Bevalplan
Wat is een bevalplan?
Een bevalplan is een document dat een zwangere samen met diens partner of zorgverlener opstelt om wensen en voorkeuren tijdens de bevalling vast te leggen. Het is een manier om te communiceren wat belangrijk is tijdens de bevalling en om de zorgverleners te informeren over de verwachtingen. Het kan onder meer informatie bevatten over de gewenste houding tijdens de bevalling, pijnverlichtingsopties, wie aanwezig zal zijn tijdens de bevalling, de rol van de partner of een doula, en eventuele speciale wensen of culturele overwegingen. Een bevalplan kan de communicatie tussen de zwangere, de partner (s) en zorgverleners verbeteren en kan helpen om een geboorte-ervaring te creëren die zo dicht mogelijk bij de wensen en voorkeuren ligt.
Waarom maak je een bevalplan?
Er zijn verschillende redenen waarom zwangeren en partners ervoor zouden kunnen kiezen om een bevalplan te maken:
- Duidelijkheid en controle: Door een bevalplan op te stellen kun je je wensen en voorkeuren (van zowel de zwangere als de partner) duidelijk maken aan de zorgverleners. Hierdoor kun je het gevoel hebben meer controle te hebben over de bevalling en kun je beter voorbereid zijn op wat er komen gaat.
- Communicatie: het kan helpend zijn om de communicatie tussen de zwangere en partner en hun zorgverleners te verbeteren. Door de wensen en voorkeuren van tevoren te bespreken, kunnen misverstanden worden voorkomen en kan er meer begrip en vertrouwen ontstaan tussen de zwangere, de partner en hun zorgverleners.
- Geboorte-ervaring: Het kan helpen om een geboorte-ervaring te creëren die zo dicht mogelijk bij de wensen en voorkeuren van de zwangere en partner ligt. Hierdoor kunnen ze zich meer ontspannen en comfortabel voelen tijdens de bevalling en kan de ervaring positiever zijn.
- Speciale omstandigheden: In sommige gevallen kun je speciale omstandigheden of wensen bespreken in je bevalplan, zoals bijvoorbeeld een keizersnede of een speciale rol voor de partner of een doula.
Wat moet er in zo’n plan staan?
Een bevalplan kan verschillende onderdelen bevatten, afhankelijk van de individuele wensen en voorkeuren van de zwangere en partner. Hier zijn enkele algemene punten die in een bevalplan kunnen worden opgenomen:
Persoonlijke informatie: Naam, geboortedatum, contactgegevens en de naam van de zorgverlener(s) die de bevalling begeleiden.
Geboorteplan: Dit is een overzicht van de belangrijkste wensen en voorkeuren van de zwangere en partner. Hierbij kan worden gedacht aan:
- De gewenste plaats van bevalling, bijvoorbeeld thuis, in het ziekenhuis of in een geboortecentrum.
- De gewenste houding tijdens de bevalling, zoals liggend, zittend, staand of op handen en knieën.
- Pijnverlichtingsopties, zoals een ruggenprik, acupunctuur, massage of ademhalingsoefeningen.
- Wie er aanwezig mogen zijn tijdens de bevalling, zoals een familielid of een doula.
- Speciale wensen of culturele overwegingen, zoals muziek, kaarsen of geboorteversiering.
Medische informatie: Hierbij kan worden gedacht aan:
- Eventuele medische aandoeningen of medicatie die van invloed kunnen zijn op de bevalling.
- Het gebruik van een CTG (hartfilmpje van de baby) tijdens de bevalling.
- De gewenste manier van communicatie tussen de zorgverlener en de zwangere en partner.
Complicaties: Hierbij kan worden gedacht aan:
- De gewenste manier van communicatie en informatievoorziening in het geval van complicaties tijdens de bevalling.
- De gewenste manier van handelen bij een spoedbevalling of een keizersnede.
Het is belangrijk om te onthouden dat een bevalplan slechts een leidraad is en dat het belangrijk is om flexibel te blijven en open te staan voor veranderingen tijdens de bevalling als dat nodig is
Lees hier meer over wat Drs Mama te zeggen heeft over het bevalplan