Wijzer in Verwachting | Ode aan de Partner

Wijzer in Verwachting | Ode aan de Partner

In deze bonus aflevering zetten wij partners in de spotlights.

Luister hoe zij het stereotype beeld van de rol van de partner tijdens de geboorte als muurbloem aan gruzelementen helpen. Hoor hoe zij steunen, bewonderen, supporten, coachen, waken en verzorgen. Luister hoe zij samen met hun vrouw de regie over hun geboorte-ervaring behouden en samen ouders worden.

Duik met ons hun belevingswereld in en luister hoe zij zich bloot geven door hun onzekerheden, emoties en gedachten te delen.

Beluister de podcast

Mini Mini Masterclass | Ode aan de Partner

Waarom is het nou zo hard nodig dat dit beeld verandert?

Waarom ben jij als partner nou zo belangrijk tijdens de geboorte?

Zoals wij in iedere podcast benadrukken heb je over het beloop van de bevalling niet zo heel veel te zeggen. Hoe goed je je als zwangere ook voorbereidt, kunt ontspannen en ademen, toch kunnen de weeën zwak zijn, je baby er verkeerd voor liggen, of kunnen er medische complicaties optreden. Realiseer je dat 70% van de stellen te maken krijgen met medische interventies. En dat hoeft geen enkele afbreuk te doen aan je beleving. Je beleving gaat namelijk niet zozeer om de pijn, de duur of de wijze van bevallen, maar om je veilig en gehoord voelen,

Cruciale rol
En daarin speel jij als partner een cruciale rol. Want luister even naar het effect dat jij hebt.

  • Het is wetenschappelijk bewezen dat vrouwen die zich tijdens de geboorte continu gesteund voelen, minder behoefte hebben aan pijnstilling, (ze hebben niet minder pijn, he, maar voelen zich zo veilig dat ze de pijn beter aankunnen)
  • sneller bevallen, (omdat ze meer ontspannen kunnen zijn omdat er continu iemand over hen waakt, kunnen de hormonen beter hun werk doen)
  • minder kans hebben op kunstgrepen (dus minder vaak een keizersnede of vaccuum nodig is) en daarmee dus vaker vaginaal bevallen,
  • en best of all: zij kijken meer tevreden terug op hun bevalling, ongeacht het beloop.

En als je als partner je dit kan realiseren, dat jij dus wel enige invloed hebt op het beloop van de bevalling, simpelweg door continu te steunen, dan kun je die rol ook pakken, je rol helemaal ownen en je ruimte claimen, waarmee jij ook een gelijkwaardig onderdeel wordt van de geboorte van je kind.