Waar ben je naar op zoek?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Episiotomie tijdens de bevalling

Wat is een episiotomie?

Een episiotomie of ‘knip’ is een chirurgische ingreep waarbij een knip wordt gemaakt in het perineum, het gebied tussen de vagina en de anus, tijdens de bevalling om de opening van de vagina te vergroten. Een episiotomie kan worden uitgevoerd tijdens een vaginale bevalling en wordt meestal gedaan tijdens de uitdrijvingsfase, wanneer de baby bijna klaar is om geboren te worden. Het kan zowel gepland als ongepland zijn. Een knip wordt meestal uitgevoerd tijdens de laatste fase van de bevalling, net voordat het hoofd van de baby wordt geboren. De procedure wordt vaak uitgevoerd met lokale verdoving en wordt gehecht na de bevalling.

Wanneer krijg je een episiotomie?

Een knip wordt niet routinematig aanbevolen en wordt alleen uitgevoerd als het medisch noodzakelijk is. In sommige gevallen kan een knip nodig zijn om de bevalling te vergemakkelijken en complicaties te voorkomen. Enkele voorbeelden van situaties waarin een episiotomie kan worden aanbevolen zijn:

 • Er is sprake van foetale nood, wat betekent dat de baby een verminderde zuurstoftoevoer heeft en snel geboren moet worden.
 • De bevalling verloopt niet vlot en duurt te lang, waardoor er een risico is op schade aan de bekkenbodem of het perineum.

Hoewel een episiotomie soms noodzakelijk kan zijn, wordt het routinematig uitvoeren van deze procedure niet langer aanbevolen, omdat het geen voordelen lijkt te bieden ten opzichte van het natuurlijke scheurproces tijdens de bevalling en kan leiden tot pijn, infecties en andere complicaties.

Wat is het risico van een knip?

Hoewel een knip soms noodzakelijk kan zijn, zijn er ook risico’s en nadelen verbonden aan deze procedure. Enkele van de risico’s en nadelen zijn:

 • Pijn en ongemak: Een knip kan leiden tot pijn en ongemak tijdens de bevalling en het genezingsproces daarna.
 • Infectie: Een knip kan het risico op infectie vergroten, omdat het een wond creëert die vatbaar is voor bacteriën.
 • Bloeden: Een knip kan leiden tot meer bloedingen tijdens de bevalling en het genezingsproces.
 • Littekens: Een knip kan leiden tot littekens in het perineumgebied.
 • Incontinentie: Een knip kan het risico op incontinentie van ontlasting of urine vergroten.
 • Seksuele disfunctie: Sommige mensen kunnen na een episiotomie seksuele disfunctie ervaren, zoals pijn tijdens het vrijen.
 • Vertraagde genezing: De wond van een episiotomie kan langzaam genezen, waardoor je langer last kan hebben van pijn en ongemak.
 • Verhoogd risico op noodzaak van medische interventies: Een knip kan leiden tot andere medische interventies, zoals vacuümextractie of tangverlossing.
 • Psychologische effecten: Voor sommige mensen kan een knip leiden tot angst, depressie of posttraumatische stressstoornis.

Wat zijn de voordelen van een episiotomie?

Hoewel een knip in het verleden vaak werd uitgevoerd, wordt het tegenwoordig niet routinematig aanbevolen en wordt het alleen uitgevoerd als het medisch noodzakelijk is. De voordelen van een knip zijn daarom beperkt en soms controversieel. Enkele mogelijke voordelen van een episiotomie zijn:

 • Het kan de bevalling versnellen: Als de baby moeilijk door het geboortekanaal kan passeren, kan een episiotomie de opening van de vagina vergroten, waardoor de bevalling sneller kan verlopen.
 • Het kan zuurstoftekort bij de baby voorkomen of verminderen, daardat de baby sneller geboren zal worden

Het is belangrijk op te merken dat deze voordelen niet altijd opwegen tegen de risico’s en nadelen van een episiotomie. Bovendien zijn er andere methoden en technieken beschikbaar om de bevalling te vergemakkelijken en het risico op schade aan het perineum en de bekkenbodem te verminderen, waardoor een knip niet altijd nodig is.

Door DRS MAMA

Inhoudsopgave