Wijzer in Verwachting | Shit Schaamte

Wijzer in Verwachting | Shit Schaamte

In deze aflevering praten we met Evelien en Matthijs over de geboorte van hun kindje.

Luister hoe kattengrind kopen het enige is wat van de weekendplannen terecht komt, er een picknick op de badkamervloer plaatsvindt, Matthijs aangeeft dat ie Evelien door het moment despere zal helpen, Evelien een voorkeur heeft voor liggen op trappetjes en hoe het badwater rood kleurt.

Hierna duiken we met de ouders het verhaal dieper in en reflecteren we op hoe weeën nou voelen, de steun van de verloskundige voor beide ouders, een badbevalling, poepschaamte en waarom je wel of niet het geslacht van je kindje wil weten van tevoren.

Mini Mini Masterclass | Shit Schaamte

Bevallen is super intiem, je geeft jezelf letterlijk behoorlijk bloot. En dan loop je ook nog eens het risico dat je moet poepen in front of everybody?! Das best een shocker maar dit beeld behoeft misschien enige nuance.

Hoe zit dat?
Tegen het einde van de bevalling, als je in de persfase zit en de baby met z’n hoofd door het baringskanaal heen komt, drukt het hoofdje op een gegeven moment tegen het laatste stukje van de darm. Als daar op dat moment ontlasting zit, dan stuwt de baby dat van binnenuit de darm uit. Dat gaat alleen om het laatste stukje van de darm en daarmee is het ook maar een klein beetje ontlasting. Omdat het hoofdje de rest van die darm dichtdrukt kan er daarna geen ontlasting meer door. Het zijn dus geen hele hopen ontlasting.

Niet alle vrouwen poepen tijdens de bevalling, dat wil zeggen, niet allemaal aan het eind. Vaak geven hormonen als prostaglandine, aan het begin van de baring veel prikkeling aan de darm, waardoor je in het begin van de weeën soms al continu naar de wc moet rennen. En dan kan het zijn dat je darm leeg is op het moment van het persen.

Poep taboe
Ha, denk je nu misschien: Dat kan ik ook zelf doen met klysma’s en dergelijke. Ja, leef je uit, maar besef dat het geen garantie is. Sterker nog, je hebt er geen invloed op, of daar wel of geen ontlasting zit straks.

Daarmee voelen wij het als een taak aan ons om dit poep-taboe te doorbreken. Het zou fijn zijn als geen vrouw zich hier nog druk over hoefde te maken. Voor de hulpverleners is het zelfs een goed teken, want zo gauw als er wat ontlasting verschijnt, weten zij: mooi, deze baby is nu echt bijna geboren. Daarnaast wordt de ontlasting snel weggehaald, geveegd of uit het water geschept en merken heel veel vrouwen niet eens dat het gebeurt. Waarschijnlijk voelt het persen sowieso de hele tijd alsof je moet poepen.

Killer
Schaamte kan een killer voor je bevalling zijn. Schaamte voor poep, schaamte voor schaamhaar, (what’s in a name), schaamte om je bloot te geven. Door angst en schaamte rem je de oxytocineflow en daarmee je weeën. Bespreek daarom samen, hoe ingewikkeld ook, die gedachten die volledige overgave voor je belemmeren. Want als je schaamte bespreekt en het wordt met empathie ontvangen, dan wordt het kleiner of verdwijnt.

Dus vrouwen poepen niet?! Jawel! En we schamen ons er niet voor!