Waar ben je naar op zoek?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Geplande keizersnede

Wat is een geplande keizersnede?

Bij een geplande keizersnede wordt de datum van de operatie vooraf vastgelegd. De indicatie voor de keizersnede is door onderzoek in de zwangerschap al duidelijk. Voorbeelden van indicaties zijn placenta praevia, stuitligging of de wens van de barende. Het kan mogelijk zijn om een geplande keizersnede zogenaamd ‘gentle’ te laten verlopen. Een gentle keizersnede is een benadering van een keizersnede waarbij geprobeerd wordt om de geboorte zo veel mogelijk op een natuurlijke en respectvolle manier te laten verlopen. Het doel is om de ervaring voor zowel de ouders als de baby zo positief mogelijk te maken, en de voordelen van een vaginale baring zo veel mogelijk na te bootsen of te behouden.

Wat zijn de voordelen van een gentle keizersnede?

Bij een gentle sectio kunnen verschillende technieken en procedures worden toegepast, afhankelijk van de mogelijkheden en wensen van de ouder(s) en de medische situatie. Enkele kenmerken van een gentle keizersnede zijn:

  • Transparant operatiescherm: In plaats van een ondoorzichtig scherm dat het zicht op de operatie belemmert, kan een transparant operatiescherm worden gebruikt. Hierdoor kunnen de ouders de geboorte van hun kindje direct meemaken.
  • Langzame geboorte: Bij een gentle keizersnede wordt de baby niet meteen snel uit de buik gehaald, maar wordt de geboorte geleidelijk aan gedaan. Dit bootst de natuurlijke persfase van een vaginale bevalling na, waardoor de baby een betere start kan hebben en de longen beter worden ontdaan van vruchtwater.
  • Direct huid-op-huidcontact: Zodra de baby geboren is, wordt die meteen op de borst van de ouder(s) gelegd voor direct huid-op-huidcontact. Dit bevordert de hechting en kan het borstvoedingsproces stimuleren.
  • Uitgesteld doorknippen van de navelstreng: In een gentle keizersnede wordt vaak gewacht met het doorknippen van de navelstreng, zodat de baby nog enige tijd verbonden blijft met de placenta. Dit kan voordelen hebben voor de baby, zoals een betere overdracht van bloed en voedingsstoffen.
  • Rustige en kalme omgeving: Er wordt gestreefd naar een rustige en ontspannen sfeer tijdens de operatie, met gedempt licht en zachtere geluiden. Dit draagt bij aan een meer positieve ervaring voor de ouders en baby.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle ziekenhuizen of artsen een gentle keizersnede aanbieden of kunnen uitvoeren. De mogelijkheden ervan zijn afhankelijk van de medische situatie en de beschikbaarheid van middelen en personeel. Het is aan te raden om met je zorgverlener te praten als je geïnteresseerd bent in een gentle keizersnede. Bespreek samen of dit mogelijk is in jouw specifieke situatie.

Inhoudsopgave