A

Aambeien tijdens de zwangerschap

Wat zijn aambeien tijdens de zwangerschap?

Aambeien, ook wel hemorroïden genoemd, zijn opgezwollen en ontstoken aderen in het rectum en de anus. Ze kunnen intern (in het rectum) of extern (rond de anus) zijn en worden vaak veroorzaakt door overmatige druk op de aderen, zoals bij langdurig zitten of persen tijdens een stoelgang, of tijdens de zwangerschap. Aambeien kunnen symptomen veroorzaken zoals pijn, jeuk, bloedingen en ongemak tijdens het zitten of stoelgang. Behandelingsopties variëren afhankelijk van de ernst van de aambeien en kunnen bestaan uit het aanpassen van de voeding, het gebruik van medicijnen, het uitvoeren van procedures zoals rubberbandligatie of chirurgie in zeldzame gevallen.

Waarom ontstaan aambeien tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap neemt de druk op het bekkengebied toe als gevolg van de groeiende baarmoeder en het gewicht van de baby. Dit kan leiden tot verhoogde druk op de aderen in het rectum en de anus, wat op zijn beurt kan leiden tot aambeien.

Bovendien kan constipatie, die vaak voorkomt tijdens de zwangerschap, ook bijdragen aan het ontstaan van aambeien. Als gevolg van hormonale veranderingen en de druk van de groeiende baarmoeder op de darmen, kan het voor zwangeren moeilijker zijn om regelmatige stoelgang te hebben, wat kan leiden tot constipatie.

Andere factoren die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van aambeien tijdens de zwangerschap zijn een verminderde bloedcirculatie in het bekkengebied en het gebruik van bepaalde medicijnen.

Als je tijdens de zwangerschap last heeft van aambeien, is het belangrijk om je arts te raadplegen voor advies over behandeling en preventie.

Wat kun je doen tegen aambeien?

Als je tijdens de zwangerschap last hebt van aambeien, zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om de symptomen te verlichten en verdere irritatie te voorkomen:

 1. Voeg meer vezels toe aan je dieet: Dit kan helpen bij het voorkomen van constipatie en het vergemakkelijken van de stoelgang. Eet meer volkoren granen, fruit, groenten en peulvruchten.
 2. Drink veel water: Dit kan helpen om de ontlasting zachter te maken en constipatie te voorkomen.
 3. Blijf actief: Probeer regelmatig te bewegen en vermijd langdurig zitten of staan. Dit kan de bloedcirculatie in het bekkengebied verbeteren.
 4. Gebruik warme compressen: Een warme doek of een warm bad kan helpen bij het verlichten van pijn en irritatie.
 5. Vermijd zwaar tillen: Dit kan de druk op het bekkengebied verhogen.
 6. Gebruik medicatie: Vraag je arts of het veilig is om zalf of zetpillen te gebruiken om de symptomen te verlichten.

Als deze maatregelen niet voldoende zijn om de symptomen van aambeien te verlichten, neem dan contact op met je arts voor verdere behandelingsopties, zoals rubberbandligatie of chirurgie.

Door DRS MAMA

Anti-D en rhesusantagonisme

Wat is rhesusantagonisme en Anti-D?

Rhesus antagonisme is een aandoening waarbij er een conflict ontstaat tussen het bloed van de zwangere en dat van de foetus tijdens de zwangerschap. Het komt voor wanneer een zwangere met rhesus negatief bloed een baby krijgt van een partner met rhesus positief bloed. Rhesus antagonisme ontstaat wanneer bloedcellen van de foetus, die rhesus D-positief zijn, in de bloedbaan van de zwangere terechtkomen en het immuunsysteem deze als vreemd ziet en antilichamen tegen deze bloedcellen gaat produceren. Lees meer over Anti-D en rhesusantagonisme.

Als deze antilichamen de placenta passeren en in het bloed van de foetus terechtkomen, kunnen ze daar de rode bloedcellen van de foetus afbreken en leiden tot bloedarmoede en andere ernstige complicaties. Deze aandoening kan leiden tot foetale bloedarmoede, geelzucht, hydrops foetalis (ophoping van vocht in de weefsels van de foetus) en in ernstige gevallen tot de dood van de foetus.

In Nederland worden zwangeren gescreend op rhesus D-factor tijdens hun eerste prenatale controle. Als een zwangere rhesus negatief blijkt te zijn en haar partner rhesus positief, dan worden er maatregelen genomen om rhesus antagonisme te voorkomen. Dit kan onder andere door het toedienen van anti-D immunoglobuline tijdens de zwangerschap en na de bevalling, om te voorkomen dat de zwangere antilichamen aanmaakt tegen de rhesus D-factor van de baby.

Wat is Anti-D?

