Prematuriteit

Prematuriteit

In deze aflevering praten we met Dahlia en Hiske over de geboorte van hun dochter Amarins

Luister hoe Hiske uitglijdt over de slijmprop, de ouders totaal overvallen worden door deze vroege aankondiging, een sneeuwstorm de verloskundige ophoudt, Dahlia wordt lekgeprikt, de baby met de kont tegen de krib ingaat, de baby ondanks alle onverwachte wendingen huilend ter wereld komt, de buurvrouw al ter plaatse is, Dahlia met ruggenprik desnoods zelfstandig naar haar baby toegaat en Hiske een maand op de strijkplank slaapt.

Hierna duiken we met de ouders het verhaal dieper in en reflecteren we op de enorme schrik van een vroeggeboorte, de bizarre rollercoaster waar je dan instapt, dat de transitie veel en veel langer duurt dan alleen de bevalling, de uitdagingen waar je baby aan blootgesteld wordt, de zorgen en onzekerheden die je als ouders voelt met een prematuur kindje, hoe lang de ziekenhuisopname is, hoe verschillend deze ouders dit beleven, een maand opname niet in de koude kleren gaat zitten, hoe gehospitaliseerd je raakt en vervolgens opnieuw een transitie moet maken naar ouders zijn.

 

Mini Mini Masterclass | Prematuriteit

Prematuriteit of vroeggeboorte is een zwangerschap die eindigt voor de 37e zwangerschapsweek. In ongeveer 5% van de gevallen wordt het kindje geboren tussen de 32 en 37 weken en bij ongeveer 1% is dit onder de 32 weken zwangerschapsduur. Dan spreken we van extreme prematuriteit. 

Meestal treedt een vroeggeboorte spontaan op. Slechts in 20% van de gevallen is er een medische noodzaak om voor de 37ste week te bevallen, bijvoorbeeld door zwangerschapsvergiftiging, onvoldoende groei van de baby of wanneer de placenta te vroeg loslaat. Bij spontane vroeggeboorte kan er vaak geen exacte oorzaak worden gegeven. 

Direct naar het ziekenhuis

Wanneer de geboorte dreigt te gaan gebeuren vóór de 37e week, zullen jullie gecontroleerd worden in het ziekenhuis door de gynaecoloog. Soms kan er geprobeerd worden een dreigende vroeggeboorte te remmen. Zo kunnen eventuele weeën geremd worden met medicatie, kunnen infecties behandeld worden met antibiotica en kan er bedrust worden voorgeschreven. Er kan voor gekozen worden de longen en andere nog onrijpe organen versneld te doen rijpen door het toedienen van corticosteroïden. Dit is een stresshormoon wat aan de moeder wordt toegediend en via de placenta bij de baby komt. Het kan zinvol zijn de geboorte zo lang mogelijk te remmen totdat er voldoende corticosteroïden zijn gegeven voor het gewenste rijpingseffect. 

Uitdagingen en risico’s

Wanneer je kindje te vroeg geboren wordt zullen er afhankelijk van de zwangerschapsduur allerlei uitdagingen en risico’s bestaan. De meeste orgaansystemen zijn onvoldoende ontwikkeld en zullen ondersteuning nodig hebben bij hun functies. Wanneer de longen onvoldoende uitgerijpt zijn kan de baby moeite hebben met zelfstandig ademen, extra zuurstofbehoefte hebben of apneu’s hebben (dat zijn dips in de ademhaling). Daarbij kan ook de hartslag dalen. Het maagdarmstelsel is kwetsbaar en kan mogelijk nog onvoldoende de voeding verwerken. Ook treden er vaak voedingsproblemen op door de onrijpe drinktechniek. Voeding kan dan per sonde of zelfs via een infuus gegeven worden. 

Kwetsbaar

Vanwege de kwetsbaarheid van de baby kunnen infecties optreden die levensbedreigend kunnen zijn. Met name bij extreme vroeggeboorte of bij vroeggeboorte met ademhalingsproblemen worden vaker bloedingen in de hersenholtes gezien.

Je baby achterlaten

Hoe minder prematuur je baby is, hoe minder moeilijkheden er verwacht worden. Dichter bij de 37 weken zwangerschap zijn het vooral voedingsproblemen, geelzucht, ontregelde lichaamstemperatuur of infectiegevaar die problemen kunnen geven. Afhankelijk van de hobbels die op jullie pad komen, het gewicht van de baby en de originele zwangerschapsduur zal je baby in het ziekenhuis moeten blijven, totdat alle seinen op groen staan. Vaak betekent dit dat er een moment komt dat je als ouder naar huis gaat, terwijl de baby achterblijft in het ziekenhuis. Het verschilt per ziekenhuis en per situatie of er ook voor jou als partner ruimte is om te blijven. 

Eenmaal thuis met de baby is er vaak nog enkele dagen kraamzorg mogelijk en start ook de rest van de zorg rondom prematuur geboren baby’s op. 

Impact

Dit is natuurlijk maar een mini mini masterclass. Als je je realiseert dat je baby nog 2 jaar lang gevolgd wordt door de kinderarts en prematurenzorg, dan voel je al wel aan dat de impact van een premature baby nog lang door resoneert. Ook als de baby er fluitend doorheen fietst hebben jullie vaak angsten gekend die jullie bestaan op de grondvesten deed schudden. 

Ook is er vaak rouw om al die roze wolk momenten die jullie hebben moeten missen.