Waar ben je naar op zoek?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Bevalcursus

Wat is een bevalcursus?

Een bevalcursus is een cursus die zwangeren en hun partners helpt zich voor te bereiden op de bevalling en de geboorte van hun baby. Een bevalcursus kan verschillende aspecten van de bevalling en geboorte behandelen, zoals de fysiologie van de bevalling, ademhalingstechnieken, ontspanningstechnieken, posities om te bevallen, en pijnverlichtingsopties. Sommige bevalcursussen richten zich ook op het geven van informatie over het kraambed en de verzorging van de pasgeboren baby. Het doel van een bevalcursus is om zwangeren en hun partners te helpen zich voor te bereiden op de bevalling en meer vertrouwen te krijgen in hun vermogen om de bevalling te doorstaan en de geboorte van hun baby te begeleiden.

Waarom doe je een bevalcursus?

Er zijn verschillende redenen waarom zwangeren ervoor kiezen om een cursus te volgen:

  1. Kennis en voorbereiding: Een bevalcursus biedt zwangeren en hun partners de mogelijkheid om meer te weten te komen over de bevalling en de geboorte van hun baby. Door deel te nemen aan een cursus, kunnen ze leren over de verschillende fasen van de bevalling, de fysiologie van de bevalling, en de pijnverlichtingsopties die beschikbaar zijn.
  2. Vertrouwen en geruststelling: Het volgen van een cursus kan zwangeren en hun partners helpen zich meer vertrouwd en gerustgesteld te voelen over de bevalling en de geboorte van hun baby. Door te leren over wat er gebeurt tijdens de bevalling en hoe ze hiermee om kunnen gaan, kunnen ze zich beter voorbereid voelen op wat er komen gaat.
  3. Sociale steun: Een cursus biedt ook de mogelijkheid om in contact te komen met andere zwangeren en hun partners. Dit kan een bron van sociale steun zijn tijdens de zwangerschap en na de geboorte van de baby.
  4. Partnerbetrokkenheid: Sommige cursussen zijn specifiek gericht op het betrekken van de partner bij de bevalling en geboorte. Door samen een cursus te volgen, kunnen partners zich meer betrokken voelen bij de zwangerschap en de geboorte van hun baby.

 

Voor wie is een bevalcursus?

Een bevalcursus is bedoeld voor zwangeren en hun partners die zich willen voorbereiden op de bevalling en de geboorte van hun baby. Het maakt niet uit of het de eerste zwangerschap betreft of dat de zwangere al eerder bevallen is. Een bevalcursus kan nuttig zijn voor alle zwangeren, ongeacht hun leeftijd, gezondheidstoestand of geboorteplan.

Sommige zwangeren  vinden het vooral belangrijk om een bevalcursus te volgen als ze een specifieke bevallingservaring in gedachten hebben, bijvoorbeeld als ze graag natuurlijk willen bevallen zonder pijnmedicatie, of als ze juist weten dat ze een keizersnede zullen ondergaan. Anderen vinden het vooral belangrijk om meer te weten te komen over het geboorteproces en hoe ze zich hierop kunnen voorbereiden, ongeacht hoe de bevalling uiteindelijk zal verlopen.

Hoewel bevalcursussen voornamelijk gericht zijn op zwangeren, zijn sommige cursussen ook open voor de partners. Het kan voor partners nuttig zijn om deel te nemen aan een bevalcursus om hun rol tijdens de bevalling beter te begrijpen en om de zwangere te kunnen ondersteunen tijdens de bevalling en geboorte van de baby.

Wat is een goede bevalcursus?

Er zijn veel verschillende soorten bevalcursussen beschikbaar en wat als een goede bevalcursus wordt beschouwd, hangt af van de individuele behoeften en voorkeuren van de zwangeren. Over het algemeen zijn er echter een aantal kenmerken waar een goede bevalcursus aan zou moeten voldoen:

  1. Inhoud: Een goede bevalcursus moet een breed scala aan onderwerpen behandelen die relevant zijn voor de bevalling en de geboorte van de baby. Dit omvat bijvoorbeeld informatie over de verschillende fasen van de bevalling, pijnbeheersingsopties, ademhalingstechnieken en posities om te bevallen.
  2. Praktische oefeningen: Een goede bevalcursus zou ook praktische oefeningen moeten bevatten, zoals ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken, om de zwangere en diens partner te helpen zich voor te bereiden op de bevalling.
  3. Flexibiliteit: Een goede bevalcursus zou flexibel moeten zijn en in staat om aan te passen aan de individuele behoeften van de zwangere en partners. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat de cursus wordt aangepast aan de specifieke bevallingsvoorkeuren 
  4. Kwaliteit van de instructeur: De kwaliteit van de instructeur is een belangrijke factor bij het kiezen van een bevalcursus. Het is belangrijk om een cursus te kiezen die wordt gegeven door een gekwalificeerde en ervaren instructeur.
  5. Betrouwbaarheid en reputatie: Een goede bevalcursus zou betrouwbaar moeten zijn en een goede reputatie hebben. Dit kan bijvoorbeeld worden beoordeeld aan de hand van reviews van voorgaande deelnemers.

De bevalcursus van Drs Mama

De bevalcursussen van Drs Mama worden gegeven door artsen Bregje en Mirte. Zij hebben als doel zwangeren en hun partners op realistische wijze voor te bereiden op de geboorte en het ouderschap. 70% krijgt te maken met medische interventies, en daar kunnen zij als artsen jullie perfect over informeren. Want wie realistische verwachtingen heeft loopt minder tegen teleurstellingen aan. In hun bevalcursus betrekken zij partners gelijkwaardig. Het is wetenschappelijk bewezen dat partners van positieve invloed zijn op de geboorte. Daarom is alle cursusinhoud net zo belangrijk voor en gericht op de partner(s). Zo weet je precies hoe je elkaar optimaal kan ondersteunen bij de geboorte. Tijdens de bevalcursus komt alles aan bod wat je moet weten om goed voorbereid te zijn. Kennis over de fysiologie, kennis over medische interventies, ademhalingsoefeningen, praktische handvatten voor de steunende rol van de partner, pijnbestrijding en alles over de baby. Klik hier voor meer informatie

Inhoudsopgave