Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes

In deze aflevering praat ik met Onno en Mirte over de geboorte van hun zoon Teije
Luister hoe het lampje het weggeeft, de show gaat beginnen, grote broer Hidde er ook helemaal klaar voor is, hij een super supporter blijkt, het een heel familie feestje wordt want ook Omi komt erbij, dit team het echt helemaal samen doet, ze daardoor weer bijna vergeten de verloskundige te bellen, de shit weer helemaal aan gaat en Mirte op skippyballen stuitert, maar ze gelukkig nog een heel bewust moment van besef hebben van de overgang van zwanger naar ouders, en Floep daar is ie dan!
Hierna duiken we het verhaal dieper in en reflecteren we op hoe fijn het was om grote broer Hidde erbij te hebben, dat zijn aanwezigheid de sfeer zo positief beïnvloedde, Onno zijn rol helemaal kon pakken en voelen, de onzichtbare zorg van Omi weer zo waardevol bleek, Mirte eigenlijk een hele goeie zeester is en Onno een zeekomkommer, hoe de zwangerschapsdiabetes bitter-sweet is maar geen thuisbevalling in de weg hoeft te staan, Onno het ook echt zwaar had hoor, en we de gouden tip voor de volgende bevalling delen.

Mini Mini Masterclass | Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes of te wel suikerziekte door de zwangerschap is bitter-sweet. Voor jou is de bittere pil van dieten, voor de baby is de sweet van een bijna continue stroom aan suiker. 

 

Oke dit kan genuanceerder, maar je moet wat om een leuke intro te verzinnen. Laten we allereerst even duidelijk maken, je hebt verschillende vormen van diabetes tov de zwangerschap. Had je al diabetes type 1 of 2, dan is het beleid rondom zwanger worden en zwanger zijn heel anders. Het gaat in deze mini mini masterclass alleen over de zwangeren die geen suikerziekte hadden, maar dat tijdens de zwangerschap kregen. 

Hormonale schommelingen

Door de hormonale storm die er in je lichaam woedt worden je lichaamscellen iets minder gevoelig voor insuline. Hierdoor moet je tijdens de zwangerschap meer insuline aanmaken. Lukt dat niet, dan blijft de glucose spiegel, of de suikerspiegel in je bloed te hoog en is er sprake van zwangerschapsdiabetes. De baby krijgt hierdoor continue veel suikers aangeboden, waardoor die flink gaat groeien, veel drinkt en plast, (dus het vruchtwater neemt ook toe) en zelf ook meer insuline zal produceren om al het suiker te verwerken. 

Heb je een verhoogde kans op diabetes doordat dit bijvoorbeeld in de familie voorkomt, door je leefstijl of omdat je eerder een baby van 4,5 kilo hebt gehad, dan vindt er in het tweede trimester van de zwangerschap een bloedonderzoek plaats. Sterke groei van de baby of je buik in de zwangerschap kan ook een reden zijn.

Glucose Tolerantie Test (GTT)

Het bloedonderzoek is geen feestje. Je moet nuchter zijn voor de eerste afname van je bloed, daarna krijg je een drankje te drinken met 75 gram suiker erin, dat zijn 19 suikerklontjes in 2 slokken wegwerken, for the record. Dat wegkrijgen is best een hele kluif op een nuchtere maag, een slokje water achteraf mag niet, want dat verdunt, en dan moet je 2 uur wachten op het lab terwijl de suiker door je lichaam giert en je probeert de boel binnen te houden en niet over te geven. No fun. 

Als je lijf de suikers niet goed weet te verwerken dan heb je na 2 uur een verhoogde suikerwaarde in je bloed en de diagnose zwangerschapsdiabetes. 

Bij wie ben je onder zorg?

Vaak is dit reden om je over te dragen aan de tweede lijn, dus het ziekenhuis, alwaar je een diëtist krijgt, de internist en diabetesverpleegkundige ziet en de zwangerschapszorg bij de gynaecoloog verder vervolgt.

Dit is overigens per regio en per verloskundige praktijk heel verschillend. Het kan ook zijn dat je onder zorg blijft bij de verloskundige, en samen met een diëtist of diabetesverpleegkundige de suikers middels dieet laag probeert te houden. Lukt dit genoeg, dan kan je in de eerste lijn blijven. 

Doei zwangerschapscravings

Door je voeding aan te passen en dagelijks meerdere keren je glucose te checken kan je de suikerwaardes beter reguleren en de exposure aan de baby te verkleinen. Lukt het met een dieet niet om je glucosewaardes laag te houden, dan heb je aanvullende medicatie nodig, vaak in de vorm van insuline. Op dat moment zal je altijd overgedragen worden naar de gynaecoloog en wordt vaak het beleid gevolgd van zwangeren die reeds diabetes hadden, ook ten aanzien van het moment van de baring. Deze zwangeren wordt geadviseerd bij 38 weken de bevalling in te leiden.

Protocol

Helaas horen we steeds vaker dat ook zwangeren die goed ingesteld zijn met een dieet op de de grote hoop gegooid worden en naar inleiden bij 38 weken gecounseld worden. Het protocol van de NVOG is daar heel duidelijk in we quoten letterlijk uit het protocol: Adviseer vrouwen met GDM die alleen een dieet hebben en waarbij het kind zich normaal ontwikkelt een expectatief beleid. (Dus geen inleiding). Key-message van de mini mini master, ga uitgebreid in gesprek, bedenk wat je zelf wilt en zet het klinisch denken aan van de hulpverlening.