Anti-D is een antilichaam dat kan worden geproduceerd door het immuunsysteem van een persoon met rhesus antagonisme, wanneer deze persoon bloed ontvangt dat de rhesus D-factor bevat die hij of zij niet heeft. Rhesus antagonisme komt voor wanneer een zwangere met rhesus negatief bloed een baby krijgt van een partner met rhesus positief bloed. Tijdens de zwangerschap kan er een kleine hoeveelheid van de bloedcellen van de baby in de bloedbaan van de moeder terechtkomen, wat kan leiden tot de vorming van anti-D antilichamen als de moeder rhesus D-negatief is en de baby rhesus D-positief is.

In Nederland wordt anti-D immunoglobuline (Rhophylac, Rhesonativ) toegediend aan rhesus negatieve zwangern die bevallen zijn van een rhesus positief kind, of tijdens bepaalde ingrepen zoals een miskraam, abortus of vruchtwaterpunctie. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat de zwangere antilichamen aanmaakt tegen de rhesus D-factor van de baby. Door het toedienen van anti-D immunoglobuline wordt het bloed van de zwangere “schoongemaakt” van eventuele rhesus D-positieve bloedcellen van de baby, waardoor de vorming van anti-D antilichamen wordt voorkomen.

 

Door DRS MAMA

Anticonceptie na de bevalling

Anticonceptie na de bevalling

Welke opties voor anticonceptie zijn er na de bevalling?

Na de bevalling zijn er verschillende opties voor anticonceptie, afhankelijk van je persoonlijke situatie en voorkeuren. Hier zijn enkele veelvoorkomende opties:

Barrieremethoden

Barrièremethoden zoals condooms en cervicale kapjes kunnen na de bevalling worden gebruikt. Deze methoden zijn echter minder betrouwbaar dan andere anticonceptiemethoden en moeten correct worden gebruikt om effectief te zijn.

Hormonale anticonceptie

Hormonale anticonceptie zoals de pil, de patch, de ring of de prikpil kan na de bevalling worden gebruikt. Als je borstvoeding geeft, kan dit echter van invloed zijn op de keuze van hormonale anticonceptie en de dosering.

Intra-uteriene anticonceptie (IUD)

Een spiraaltje kan worden geplaatst zes weken na de bevalling, als je geen infectie of complicaties hebt gehad. Er zijn twee soorten IUD’s beschikbaar: koperhoudende en hormoonhoudende.

Sterilisatie

Sterilisatie is een permanente vorm van anticonceptie en wordt meestal alleen overwogen als je zeker weet dat je geen kinderen meer wilt.

Wanneer start je met anticonceptie na de bevalling?

Het tijdstip waarop je weer kunt beginnen met anticonceptie na de bevalling, hangt af van verschillende factoren, zoals of je borstvoeding geeft en of er complicaties zijn opgetreden tijdens of na de bevalling.

Over het algemeen wordt aanbevolen om minimaal 6 weken te wachten na de bevalling voordat je begint met anticonceptie. Dit geeft je lichaam de tijd om te herstellen en het risico op complicaties te verminderen. Als je echter seks hebt voordat je 6 weken hebt gewacht, is het belangrijk om toch al anticonceptie te gebruiken.

Als je borstvoeding geeft, moet je mogelijk speciale aandacht besteden aan de anticonceptiemethode die je kiest, omdat sommige hormonale anticonceptiemethoden de melkproductie kunnen verminderen. Je arts kan je hierover adviseren en samen met jou de beste optie bepalen.

Kortom, het is belangrijk om met je arts te praten over welke anticonceptiemethode het beste bij jou past en wanneer je ermee moet beginnen na de bevalling.

Lees hier meer over anticonceptie en zwangerschap. Door Drs Mama

APGAR score

Wat is de Apgar score?

De Apgar-score is een gestandaardiseerde beoordelings-tool die wordt gebruikt om de fysieke toestand van een pasgeborene direct na de geboorte snel te evalueren. Het werd ontwikkeld in 1952 door Dr. Virginia Apgar, een Amerikaanse anesthesioloog. “Apgar-score” wordt meestal gebruikt als term in het Nederlands, omdat het een internationaal erkende medische term is.

Wat meet de Apgar score?

De score meet de fysieke toestand van een pasgeborene op vijf belangrijke gebieden: hartslag, ademhaling, spierspanning, reflexen en huidskleur. Elk van deze gebieden wordt beoordeeld op een schaal van 0 tot 2, waarbij 2 het beste is. De scores worden vervolgens opgeteld om een totaalscore te krijgen die varieert van 0 tot 10. De Apgar-score wordt meestal beoordeeld één minuut na de geboorte en vervolgens vijf minuten later. Het helpt artsen en verpleegkundigen om snel de fysieke conditie van de pasgeborene te beoordelen en eventuele problemen te identificeren die onmiddellijke medische aandacht vereisen.

Wat is de betekenis van verschillende scores?

