Waar ben je naar op zoek?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Borstvoeding afbouwen

Er is geen one-size-fits-all afbouwschema voor borstvoeding, omdat elke moeder en baby anders is. Het afbouwen van borstvoeding moet geleidelijk gebeuren en afgestemd zijn op de individuele behoeften van jou en je baby.

Schema voor het afbouwen van borstvoeding

Hieronder vind je echter een voorbeeld van een geleidelijk afbouwschema dat je als richtlijn kunt gebruiken:

Week 1-2: Vervang één borstvoeding per dag door flesvoeding. Bijvoorbeeld, als je baby 6 keer per dag borstvoeding krijgt, vervang dan de derde voeding van de dag door flesvoeding.

Week 3-4: Vervang nog een borstvoeding per dag door flesvoeding. Bijvoorbeeld, als je baby nu nog 4 keer per dag borstvoeding krijgt, vervang dan de tweede voeding van de dag door flesvoeding.

Week 5-6: Vervang nog een borstvoeding per dag door flesvoeding. Bijvoorbeeld, als je baby nu nog 3 keer per dag borstvoeding krijgt, vervang dan de tweede voeding van de dag en de voorlaatste voeding van de dag door flesvoeding.

Week 7-8: Vervang nog een borstvoeding per dag door flesvoeding. Bijvoorbeeld, als je baby nu nog 2 keer per dag borstvoeding krijgt, vervang dan de eerste voeding van de dag en de laatste voeding van de dag door flesvoeding.

Week 9-10: Vervang de laatste borstvoeding van de dag door flesvoeding en geef alleen nog borstvoeding bij de voedingen die je nog niet hebt vervangen.

Week 11-12: Als je baby goed gewend is aan de flesvoeding, kun je de resterende borstvoedingen geleidelijk aan vervangen door flesvoeding.

Tips om borstvoeding af te bouwen

Hier zijn enkele tips voor het afbouwen van borstvoeding:

  • Bouw het langzaam af: Probeer het afbouwen van de borstvoeding geleidelijk aan te doen. Dit kan betekenen dat je in de loop van enkele weken of maanden geleidelijk minder vaak borstvoeding geeft.
  • Vervang borstvoeding door flesvoeding: Als je borstvoeding wilt afbouwen, kun je beginnen met het vervangen van borstvoeding door flesvoeding. Dit geeft je baby de tijd om te wennen aan de nieuwe voeding en helpt de productie van moedermelk te verminderen.
  • Verminder de voedingen geleidelijk aan: Als je geleidelijk minder vaak borstvoeding wilt geven, kun je beginnen met het overslaan van één voeding per dag en dit langzaam opbouwen tot je baby volledig overgaat op flesvoeding.
  • Geef geen borstvoeding meer tijdens de nacht: Het overslaan van de nachtvoedingen kan helpen om de productie van moedermelk te verminderen en je baby te helpen wennen aan flesvoeding.
  • Let op signalen van je baby: Je baby kan mogelijk last hebben van de overgang van borst- naar flesvoeding. Let op signalen zoals ongemak, huilen of slaapproblemen en pas je aanpak aan als dat nodig is.

Het is belangrijk om naar de signalen van je baby te luisteren tijdens het afbouwen van borstvoeding. Als je baby bijvoorbeeld onrustig wordt na het vervangen van een borstvoeding door flesvoeding, kun je ervoor kiezen om het afbouwschema langzamer uit te voeren. En als je pijnlijke of gezwollen borsten hebt, kun je overwegen om een lactatiekundige te raadplegen voor advies over het verlichten van de druk.

Lees HIER meer over borstvoeding en flesvoeding. Door Drs Mama

Inhoudsopgave