Cholestase in de zwangerschap
Wat is cholestase?
Cholestase in de zwangerschap is een aandoening waarbij de stroom van gal van de lever naar de darmen wordt verstoord. Dit kan leiden tot een ophoping van galzuren in het bloed, wat kan leiden tot jeuk en andere gezondheidsproblemen voor zowel de moeder als de foetus.
Cholestase komt voor bij ongeveer 1 op de 1.000 zwangerschappen en komt vaker voor bij zwangeren die al eerder zwangerschapscholestase hebben gehad, mensen met een familiegeschiedenis van de aandoening en mensen die een tweeling verwachten. Andere risicofactoren zijn het gebruik van orale anticonceptiva of hormonale substitutietherapie en bepaalde leveraandoeningen.
Wat zijn de symptomen van cholestase in de zwangerschap?
Symptomen van cholestase in de zwangerschap zijn onder meer jeuk, vooral op de handpalmen en voetzolen, donkere urine, bleke ontlasting, vermoeidheid en geelzucht (geelverkleuring van de huid en ogen). Het is belangrijk om deze symptomen te bespreken met een zorgverlener, omdat cholestase tijdens de zwangerschap kan leiden tot complicaties zoals vroeggeboorte, ademhalingsproblemen bij de foetus en zelfs foetale sterfte.
Wat is de behandeling van cholestase?
De behandeling van cholestase kan bestaan uit medicijnen om de galstroom te verbeteren en de symptomen te verlichten, evenals vroeger inleiden in sommige gevallen om de risico’s voor de foetus te verminderen. Het is belangrijk dat zwangeren met cholestase tijdens de zwangerschap nauwlettend worden gevolgd door een zorgverlener om complicaties te voorkomen en de gezondheid van zowel de zwangere als de foetus te beschermen.
Wat kun je doen aan jeuk tijdens de zwangerschap?
Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om jeuk tijdens de zwangerschap te verminderen. Hier zijn enkele suggesties:
- Hydrateer je huid: Een droge huid kan jeuk veroorzaken, dus zorg ervoor dat je je huid goed hydrateert door dagelijks een vochtinbrengende crème of lotion aan te brengen.
- Vermijd hete douches en baden: Heet water kan de huid uitdrogen en jeuk verergeren. Douche of baad in lauwwarm water en gebruik een milde zeep.
- Draag comfortabele kleding: Vermijd strakke, synthetische kleding die kan wrijven en jeuk veroorzaken. Draag in plaats daarvan losse, ademende kleding gemaakt van katoen of andere natuurlijke vezels.
- Vermijd krabben: Krabben kan de huid beschadigen en leiden tot infecties. Probeer in plaats daarvan jeuk te verlichten door zachtjes te wrijven of te kloppen op de jeukende plek.
- Zoek medische hulp: Als de jeuk ernstig is, aanhoudt of gepaard gaat met andere symptomen, zoals geelzucht of huiduitslag, neem dan contact op met je zorgverlener. Zij kunnen de oorzaak van de jeuk vaststellen en een passende behandeling voorschrijven.
Het is belangrijk om te onthouden dat sommige vormen van jeuk tijdens de zwangerschap meer ernstige onderliggende aandoeningen kunnen signaleren. Daarom is het altijd raadzaam om je zorgverlener te raadplegen als je last hebt van aanhoudende of hevige jeuk.
Lees ook Jeuk tijdens de zwangerschap in onze kennisbank. Door DRS MAMA