Wijzer in Verwachting | De Podcast

In Wijzer in Verwachting - De Podcast - ontrafelen artsen Bregje en Mirte van Drs Mama geboorteverhalen, samen met ouders. Als je een echt rijk beeld wilt krijgen van de varianten van een bevalling, dan hoef je alleen maar te luisteren. En hoe uniek is het om ook de kant van de partner(s) te horen! Deze podcast zal je nieuwe inzichten geven over de beleving van zwangeren én partners. Je kunt zoveel leren van andere ouders. Want wat als een paal boven water staat, en zelfs wetenschappelijk bewezen is,  is dat niet de duur, de pijn of de wijze van bevallen leidend zijn, maar dat  je beleving bepaald wordt door de steun, de communicatie en de verwachtingen. Als we weten dat dit zo belangrijk is, waarom wordt daar dan zo weinig rekening mee gehouden in de praktijk? 

 

Drs Mama ontleedt samen met ouders hun geboorteverhaal op deze manier, en maakt jullie daarmee Wijzer in Verwachting. 

Spotify

i-Tunes

De Bekkenbodem

In deze aflevering praten we met Benno en Sabine over de geboorte van hun zoon Yippe.

Luister hoe Benno op zijn knieen het vruchtwater uit de kieren van de vloer zit te boenen, hoe Sabine zo stoned als een party-ganger op Lowlands in bad zit, hoe Benno zich bij 30 graden in het zweet werkt om mee te persen met Sabine en hoe Yippe al naar zijn vader kijkt vanuit het geboortekanaal.

De Cirkel van Hormonen

In deze aflevering praten we met Lisette en Bram over de geboorte van hun zoon Otis.

Luister hoe Lisette verrast wordt door haar uterus bicornis, Bram op het nippertje niet dronken wordt, Lisette groen ziet van misselijkheid, Karin en Gerda een TOPTEAM blijken en een geheim verbond met Lisette sluiten, en hoe na een lange persfase toch de knip en vacuüm eraan te pas moeten komen en hoe dit valt bij de aanstaande ouders. 

Gebroken vliezen

In deze aflevering praten we met Lienke en Paul over de geboorte van hun dochter Isa.

Luister hoe Paul vruchtwater probeert op te vangen in een 10 liter emmer, Lienke leegloopt en Paul naakt en met gele schoonmaakhandschoenen de boel opruimt, Lienke de rust bewaart en haar gedroomde badbevalling werkelijkheid ziet worden en Paul van schrik bijna bij haar in bad plonst.

Ingeleid worden

In deze aflevering praten we met Laurie & Jaro over de geboorte van hun dochter Mila.

Luister hoe de aanstaande ouders niet op tijd aanwezig zijn voor hun eigen bevalling, de kutmuziek uitgezet moet worden, Laurie iedereen kordaat alle hoeken van de kamer laat zien en Jaro daar instant verliefd op wordt, Laurie ff pauze neemt op het hoogtepunt en alles onder het bloed, kots en zooi zit.

Ode aan de Partner

In deze bonus aflevering zetten wij partners in de spotlights.

Luister hoe zij het stereotype beeld van de rol van de partner tijdens de geboorte als muurbloem aan gruzelementen helpen. Hoor hoe zij steunen, bewonderen, supporten, coachen, waken en verzorgen. Luister hoe zij samen met hun vrouw de regie over hun geboorte-ervaring behouden en samen ouders worden.

De Ontsluitingsfases

In deze aflevering praten we met Florence en Guido over de geboorte van hun zoon Billy.

Luister hoe Florence denkt koekjes te moeten bakken in de overgangsfase, Guido tevergeefs een bevalbad probeert op te blazen, de postbode nog even langskomt, Florence Guido bijna dood knijpt en hoe zij een kindje krijgen en geen olifantje of hondje...

Het CTG

In deze aflevering praten we met Arthur en Mariska over de geboorte van hun zoon Spencer.

Luister hoe Mariska een valse start maakt, Arthur weeën moet veinzen, een ruggenprik de sfeer doet veranderen, Arthur gered wordt door een broodje kroket, Mariska een keizersnede weet te voorkomen en Spencer de liefde van hun leven wordt.

The Ring of Fire

In deze aflevering praat ik met Onno & Mirte over de geboorte van hun zoon Hidde.

Luister hoe Onno een black out krijgt bij de eerste wee, Mirte on top of her game blijkt, Onno de sfeer erin probeert te houden met klassieke muziek, Mirte op haar slippers al puffend door de sneeuw ploegt, Onno als superman himself een rolstoel regelt en iedereen uit de lift blaft, dokter Mirte ook nog even bij de bevalling komt kijken en Onno met klamme zweethandjes probeert koude washandjes niet te laten opwarmen.

Recht op Pijnbestrijding

In deze aflevering praten we met Felix, Marijn en Els over de geboorte van hun zoon Willem.

Luister hoe Els tijdens de taxirit tegen het plafond zit, hoe zij scheldend en tierend als een bootwerker de weeën opvangt, hoe Felix en Marijn de rust bewaren totdat de anesthesist het belachelijk vindt dat vrouwen maar te pas en te onpas om een ruggenprik vragen, hoe de vader bijna niet mee mag naar de keizersnede, en hoe Willem het verhaal redt.

Shit Schaamte

In deze aflevering praten we met Evelien & Matthijs over de geboorte van hun kindje.

Luister hoe kattengrind kopen het enige is wat van de weekendplannen terecht komt, er een picknick op de badkamervloer plaatsvindt, Matthijs aangeeft dat ie Evelien door het moment despere zal helpen, Evelien een voorkeur heeft voor liggen op trappetjes en hoe het badwater rood kleurt.

De Knip

In deze aflevering praten we met Puk & Johan over de geboorte van hun zoon Gjalt.

Luister hoe Puck haar weeën ophoudt zodat Johan de plinten nog kan leggen, dankzij volle maan de weeën starten, de eerste controle een schrik blijkt, het plan 180 graden draait, Johan de baby bijna naar buiten ademt, en de verlossing zonder enige pauze komt.

Niet Vorderende Ontsluiting

In deze aflevering praten we met Ludo & Erika over de geboorte van hun zoon Benjamin.

Luister hoe Erika zichzelf een holiday gunt, Finse scheldwoorden helpen, Ludo dubbelgevouwen achterin de auto zit, de rollercoaster tot stilstand komt, er vast over het avondeten nagedacht moet worden, Erika het vertrouwen houdt en Ludo tijdens de laatste fase meewerkt naar de climax toe.

Thuis Bevallen

In deze aflevering praten we met Anna & Wanne over de geboorte van hun dochter Fie.

Luister hoe Anna een glaasje vruchtwater bestelt, doorweekt zit te breien, Wanne een super chef sfeerbeheer is, het make-up spiegeltje niet perse helpend blijkt, Motown de soundtrack van de geboorte wordt, Snoop Dogg ook nog even om de hoek komt kijken, het kledingrek gelukkig stevig aan de muur verankerd zit en ze no fucking way meer naar het ziekenhuis gaan.

Gentle Sectio

In deze aflevering praat ik met Daan & onze eigen Drs Mama Bregje over de geboorte van hun zoon Joep.

Luister hoe slapen prioriteit nr 1 is van Daan, de klossen door de keuringsdienst van waarde komen, hoe er twee vrouwen onder de douche zitten, de tranen door de endorfines naar buiten geduwd worden, gluurders buiten de deur gehouden worden, Bregje nog even de fiets pakt tussen 2 ziekenhuizen in, een Kaiserschnitt roze gekleurd kan zijn en Dokter McDreamy ook mee scrubt.