Een goede score varieert van 7 tot 10. Tussen 7 tot 10 betekent de score dat de pasgeborene in goede fysieke conditie verkeert en goed reageert op de omgeving. Een score van 4 tot 6 betekent dat de pasgeborene enige ademhalings- of circulatieproblemen kan hebben en dat medische interventie mogelijk nodig is. Een score van 0 tot 3 betekent dat de pasgeborene ernstige ademhalings- en circulatieproblemen heeft en onmiddellijke medische interventie nodig heeft. Het is belangrijk op te merken dat de score slechts een momentopname is en dat het verdere onderzoek van de pasgeborene door een arts of verpleegkundige nodig kan zijn om te bepalen of verdere behandeling nodig is.

 

lees HIER meer over de Apgar score. Door DRS MAMA

B

Badbevalling

Wat is een badbevalling?

Een badbevalling is een bevalling waarbij de barende  in een speciaal ontworpen bad bevalt. Tijdens een badbevalling zit de barende in warm water, wat kan helpen om de pijn van de weeën te verlichten en de barende te ontspannen. Het warme water kan ook de bloedcirculatie en de zuurstoftoevoer naar de baarmoeder verbeteren, waardoor de bevalling mogelijk sneller en soepeler verloopt.

Een badbevalling kan thuis worden gedaan of in sommige ziekenhuizen of geboortecentra worden aangeboden. Voordat een zwangere een badbevalling kan ondergaan, moet dit met de arts of verloskundige besproken zijn.. Tijdens de bevalling wordt de baby voortdurend gecontroleerd op tekenen van nood en er zijn protocollen voor het geval dat medische interventie nodig is.

Voordelen van een badbevalling

Er zijn verschillende potentiële voordelen van een badbevalling, waaronder:

 1. Verlichting van pijn: Het warme water van het bad kan helpen bij het verminderen van pijn en spanning in de spieren, waardoor de bevalling minder pijnlijk kan aanvoelen.
 2. Ontspanning: Het water in het bad kan helpen bij het verminderen van angst en stress, waardoor de bevalling meer ontspannen kan verlopen.
 3. Kortere bevalling: Er is enig bewijs dat zwangeren die in bad bevallen, kortere bevallingen kunnen hebben dan zwangeren die op andere manieren bevallen.
 4. Minder behoefte aan pijnmedicatie: Door de verlichting van pijn en ontspanning die het bad biedt, hebben zwangeren soms minder behoefte aan pijnstillers tijdens de bevalling.

Waarom niet in bad bevallen?

Hoewel een badbevalling voor sommigen een goede optie kan zijn, is het niet voor iedereen geschikt. Er zijn verschillende redenen waarom je ervoor kan kiezen om niet in bad te bevallen, zoals:

 1. Medische indicaties: Er kunnen medische aandoeningen of complicaties zijn die het niet veilig maken om in bad te bevallen. 
 2. Persoonlijke voorkeur: Sommige mensen voelen zich niet op hun gemak in een bad of hebben andere persoonlijke voorkeuren voor de bevalling.
 3. Beperkte toegang: Niet alle ziekenhuizen of geboortecentra bieden de optie van een badbevalling, dus het kan moeilijk zijn om toegang te krijgen tot een bad.

Hoewel een badbevalling voor sommige barenden een goede optie kan zijn, is het belangrijk om te onthouden dat het niet voor iedereen geschikt is en dat de optie van bevallen in bad tijdens de bevalling ineens niet meer mogelijk blijkt. Dit kan door voorkeuren, tempo van de bevalling, plaats van de bevalling of beschikbaarheid van een bad zijn. Het is belangrijk om met je zorgverlener te praten over jullie individuele situatie en jullie opties voor de bevalling te bespreken en rekening te houden met een plan B.

Wil je meer leren over een (bad)bevalling? Volg de bevalcursus van Drs Mama. Klik hier

 

Bevalcursus

Wat is een bevalcursus?

Een bevalcursus is een cursus die zwangeren en hun partners helpt zich voor te bereiden op de bevalling en de geboorte van hun baby. Een bevalcursus kan verschillende aspecten van de bevalling en geboorte behandelen, zoals de fysiologie van de bevalling, ademhalingstechnieken, ontspanningstechnieken, posities om te bevallen, en pijnverlichtingsopties. Sommige bevalcursussen richten zich ook op het geven van informatie over het kraambed en de verzorging van de pasgeboren baby. Het doel van een bevalcursus is om zwangeren en hun partners te helpen zich voor te bereiden op de bevalling en meer vertrouwen te krijgen in hun vermogen om de bevalling te doorstaan en de geboorte van hun baby te begeleiden.

Waarom doe je een bevalcursus?

