Waar ben je naar op zoek?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Zwangerschapsmisselijkheid

Zwangerschapsmisselijkheid of hyperemesis gravidarum is een aandoening die tijdens de zwangerschap kan optreden en wordt gekenmerkt door ernstige misselijkheid en overgeven. Het kan leiden tot uitdroging, gewichtsverlies en elektrolytstoornissen, en kan gevaarlijk zijn voor zowel de zwangere als de foetus als het niet goed wordt behandeld. Deze aandoening treedt op bij ongeveer 1-2% van de zwangerschappen en vereist vaak medische behandeling.

Wanneer is er sprake van zwangerschapsmisselijkheid?

Er is sprake van zwangerschapsmisselijkheid als de zwangere last heeft van ernstige misselijkheid en overgeven die niet verbetert met veranderingen in dieet of levensstijl. Dit kan leiden tot uitdroging, gewichtsverlies van meer dan 5% van het lichaamsgewicht vóór de zwangerschap en elektrolytstoornissen zoals lage kaliumspiegels in het bloed. Andere symptomen kunnen zijn: verlies van eetlust, uitputting, duizeligheid en hoofdpijn. Als je vermoedt dat je last hebt van zwangerschapsmisselijkheid, is het belangrijk om contact op te nemen met je zorgverlener voor een juiste diagnose en behandeling.

Wat is de behandeling van hyperemesis gravidarum?

De behandeling van zwangerschapsmisselijkheid of hyperemesis gravidarum hangt af van de ernst van de aandoening en de individuele behoeften van de zwangere. Hier zijn een paar veelvoorkomende behandelingen:

  • Voedingsaanpassingen: Het kan nuttig zijn om kleine, frequente maaltijden te eten en voedingsmiddelen te vermijden die misselijkheid veroorzaken.
  • Vocht- en elektrolytenbalans: Als de zwangere uitgedroogd is of een elektrolytstoornis heeft, kan die vloeistoffen en elektrolyten krijgen via een IV.
  • Medicatie: Er zijn verschillende medicijnen die kunnen worden voorgeschreven om de symptomen van zwangerschapsmisselijkheid te verminderen, zoals vitamine B6, antihistaminica en in sommige gevallen, corticosteroïden.
  • Ziekenhuisopname: In ernstige gevallen kan ziekenhuisopname nodig zijn om de zwangere te behandelen en de symptomen onder controle te houden.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de behandeling van zwangerschapsmisselijkheid of hyperemesis gravidarum afhankelijk is van de individuele situatie en dat het altijd het beste is om een zorgverlener te raadplegen voor advies en behandeling.

Wanneer gaat de misselijkheid over?

Zwangerschapsmisselijkheid kan verschillende duur hebben en varieert van persoon tot persoon. In de meeste gevallen verbetert het na de eerste trimester (12-14 weken) van de zwangerschap. Ongeveer 90% van de mensen die lijden aan zwangerschapsmisselijkheid herstelt volledig voor de 20e week van de zwangerschap.

Echter, sommigen kunnen symptomen hebben die langer aanhouden en in zeldzame gevallen kan zwangerschapsmisselijkheid de gehele zwangerschap blijven bestaan. Het is belangrijk om te onthouden dat elke zwangerschap uniek is en dat de duur en intensiteit van zwangerschapsmisselijkheid kan variëren. Als je last hebt van ernstige misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap, is het belangrijk om contact op te nemen met je zorgverlener voor een juiste diagnose en behandeling.

Lees HIER mee. Door DRS MAMA

Inhoudsopgave