Mini Mini Masterclass | Vacuümpomp
Wanneer het ondanks alle inspanning niet lukt om de baby veilig naar buiten te persen kan een kunstverlossing overwogen worden. Als de baby nog niet zo ver is ingedaald wordt er gekozen voor een keizersnede. Wanneer het hoofdje voorbij het krapste stuk van het bekken is ingedaald, de hulpverlener kan dit voelen, dan kan de baby vaginaal geboren worden en is een tang of de vacuumpomp het eerste middel van keus. Tegenwoordig wordt hiervoor meestal een vacuümpomp gebruikt. Een tangverlossing wordt door afnemende ervaring nagenoeg niet meer gebruikt.
18% bij eerste kind
Bij een eerste kindje is de kans op een vaginale kunstverlossing ongeveer 1 op de 5. Dat is echt een behoorlijk aantal, en ondanks het weinig romantische verhaal wat nu volgt, wel goed om wat meer van af te weten.
Alleen in de 2e lijn
Omdat een vacuümpomp extractie zoals het heet, alleen gedaan kan worden door een gynaecoloog en in sommige gevallen een klinisch verloskundige, is het dus nodig dat jullie je verplaatsen naar een ziekenhuiskamer, als jullie daar nog niet waren. Om de vacuümextractie goed uit te kunnen voeren ga je als barende liggen, vaak met je voeten in beensteunen, waarbij de gynaecoloog tussen je benen in komt te staan. De blaas wordt geleegd met een katheter, zodat er alle ruimte is voor het hoofd om geboren te worden. Vervolgens wordt een metalen of plastic cup via de vagina op het hoofdje van de baby geplaatst. Voor de visueel ingestelden onder ons; de cup lijkt op een soort kleine wc-ontstopper.
Beschermingsmechanismen
Wanneer de cup geplaatst is, wordt die vacuüm gezogen, zodat die niet losschiet tijdens het proces. Hier zitten allerlei beschermingsmechanismen ingebouwd, zo zal de cup wel losschieten als er teveel druk wordt opgebouwd. Dit is iets wat continu gecheckt wordt via een drukmeter aan de buitenkant, want een losschietende cup is voor niemand fijn.
De gynaecoloog zal door trekkracht te zetten op het koord waar de cup aan vast zit, helpen met de baby naar buiten te begeleiden. Dit doet ie in samenwerking met jou en met de weeën kracht van de baarmoeder. De drukopbouw is zo het sterkst. Tijdens een wee zal er aan je gevraagd wordt om met alle kracht mee te persen en zal ook de gynaecoloog hard mee werken.
Episiotomie
Vaak wordt er bij een vacuümbevalling ook een knip gezet. Dit hangt onder andere af van de conditie van de baby. Als het nodig is dat de baby snel geboren wordt is een knip vaak aan de orde. Er is al een verdoving gegeven waardoor je van de knip zelf weinig merkt. Achteraf is dat natuurlijk een ander verhaal, en kan je wel last hebben van de knip.
Een totaalruptuur treedt vaker op bij een vaginale kunstverlossing, vooral bij een tangverlossing. Hoewel er geen bewijs is dat een knip zetten een totaalruptuur voorkomt wordt dit wel meegenomen in de overweging om een knip wel of niet te zetten.
BRAIN
Ok, dit is natuurlijk alles behalve een feestje. De beslissing tot een vacuüm is er een die goede afweging nodig heeft. Wanneer er foetale nood is, dus de baby heeft het nodig om versneld geboren te worden, is een andere uitgangssituatie dan dat het persen lang duurt.
Stel altijd je vragen volgens het BRAIN acroniem, zodat je meegenomen kan worden in de beslissing en een persoonlijke afweging kan maken. Waar de meeste ouders volmondig kunnen instemmen met een vacuüm als de baby in nood is, zal er een grotere variatie zijn in wensen, als de reden is dat de uitdrijving lang duurt. Voor de een is het een verlossing om te horen dat er een oplossing is als de vacuüm, voor de ander geeft het weer voldoende energie om op eigen kracht nog even door te gaan, wanneer je hebt gehoord dat het met de conditie van de baby goed is. Het meest belangrijke is mee kunnen beslissen met hoofd en hart en weigeren mag ook.