Er zijn verschillende redenen waarom zwangeren ervoor kiezen om een cursus te volgen:

 1. Kennis en voorbereiding: Een bevalcursus biedt zwangeren en hun partners de mogelijkheid om meer te weten te komen over de bevalling en de geboorte van hun baby. Door deel te nemen aan een cursus, kunnen ze leren over de verschillende fasen van de bevalling, de fysiologie van de bevalling, en de pijnverlichtingsopties die beschikbaar zijn.
 2. Vertrouwen en geruststelling: Het volgen van een cursus kan zwangeren en hun partners helpen zich meer vertrouwd en gerustgesteld te voelen over de bevalling en de geboorte van hun baby. Door te leren over wat er gebeurt tijdens de bevalling en hoe ze hiermee om kunnen gaan, kunnen ze zich beter voorbereid voelen op wat er komen gaat.
 3. Sociale steun: Een cursus biedt ook de mogelijkheid om in contact te komen met andere zwangeren en hun partners. Dit kan een bron van sociale steun zijn tijdens de zwangerschap en na de geboorte van de baby.
 4. Partnerbetrokkenheid: Sommige cursussen zijn specifiek gericht op het betrekken van de partner bij de bevalling en geboorte. Door samen een cursus te volgen, kunnen partners zich meer betrokken voelen bij de zwangerschap en de geboorte van hun baby.

 

Voor wie is een bevalcursus?

Een bevalcursus is bedoeld voor zwangeren en hun partners die zich willen voorbereiden op de bevalling en de geboorte van hun baby. Het maakt niet uit of het de eerste zwangerschap betreft of dat de zwangere al eerder bevallen is. Een bevalcursus kan nuttig zijn voor alle zwangeren, ongeacht hun leeftijd, gezondheidstoestand of geboorteplan.

Sommige zwangeren  vinden het vooral belangrijk om een bevalcursus te volgen als ze een specifieke bevallingservaring in gedachten hebben, bijvoorbeeld als ze graag natuurlijk willen bevallen zonder pijnmedicatie, of als ze juist weten dat ze een keizersnede zullen ondergaan. Anderen vinden het vooral belangrijk om meer te weten te komen over het geboorteproces en hoe ze zich hierop kunnen voorbereiden, ongeacht hoe de bevalling uiteindelijk zal verlopen.

Hoewel bevalcursussen voornamelijk gericht zijn op zwangeren, zijn sommige cursussen ook open voor de partners. Het kan voor partners nuttig zijn om deel te nemen aan een bevalcursus om hun rol tijdens de bevalling beter te begrijpen en om de zwangere te kunnen ondersteunen tijdens de bevalling en geboorte van de baby.

Wat is een goede bevalcursus?

Er zijn veel verschillende soorten bevalcursussen beschikbaar en wat als een goede bevalcursus wordt beschouwd, hangt af van de individuele behoeften en voorkeuren van de zwangeren. Over het algemeen zijn er echter een aantal kenmerken waar een goede bevalcursus aan zou moeten voldoen:

 1. Inhoud: Een goede bevalcursus moet een breed scala aan onderwerpen behandelen die relevant zijn voor de bevalling en de geboorte van de baby. Dit omvat bijvoorbeeld informatie over de verschillende fasen van de bevalling, pijnbeheersingsopties, ademhalingstechnieken en posities om te bevallen.
 2. Praktische oefeningen: Een goede bevalcursus zou ook praktische oefeningen moeten bevatten, zoals ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken, om de zwangere en diens partner te helpen zich voor te bereiden op de bevalling.
 3. Flexibiliteit: Een goede bevalcursus zou flexibel moeten zijn en in staat om aan te passen aan de individuele behoeften van de zwangere en partners. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat de cursus wordt aangepast aan de specifieke bevallingsvoorkeuren 
 4. Kwaliteit van de instructeur: De kwaliteit van de instructeur is een belangrijke factor bij het kiezen van een bevalcursus. Het is belangrijk om een cursus te kiezen die wordt gegeven door een gekwalificeerde en ervaren instructeur.
 5. Betrouwbaarheid en reputatie: Een goede bevalcursus zou betrouwbaar moeten zijn en een goede reputatie hebben. Dit kan bijvoorbeeld worden beoordeeld aan de hand van reviews van voorgaande deelnemers.

De bevalcursus van Drs Mama

De bevalcursussen van Drs Mama worden gegeven door artsen Bregje en Mirte. Zij hebben als doel zwangeren en hun partners op realistische wijze voor te bereiden op de geboorte en het ouderschap. 70% krijgt te maken met medische interventies, en daar kunnen zij als artsen jullie perfect over informeren. Want wie realistische verwachtingen heeft loopt minder tegen teleurstellingen aan. In hun bevalcursus betrekken zij partners gelijkwaardig. Het is wetenschappelijk bewezen dat partners van positieve invloed zijn op de geboorte. Daarom is alle cursusinhoud net zo belangrijk voor en gericht op de partner(s). Zo weet je precies hoe je elkaar optimaal kan ondersteunen bij de geboorte. Tijdens de bevalcursus komt alles aan bod wat je moet weten om goed voorbereid te zijn. Kennis over de fysiologie, kennis over medische interventies, ademhalingsoefeningen, praktische handvatten voor de steunende rol van de partner, pijnbestrijding en alles over de baby. Klik hier voor meer informatie

Bevalplan

Wat is een bevalplan?

