Waar ben je naar op zoek?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

APGAR score

Wat is de Apgar score?

De Apgar-score is een gestandaardiseerde beoordelings-tool die wordt gebruikt om de fysieke toestand van een pasgeborene direct na de geboorte snel te evalueren. Het werd ontwikkeld in 1952 door Dr. Virginia Apgar, een Amerikaanse anesthesioloog. “Apgar-score” wordt meestal gebruikt als term in het Nederlands, omdat het een internationaal erkende medische term is.

Wat meet de Apgar score?

De score meet de fysieke toestand van een pasgeborene op vijf belangrijke gebieden: hartslag, ademhaling, spierspanning, reflexen en huidskleur. Elk van deze gebieden wordt beoordeeld op een schaal van 0 tot 2, waarbij 2 het beste is. De scores worden vervolgens opgeteld om een totaalscore te krijgen die varieert van 0 tot 10. De Apgar-score wordt meestal beoordeeld één minuut na de geboorte en vervolgens vijf minuten later. Het helpt artsen en verpleegkundigen om snel de fysieke conditie van de pasgeborene te beoordelen en eventuele problemen te identificeren die onmiddellijke medische aandacht vereisen.

Wat is de betekenis van verschillende scores?

Een goede score varieert van 7 tot 10. Tussen 7 tot 10 betekent de score dat de pasgeborene in goede fysieke conditie verkeert en goed reageert op de omgeving. Een score van 4 tot 6 betekent dat de pasgeborene enige ademhalings- of circulatieproblemen kan hebben en dat medische interventie mogelijk nodig is. Een score van 0 tot 3 betekent dat de pasgeborene ernstige ademhalings- en circulatieproblemen heeft en onmiddellijke medische interventie nodig heeft. Het is belangrijk op te merken dat de score slechts een momentopname is en dat het verdere onderzoek van de pasgeborene door een arts of verpleegkundige nodig kan zijn om te bepalen of verdere behandeling nodig is.

 

lees HIER meer over de Apgar score. Door DRS MAMA

Inhoudsopgave