Waar ben je naar op zoek?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Borstvoeding bewaren

Bij welke temperatuur kun je borstvoeding bewaren?

De richtlijnen voor het bewaren van borstvoeding kunnen variëren, maar over het algemeen gelden de volgende richtlijnen:

  • Kamertemperatuur: Verse moedermelk kan bij kamertemperatuur (ongeveer 25°C) tot 4 uur worden bewaard. Het is belangrijk om de melk binnen deze tijd te gebruiken, omdat de kwaliteit en veiligheid na 4 uur kunnen afnemen.
  • Koelkast: Moedermelk kan in de koelkast worden bewaard bij een temperatuur van 4°C of lager. In de koelkast blijft de melk meestal goed gedurende 3 tot 8 dagen, afhankelijk van de hygiëne en de temperatuur van je koelkast. Het is raadzaam om de melk zo ver mogelijk achterin de koelkast te bewaren, waar de temperatuur het meest consistent is.
  • Vriezer: Als je de moedermelk langer wilt bewaren, kun je deze in de vriezer plaatsen. Bij een temperatuur van -18°C of lager blijft moedermelk ongeveer 6 maanden tot 1 jaar goed. Het is echter het beste om de melk zo snel mogelijk te gebruiken voor de beste kwaliteit.

Hoe kun je de moedermelk het beste bewaren?

Om de melk goed te bewaren, is het belangrijk om schone containers te gebruiken die speciaal bedoeld zijn voor het bewaren van moedermelk. Je kunt bijvoorbeeld flessen van glas of plastic met een goed afsluitbare dop gebruiken. Zorg ervoor dat je de melk altijd goed afdekt en labelt met de datum voordat je deze in de koelkast of vriezer plaatst.

Houd er rekening mee dat dit algemene richtlijnen zijn en dat de specifieke aanbevelingen van gezondheidsorganisaties in jouw regio kunnen verschillen. Het is altijd goed om de aanbevelingen van deskundigen te raadplegen of met een lactatiekundige te spreken voor meer gedetailleerde en actuele informatie.

Lees HIER meer over borstvoeding en flesvoeding. Door Drs Mama

Inhoudsopgave