Badbevalling

Badbevalling

In deze aflevering praten we met Luc en Tatum over de geboorte van hun zoon Ture.

Luister hoe Tatum de hele zwangerschap heerlijk slaapt, het na de grote plons toch vooral Luc is die nog heerlijk slaapt, ze een romantisch vakantiedagje samen hebben, de verloskundige dan op visite komt, Tatum een showtje probeert weg te geven maar dit niet goed lukt, Tatum in het ziekenhuis een thuiswedstrijd gaat spelen, ze ongezien langs haar team sluipt, Luc haar nog fanatiek een fruithapje voert, dat er antiperistaltisch helaas weer uit komt, Tatum in bad diertjes achter haar oogleden ziet, Luc het woord doet, Tatum ineens de meest kritiekloze volgzame persoon ever is, maar Luc wel ff moet luisteren als hij op de knop moet drukken, Luc mooi weer gaat spelen, de co-assistent fijngeknepen wordt, Luc de baby aan wil pakken maar dat niet mag van Tatum, en er dan echt een jongen wordt geboren.

Hierna duiken we het verhaal dieper in en reflecteren we op hoe voorbereiding samen en kennis houvast geven om regie te behouden en te kunnen steunen, hoe prettig het is om hierin bevestigd te worden dat je het goed doet, hoe weinig voorbeeld en rolmodel er voor mannen is, dit bespreken kwetsbaar maar ook helpend kan zijn, hoe alleen je er als vrouw anders voor kunt staan, een badbevalling toch ook mogelijk blijkt met langdurig gebroken vliezen, hoe prettig hands-off kan zijn voor het behoud van je bubbel, hoe een geboorteplan en een bad je hierbij kunnen helpen, en hoe je gefaseerd kan poepen.



Bevallen in bad

Beluister de podcast

Mini Mini Masterclass | Badbevalling

Vaak bejubeld en dus zeer gewild door zwangeren, maar lang niet altijd voorhanden. De badbevalling. 

In 1805 werd ie voor het eerst beschreven in de literatuur, maar de badbevalling heeft er een tijd over gedaan voordat ie echt populair werd. Nu de mond op mond reclame goed zijn werk heeft gedaan, en een zetje heeft gekregen door social media natuurlijk, is het voor veel zwangeren en partners een overweging. 

Waarom duiken we tegenwoordig massaal in bad tijdens de bevalling. (oke, over dat massale valt te twisten, wellicht doen we dat later nog)

Voordelen

Allereerst kan je zowel tijdens de ontsluitingsfase als tijdens de persfase een bad gebruiken. 

Kijkende naar dat eerste deel van de bevalling kan je je er wellicht ook echt wel wat bij voorstellen, een bad is ook zonder bevalling voor veel mensen ontspannend. En op welke manier flowt oxytocine het beste? Bij echte ontspanning. Geen gek idee dus om een bad in te plonsen tijdens de bevalling. De warmte van het water werkt niet alleen ontspannend, de warmte heeft ook invloed op je bloedsomloop, waardoor er meer endorfines en oxytocine worden aangemaakt en door je algehele ontspanning van zowel mentale staat als spieren, maak je weer net wat minder adrenaline aan. Allemaal ter bevordering van die enorme cocktail aan hormonen. Dit alles zorgt in principe voor effectieve weeën, waardoor je ook ziet dat de ontsluitingsfase korter wordt.

Minder pijnbestrijding

Door het water ben je meer gewichtloos, en kan je makkelijker van houding veranderen, wat de meeste zwangeren als prettig ervaren. Omdat het allemaal zo zwaar niet meer is met dat lijf, kan je vaak ook meer verticaal blijven tijdens de bevalling, wat ook weer voordeel geeft voor de snelheid van het ontsluiten en het persen. 

De combinatie van dit alles, ontspanning en meer endorfines maakt dat het water ook als pijnstilling gezien kan worden. Zwangeren die tijdens de ontsluitingsfase in bad stappen hebben minder vraag naar medicamenteuze pijnbestrijding, zoals de ruggenprik en het morfine-pompje.

Episiotomie & Scheuren

Ook tijdens de grote finale van het persen kan een bad fijn zijn. Zo wordt er door zwangeren beschreven dat de continue waterdruk en warmte op het perineum prettig werkt. Wat dat betekent voor eventuele schade aan het perineum is nog niet conclusief in wetenschappelijk onderzoek te vatten. 

Er worden in een bad minder knippen gezet, en mogelijk zie je minder diepe rupturen. Terwijl in ander onderzoek dit niet perse wordt gezien. 

Wat we nog niet besproken hebben is dat naast de veelal fysiek voordelen, zwangeren een badbevalling als psychisch prettig ervaren en meer tevredenheid hebben over de bevalling in water dan op het land. Wat een neveneffect is van zo’n grote water-unit om je heen is dat je minder makkelijk bereikbaar bent voor de hulpverlening, waardoor zwangeren zich veiliger voelen, meer in hun bubbel kunnen blijven en meer autonomie ervaren.

Praktische zaken

Zin in gekregen? Luister vooral ook nog even aflevering 6 uit serie 1, waaruit blijkt dat het opzetten van het bad niet echt bijdraagt voor de ontspanning! En pluis vooral ook even praktisch uit wat er allemaal bij komt kijken: aan: opblazen, vullen, kranen, schepnet, en de temperatuur die je continu tussen de 36,5 en 37,5 graad wilt houden.

Om nog even terug te komen op dat massale, dat zou nou echt awesome zijn. Ondanks dat je op veel plekken ook in een klinische setting in bad mag baren, zijn er altijd protocollen waarover gestruikeld kan worden, sociaal wenselijkheden waardoor je wellicht voelt dat een bad niet gewenst of beschikbaar is, of logistieke uitdagingen met te weinig beschikbare draadloze ctg’s en vaak zijn er ook gewoonweg te weinig baden. Gemiddeld zijn er per afdeling 2 of 3 baden beschikbaar, en in sommige ziekenhuizen kan je bij een balie nog een bad huren. Een grotere beschikbaarheid, zowel letterlijk als figuurlijk, zou wegens de bewezen voordelen en tevredenheid van de zwangeren geen overbodige luxe zijn, maar passend bij het faciliteren van Evidence Based Medicine en vooruitgang.