Waar ben je naar op zoek?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Badbevalling

Wat is een badbevalling?

Een badbevalling is een bevalling waarbij de barende  in een speciaal ontworpen bad bevalt. Tijdens een badbevalling zit de barende in warm water, wat kan helpen om de pijn van de weeën te verlichten en de barende te ontspannen. Het warme water kan ook de bloedcirculatie en de zuurstoftoevoer naar de baarmoeder verbeteren, waardoor de bevalling mogelijk sneller en soepeler verloopt.

Een badbevalling kan thuis worden gedaan of in sommige ziekenhuizen of geboortecentra worden aangeboden. Voordat een zwangere een badbevalling kan ondergaan, moet dit met de arts of verloskundige besproken zijn.. Tijdens de bevalling wordt de baby voortdurend gecontroleerd op tekenen van nood en er zijn protocollen voor het geval dat medische interventie nodig is.

Voordelen van een badbevalling

Er zijn verschillende potentiële voordelen van een badbevalling, waaronder:

  1. Verlichting van pijn: Het warme water van het bad kan helpen bij het verminderen van pijn en spanning in de spieren, waardoor de bevalling minder pijnlijk kan aanvoelen.
  2. Ontspanning: Het water in het bad kan helpen bij het verminderen van angst en stress, waardoor de bevalling meer ontspannen kan verlopen.
  3. Kortere bevalling: Er is enig bewijs dat zwangeren die in bad bevallen, kortere bevallingen kunnen hebben dan zwangeren die op andere manieren bevallen.
  4. Minder behoefte aan pijnmedicatie: Door de verlichting van pijn en ontspanning die het bad biedt, hebben zwangeren soms minder behoefte aan pijnstillers tijdens de bevalling.

Waarom niet in bad bevallen?

Hoewel een badbevalling voor sommigen een goede optie kan zijn, is het niet voor iedereen geschikt. Er zijn verschillende redenen waarom je ervoor kan kiezen om niet in bad te bevallen, zoals:

  1. Medische indicaties: Er kunnen medische aandoeningen of complicaties zijn die het niet veilig maken om in bad te bevallen. 
  2. Persoonlijke voorkeur: Sommige mensen voelen zich niet op hun gemak in een bad of hebben andere persoonlijke voorkeuren voor de bevalling.
  3. Beperkte toegang: Niet alle ziekenhuizen of geboortecentra bieden de optie van een badbevalling, dus het kan moeilijk zijn om toegang te krijgen tot een bad.

Hoewel een badbevalling voor sommige barenden een goede optie kan zijn, is het belangrijk om te onthouden dat het niet voor iedereen geschikt is en dat de optie van bevallen in bad tijdens de bevalling ineens niet meer mogelijk blijkt. Dit kan door voorkeuren, tempo van de bevalling, plaats van de bevalling of beschikbaarheid van een bad zijn. Het is belangrijk om met je zorgverlener te praten over jullie individuele situatie en jullie opties voor de bevalling te bespreken en rekening te houden met een plan B.

Wil je meer leren over een (bad)bevalling? Volg de bevalcursus van Drs Mama. Klik hier

 

Inhoudsopgave