Waar ben je naar op zoek?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Jeuk tijdens de zwangerschap

Wat is de oorzaak van jeuk tijdens de zwangerschap?

Jeuk tijdens de zwangerschap is een veelvoorkomend symptoom en kan verschillende oorzaken hebben. De jeuk kan optreden op de buik, borsten, armen, benen en andere delen van het lichaam.

Een veelvoorkomende oorzaak van jeuk tijdens de zwangerschap is een droge huid als gevolg van hormonale veranderingen en de uitrekking van de huid. Andere mogelijke oorzaken zijn zwangerschapscholestase, een leveraandoening die kan leiden tot jeuk en geelzucht, en prurigo gravidarum, een zeldzame huidaandoening die gepaard gaat met hevige jeuk en huiduitslag.

Als je je zorgen maakt over jeuk tijdens de zwangerschap, is het belangrijk om contact op te nemen met je zorgverlener. Zij kunnen je beoordelen en indien nodig aanvullende onderzoeken doen om de oorzaak van de jeuk vast te stellen en een passende behandeling voor te schrijven.

Wat kun je doen aan jeuk tijdens de zwangerschap?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om jeuk tijdens de zwangerschap te verminderen. Hier zijn enkele suggesties:

  • Hydrateer je huid: Een droge huid kan jeuk veroorzaken, dus zorg ervoor dat je je huid goed hydrateert door dagelijks een vochtinbrengende crème of lotion aan te brengen.
  • Vermijd hete douches en baden: Heet water kan de huid uitdrogen en jeuk verergeren. Douche of baad in lauwwarm water en gebruik een milde zeep.
  • Draag comfortabele kleding: Vermijd strakke, synthetische kleding die kan wrijven en jeuk veroorzaken. Draag in plaats daarvan losse, ademende kleding gemaakt van katoen of andere natuurlijke vezels.
  • Vermijd krabben: Krabben kan de huid beschadigen en leiden tot infecties. Probeer in plaats daarvan jeuk te verlichten door zachtjes te wrijven of te kloppen op de jeukende plek.
  • Zoek medische hulp: Als de jeuk ernstig is, aanhoudt of gepaard gaat met andere symptomen, zoals geelzucht of huiduitslag, neem dan contact op met je zorgverlener. Zij kunnen de oorzaak van de jeuk vaststellen en een passende behandeling voorschrijven.

Het is belangrijk om te onthouden dat sommige vormen van jeuk tijdens de zwangerschap meer ernstige onderliggende aandoeningen kunnen signaleren. Daarom is het altijd raadzaam om je zorgverlener te raadplegen als je last hebt van aanhoudende of hevige jeuk.

Lees ook Cholestase in onze kennisbank. Door DRS MAMA

Inhoudsopgave