontsluitingsfase moet de baarmoedermond verweken en verstrijken, en zich openen tot 10 centimeter. Dit gebeurt door regelmatige, pijnlijke weeën. Gemiddeld ontsluit je 1 centimeter per uur. Maar een gemiddelde is een matige maat en dus adviseert de WHO de regels over 1cm/uur niet als uitgangswaarde te nemen. Niet alleen het aantal centimeters ontsluiting bepalen of de baring voldoende vordert, ook de kracht van de weeën, de verweking van de baarmoedermond en de indaling van de baby zeggen iets over de voortgang. Te weten hoeveel cm ontsluiting je hebt kan een heerlijke opsteker zijn (je hebt al 5cm ontsluiting! Jeej!) of een ontzettende teleurstelling (owkeeee, je hebt wel al lang pijnlijke weeën maar pas 1 cm ontsluiting,..). Toch gaat het er vooral om hoe jij je voelt en of je de weeën nog goed aankunt. Gemiddeld duurt de ontsluiting zo’n 10-14 uur. Een reden dat de ontsluiting niet zo hard opschiet kan heel uiteenlopend zijn, en vaak hebben we ook niet echt een idee wat een vertraging in de ontsluiting veroorzaakt, het verschilt ook echt per vrouw. Wanneer dit gebeurt zijn er allerlei dingen die je zelf kan doen om de oxytocine, die zorgt voor stevige weeën, te boosten.

Boost it!

Oxytocine aanmaak wordt gestimuleerd door fysieke en mentale ontspanning. Je kunt je brein laten afleiden en ontspannen door mooie muziek op te zetten die je in vervoering brengt, door affirmaties en visualisaties toe te passen, en je te laten steunen door je partner en je omgeving met liefdevolle hulp en bemoedigende woorden.

 

Fysieke ontspanning kun je vinden in bewegen en verschillende houdingen aannemen. Door in bad te gaan en te douchen ontspan je zowel fysiek als mentaal. Oxytocine wordt ook geboost door aanraking zoals massage & knuffelen. Massage werkt daarbij ook enigszins pijnstillend. En o ja, een potje schelden wil soms ook helpen, just saying.

Je mentale uithoudingsvermogen kan een hele uitdaging zijn. Je kunt moedeloos raken of het vertrouwen in je lichaam verliezen. Bespreek samen vooraf wat je zou kunnen helpen om in de positieve cirkel te blijven of terug te keren.

Vaak ligt het niet binnen je macht

Ondanks al jullie positieve gedachten en oxytocine boosters kun je gewoon pech hebben. Je zult dan samen met de hulpverleners moeten kijken wat de beste optie lijkt op dat moment. Jullie kunnen besluiten tot het breken van de vliezen, pijnstilling, weeën-opwekkers, dat allemaal tegelijk  of in het uiterste geval een keizersnede. Uit onderzoek blijkt dat een extreem lange ontsluitingsduur, en dan hebben we het over een uurtje of 30, gepaard kan gaan met problemen bij moeder en kind. Om die reden zullen hulpverleners kijken naar middelen om de ontsluiting te bespoedigen. Hierin blijven jullie wensen leidend, je beslist samen wanneer welke interventie op zijn plek lijkt. Om mee te kunnen beslissen is het zinvol je hierin vooraf te verdiepen.