Een bevalplan is een document dat een zwangere samen met diens partner of zorgverlener opstelt om wensen en voorkeuren tijdens de bevalling vast te leggen. Het is een manier om te communiceren wat belangrijk is tijdens de bevalling en om de zorgverleners te informeren over de verwachtingen. Het kan onder meer informatie bevatten over de gewenste houding tijdens de bevalling, pijnverlichtingsopties, wie aanwezig zal zijn tijdens de bevalling, de rol van de partner of een doula, en eventuele speciale wensen of culturele overwegingen. Een bevalplan kan de communicatie tussen de zwangere, de partner (s) en zorgverleners verbeteren en kan helpen om een geboorte-ervaring te creëren die zo dicht mogelijk bij de wensen en voorkeuren ligt.

Waarom maak je een bevalplan?

Er zijn verschillende redenen waarom zwangeren en partners ervoor zouden kunnen kiezen om een bevalplan te maken:

 1. Duidelijkheid en controle: Door een bevalplan op te stellen kun je je wensen en voorkeuren (van zowel de zwangere als de partner) duidelijk maken aan de zorgverleners. Hierdoor kun je het gevoel hebben meer controle te hebben over de bevalling en kun je beter voorbereid zijn op wat er komen gaat.
 2. Communicatie: het kan helpend zijn om de communicatie tussen de zwangere en partner en hun zorgverleners te verbeteren. Door de wensen en voorkeuren van tevoren te bespreken, kunnen misverstanden worden voorkomen en kan er meer begrip en vertrouwen ontstaan tussen de zwangere, de partner en hun zorgverleners.
 3. Geboorte-ervaring: Het kan helpen om een geboorte-ervaring te creëren die zo dicht mogelijk bij de wensen en voorkeuren van de zwangere en partner ligt. Hierdoor kunnen ze zich meer ontspannen en comfortabel voelen tijdens de bevalling en kan de ervaring positiever zijn.
 4. Speciale omstandigheden: In sommige gevallen kun je speciale omstandigheden of wensen bespreken in je bevalplan, zoals bijvoorbeeld een keizersnede of een speciale rol voor de partner of een doula.

Wat moet er in zo’n plan staan?

Een bevalplan kan verschillende onderdelen bevatten, afhankelijk van de individuele wensen en voorkeuren van de zwangere en partner. Hier zijn enkele algemene punten die in een bevalplan kunnen worden opgenomen:

Persoonlijke informatie: Naam, geboortedatum, contactgegevens en de naam van de zorgverlener(s) die de bevalling begeleiden.

Geboorteplan: Dit is een overzicht van de belangrijkste wensen en voorkeuren van de zwangere en partner. Hierbij kan worden gedacht aan:

 • De gewenste plaats van bevalling, bijvoorbeeld thuis, in het ziekenhuis of in een geboortecentrum.
 • De gewenste houding tijdens de bevalling, zoals liggend, zittend, staand of op handen en knieën.
 • Pijnverlichtingsopties, zoals een ruggenprik, acupunctuur, massage of ademhalingsoefeningen.
 • Wie er aanwezig mogen zijn tijdens de bevalling, zoals een familielid of een doula.
 • Speciale wensen of culturele overwegingen, zoals muziek, kaarsen of geboorteversiering.

Medische informatie: Hierbij kan worden gedacht aan:

 • Eventuele medische aandoeningen of medicatie die van invloed kunnen zijn op de bevalling.
 • Het gebruik van een CTG (hartfilmpje van de baby) tijdens de bevalling.
 • De gewenste manier van communicatie tussen de zorgverlener en de zwangere en partner.

Complicaties: Hierbij kan worden gedacht aan:

 • De gewenste manier van communicatie en informatievoorziening in het geval van complicaties tijdens de bevalling.
 • De gewenste manier van handelen bij een spoedbevalling of een keizersnede.

 

Het is belangrijk om te onthouden dat een bevalplan slechts een leidraad is en dat het belangrijk is om flexibel te blijven en open te staan voor veranderingen tijdens de bevalling als dat nodig is

Lees hier meer over wat Drs Mama te zeggen heeft over het bevalplan

Borstvoeding

Moedermelk of kunstvoeding bevat alle voedingsstoffen die een baby nodig heeft om te groeien en zich te ontwikkelen in de eerste 4-6 maanden van diens leven. Het geven van uitsluitend melkvoeding tot 4 a 6 maanden zorgt ervoor dat de baby alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt en voorkomt dat de baby voedingsstoffen tekort komt.

Wat zijn de voordelen van borstvoeding?

Er zijn voordelen van borstvoeding geven, zowel voor de baby als voor de ouder. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

Voordelen voor de baby:

 • Moedermelk bevat alle voedingsstoffen die een baby nodig heeft om te groeien en zich te ontwikkelen.
 • Het beschermt de baby tegen infecties en ziekten, omdat moedermelk antilichamen bevat die de baby helpen om ziekteverwekkers te bestrijden.
 • Het kan de ontwikkeling van de hersenen van de baby bevorderen.

