Waar ben je naar op zoek?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Anticonceptie na de bevalling

Anticonceptie na de bevalling

Welke opties voor anticonceptie zijn er na de bevalling?

Na de bevalling zijn er verschillende opties voor anticonceptie, afhankelijk van je persoonlijke situatie en voorkeuren. Hier zijn enkele veelvoorkomende opties:

Barrieremethoden

Barrièremethoden zoals condooms en cervicale kapjes kunnen na de bevalling worden gebruikt. Deze methoden zijn echter minder betrouwbaar dan andere anticonceptiemethoden en moeten correct worden gebruikt om effectief te zijn.

Hormonale anticonceptie

Hormonale anticonceptie zoals de pil, de patch, de ring of de prikpil kan na de bevalling worden gebruikt. Als je borstvoeding geeft, kan dit echter van invloed zijn op de keuze van hormonale anticonceptie en de dosering.

Intra-uteriene anticonceptie (IUD)

Een spiraaltje kan worden geplaatst zes weken na de bevalling, als je geen infectie of complicaties hebt gehad. Er zijn twee soorten IUD’s beschikbaar: koperhoudende en hormoonhoudende.

Sterilisatie

Sterilisatie is een permanente vorm van anticonceptie en wordt meestal alleen overwogen als je zeker weet dat je geen kinderen meer wilt.

Wanneer start je met anticonceptie na de bevalling?

Het tijdstip waarop je weer kunt beginnen met anticonceptie na de bevalling, hangt af van verschillende factoren, zoals of je borstvoeding geeft en of er complicaties zijn opgetreden tijdens of na de bevalling.

Over het algemeen wordt aanbevolen om minimaal 6 weken te wachten na de bevalling voordat je begint met anticonceptie. Dit geeft je lichaam de tijd om te herstellen en het risico op complicaties te verminderen. Als je echter seks hebt voordat je 6 weken hebt gewacht, is het belangrijk om toch al anticonceptie te gebruiken.

Als je borstvoeding geeft, moet je mogelijk speciale aandacht besteden aan de anticonceptiemethode die je kiest, omdat sommige hormonale anticonceptiemethoden de melkproductie kunnen verminderen. Je arts kan je hierover adviseren en samen met jou de beste optie bepalen.

Kortom, het is belangrijk om met je arts te praten over welke anticonceptiemethode het beste bij jou past en wanneer je ermee moet beginnen na de bevalling.

Lees hier meer over anticonceptie en zwangerschap. Door Drs Mama

Inhoudsopgave