Voordelen voor de ouder:

 • Het geven van borstvoeding vermindert het risico op borst- en eierstokkanker, evenals op osteoporose.
 • Het kan helpen om de baarmoeder sneller te laten krimpen.
 • Het kan bijdragen aan de band tussen de ouder en de baby. Flesvoeding kan dit eveneens.
 • Het is goedkoper dan het gebruik van flesvoeding
 • Er zijn geen plastic flessen en verpakkingen voor nodig, wat een voordeel kan zijn voor het milieu

Wat zijn de nadelen van borstvoeding?

Hoewel borstvoeding voordelen heeft, zijn er ook nadelen waar ouders mee te maken kunnen krijgen:

 • Fysieke ongemakken: Tijdens de eerste weken van borstvoeding kunnen sommige mensen last hebben van tepelpijn, borstontsteking of verstopte melkkanalen. Deze ongemakken kunnen het geven van borstvoeding minder aangenaam maken.
 • Beperkte vrijheid: Als één ouder de belangrijkste voedingsbron voor de baby is, kan deze minder vrijheid hebben in diens dagelijkse activiteiten, omdat die op verzoek moet voeden of moedermelk moet afkolven als die weg is van de baby. Daarnaast krijgt de partner minder kans om een aandeel te hebben in de voeding en verzorging van de baby. Dit kan de gelijkwaardigheid negatief beïnvloeden.
 • Beperkte dieetkeuzes: Mensen die borstvoeding geven, moeten soms bepaalde voedingsmiddelen vermijden omdat deze van invloed kunnen zijn op de baby. Dit kan betekenen dat die ouder zijn dieet moet aanpassen of bepaalde voedingsmiddelen moet vermijden.
 • Ongemakkelijk of pijnlijk kolven: Als de borstvoedende ouder weg is van de baby, kan deze melk afkolven om later te gebruiken. Kolven kan echter ongemakkelijk of pijnlijk zijn en kan ook veel tijd in beslag nemen.
 • Sociale stigmatisering: Hoewel borstvoeding steeds meer wordt geaccepteerd, kan het geven van borstvoeding in het openbaar nog steeds leiden tot negatieve reacties van anderen.
 • Medische beperkingen: Sommige mensen kunnen om medische redenen geen borstvoeding geven, zoals bijvoorbeeld bij HIV-infectie, bepaalde medicatiegebruik, of behandeling voor kanker.

Wat zijn de voordelen van flesvoeding?

Zowel voor de ouder als de baby kan flesvoeding geven voordelen hebben. Hieronder enkele voordelen van het geven van flesvoeding.

 • Voorspelbaarheid: Met flesvoeding weet je precies hoeveel de baby drinkt en hoe vaak. Dit kan handig zijn als je een drukke levensstijl hebt of als de baby bijvoorbeeld bij de oppas of een andere verzorger is.
 • Flexibiliteit: Met flesvoeding kan de baby door iedereen gevoed worden, waardoor het makkelijker is om de zorg voor de baby te delen met andere verzorgers. Dit kan de gelijkwaardigheid tussen partners positief beïnvloeden. 
 • Voorspelbaarheid van voedingspatroon: Met flesvoeding weet je precies hoeveel de baby drinkt en hoe vaak, en dit kan helpen bij het in kaart brengen van het voedingspatroon van de baby.
 • Gemak: Het geven van flesvoeding kan minder vermoeiend zijn dan borstvoeding, omdat het minder fysieke inspanning van de ouder vereist.

Wat zijn de nadelen van flesvoeding?

Hoewel er voordelen zijn voor flesvoeding, kunnen er ook nadelen kleven aan het geven van flesvoeding.

 • Minder immuniteit: Moedermelk bevat antilichamen en andere stoffen die de baby beschermen tegen ziekten en infecties. Flesvoeding mist deze beschermende stoffen.
 • Kosten: Flesvoeding kan duur zijn, vooral als er speciale formules nodig zijn vanwege bijvoorbeeld allergieën of intoleranties.
 • Voorbereiding en opslag: Flesvoeding vereist meer voorbereidingstijd en opslagruimte dan borstvoeding. Flesjes en spenen moeten worden gesteriliseerd en flesvoeding moet correct worden gemengd en opgeslagen om bederf te voorkomen.

 

Lees HIER meer over borstvoeding en flesvoeding. Door Drs Mama

Borstvoeding afbouwen

Er is geen one-size-fits-all afbouwschema voor borstvoeding, omdat elke moeder en baby anders is. Het afbouwen van borstvoeding moet geleidelijk gebeuren en afgestemd zijn op de individuele behoeften van jou en je baby.

Schema voor het afbouwen van borstvoeding

Hieronder vind je echter een voorbeeld van een geleidelijk afbouwschema dat je als richtlijn kunt gebruiken:

Week 1-2: Vervang één borstvoeding per dag door flesvoeding. Bijvoorbeeld, als je baby 6 keer per dag borstvoeding krijgt, vervang dan de derde voeding van de dag door flesvoeding.

Week 3-4: Vervang nog een borstvoeding per dag door flesvoeding. Bijvoorbeeld, als je baby nu nog 4 keer per dag borstvoeding krijgt, vervang dan de tweede voeding van de dag door flesvoeding.

Week 5-6: Vervang nog een borstvoeding per dag door flesvoeding. Bijvoorbeeld, als je baby nu nog 3 keer per dag borstvoeding krijgt, vervang dan de tweede voeding van de dag en de voorlaatste voeding van de dag door flesvoeding.

Week 7-8: Vervang nog een borstvoeding per dag door flesvoeding. Bijvoorbeeld, als je baby nu nog 2 keer per dag borstvoeding krijgt, vervang dan de eerste voeding van de dag en de laatste voeding van de dag door flesvoeding.

Week 9-10: Vervang de laatste borstvoeding van de dag door flesvoeding en geef alleen nog borstvoeding bij de voedingen die je nog niet hebt vervangen.

Week 11-12: Als je baby goed gewend is aan de flesvoeding, kun je de resterende borstvoedingen geleidelijk aan vervangen door flesvoeding.

Tips om borstvoeding af te bouwen

Hier zijn enkele tips voor het afbouwen van borstvoeding:

 • Bouw het langzaam af: Probeer het afbouwen van de borstvoeding geleidelijk aan te doen. Dit kan betekenen dat je in de loop van enkele weken of maanden geleidelijk minder vaak borstvoeding geeft.
 • Vervang borstvoeding door flesvoeding: Als je borstvoeding wilt afbouwen, kun je beginnen met het vervangen van borstvoeding door flesvoeding. Dit geeft je baby de tijd om te wennen aan de nieuwe voeding en helpt de productie van moedermelk te verminderen.
 • Verminder de voedingen geleidelijk aan: Als je geleidelijk minder vaak borstvoeding wilt geven, kun je beginnen met het overslaan van één voeding per dag en dit langzaam opbouwen tot je baby volledig overgaat op flesvoeding.
 • Geef geen borstvoeding meer tijdens de nacht: Het overslaan van de nachtvoedingen kan helpen om de productie van moedermelk te verminderen en je baby te helpen wennen aan flesvoeding.
 • Let op signalen van je baby: Je baby kan mogelijk last hebben van de overgang van borst- naar flesvoeding. Let op signalen zoals ongemak, huilen of slaapproblemen en pas je aanpak aan als dat nodig is.

Het is belangrijk om naar de signalen van je baby te luisteren tijdens het afbouwen van borstvoeding. Als je baby bijvoorbeeld onrustig wordt na het vervangen van een borstvoeding door flesvoeding, kun je ervoor kiezen om het afbouwschema langzamer uit te voeren. En als je pijnlijke of gezwollen borsten hebt, kun je overwegen om een lactatiekundige te raadplegen voor advies over het verlichten van de druk.

Lees HIER meer over borstvoeding en flesvoeding. Door Drs Mama

Borstvoeding bewaren

Bij welke temperatuur kun je borstvoeding bewaren?

De richtlijnen voor het bewaren van borstvoeding kunnen variëren, maar over het algemeen gelden de volgende richtlijnen:

 • Kamertemperatuur: Verse moedermelk kan bij kamertemperatuur (ongeveer 25°C) tot 4 uur worden bewaard. Het is belangrijk om de melk binnen deze tijd te gebruiken, omdat de kwaliteit en veiligheid na 4 uur kunnen afnemen.
 • Koelkast: Moedermelk kan in de koelkast worden bewaard bij een temperatuur van 4°C of lager. In de koelkast blijft de melk meestal goed gedurende 3 tot 8 dagen, afhankelijk van de hygiëne en de temperatuur van je koelkast. Het is raadzaam om de melk zo ver mogelijk achterin de koelkast te bewaren, waar de temperatuur het meest consistent is.
 • Vriezer: Als je de moedermelk langer wilt bewaren, kun je deze in de vriezer plaatsen. Bij een temperatuur van -18°C of lager blijft moedermelk ongeveer 6 maanden tot 1 jaar goed. Het is echter het beste om de melk zo snel mogelijk te gebruiken voor de beste kwaliteit.

Hoe kun je de moedermelk het beste bewaren?

Om de melk goed te bewaren, is het belangrijk om schone containers te gebruiken die speciaal bedoeld zijn voor het bewaren van moedermelk. Je kunt bijvoorbeeld flessen van glas of plastic met een goed afsluitbare dop gebruiken. Zorg ervoor dat je de melk altijd goed afdekt en labelt met de datum voordat je deze in de koelkast of vriezer plaatst.

Houd er rekening mee dat dit algemene richtlijnen zijn en dat de specifieke aanbevelingen van gezondheidsorganisaties in jouw regio kunnen verschillen. Het is altijd goed om de aanbevelingen van deskundigen te raadplegen of met een lactatiekundige te spreken voor meer gedetailleerde en actuele informatie.

Lees HIER meer over borstvoeding en flesvoeding. Door Drs Mama

De bekkenbodem in de zwangerschap

Wat is de bekkenbodem?

De bekkenbodem is een groep spieren en ligamenten die zich onderaan het bekken bevinden en de bodem van het bekken vormen. Het bestaat uit verschillende lagen spieren die zich uitstrekken van het schaambeen aan de voorkant tot het stuitje aan de achterkant. De bekkenbodem heeft belangrijke functies, zoals het ondersteunen van de blaas, baarmoeder en darmen, het controleren van de urinestroom en ontlasting, en het bieden van stabiliteit aan het bekkengebied en de wervelkolom. De bekkenbodemspieren spelen ook een belangrijke rol bij seksuele functies en orgasmes. Sterke en gezonde bekkenbodemspieren zijn belangrijk voor een goede functie en kunnen helpen bij het voorkomen van bekkenbodem-problemen zoals incontinentie, verzakking en pijn.

Wat gebeurt er met de bekkenbodem in de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap ondergaat de bekkenbodem verschillende veranderingen als gevolg van de groeiende baarmoeder, de veranderingen in hormonen en de toename van de druk op het bekkengebied. Hier zijn enkele veranderingen die tijdens de zwangerschap in de bekkenbodem kunnen optreden:
 • Verzwakte spieren: De bekkenbodemspieren kunnen verzwakken als gevolg van het gewicht van de baarmoeder en de toename van de druk op de bekkenbodem.
 • Verminderde controle: De zenuwbanen die de bekkenbodemspieren controleren, kunnen worden beïnvloed door hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap, waardoor de controle over deze spieren kan afnemen.
 • Vergrote bloedvaten: De zwangerschap kan leiden tot de uitzetting van bloedvaten in het bekkengebied, wat kan bijdragen aan een verhoogd risico op spataderen en aambeien.
 • Verhoogd risico op bekkenbodemproblemen: Door deze veranderingen en door de vaginale bevalling kunnen zwangeren een verhoogd risico lopen op bekkenbodemproblemen zoals incontinentie, verzakking en pijn.

Door regelmatig de bekkenbodemspieren te trainen en te versterken, kunnen deze problemen worden voorkomen of verminderd. Een geregistreerde bekkenfysiotherapeut kan helpen bij het ontwikkelen van een oefenprogramma dat is afgestemd op de individuele behoeften en conditie. Het is belangrijk om t na de bevalling regelmatig de bekkenbodemspieren te trainen om deze spieren sterk en gezond te houden.

Hoe train je de bekkenbodem?

Er zijn verschillende manieren om de bekkenbodemspieren te trainen:

 • Knijpoefeningen: Knijp de bekkenbodemspieren samen alsof je probeert het plassen te stoppen en houd deze positie 3-5 seconden vast. Ontspan vervolgens de spieren en rust gedurende 5 seconden voordat u de oefening herhaalt. Probeer 10 tot 15 herhalingen per set te doen, en herhaal deze oefening 2-3 keer per dag.
 • Snelle knijpoefeningen: Knijp de bekkenbodemspieren snel samen en ontspan ze direct daarna. Doe dit 10 tot 15 keer achter elkaar en herhaal dit 2-3 keer per dag.
 • Langdurige knijpoefeningen: Knijp de bekkenbodemspieren stevig samen en houd deze positie gedurende 10 seconden vast voordat je ze loslaat. Rust dan 10 seconden voordat je de oefening herhaalt. Probeer 10 herhalingen per set te doen, en herhaal deze oefening 2-3 keer per dag.
 • Biofeedback-training: Dit is een methode waarbij een apparaat wordt gebruikt om de bekkenbodemspieren te meten en te trainen. Het apparaat geeft u feedback over de kracht en het gebruik van de spieren en kan helpen bij het optimaliseren van uw training.

Wat is bekkenbodeminstabiliteit?

Bekkenbodeminstabiliteit is een aandoening waarbij de spieren en ligamenten in het bekkenbodemgebied verzwakt of beschadigd zijn geraakt, waardoor er instabiliteit en disfunctie in het bekkengebied ontstaat. De bekkenbodemspieren zijn verantwoordelijk voor het ondersteunen van de blaas, baarmoeder en darmen, en spelen een belangrijke rol bij het beheersen van de urinestroom en ontlasting. Bekkenbodeminstabiliteit kan leiden tot verschillende symptomen, waaronder pijn in het bekkengebied, incontinentie, seksuele disfunctie en problemen met de spijsvertering.
Lees HIER meer over de bekkenbodem door Drs Mama